Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Ćup je ćup, a Kup je Kup: Dinamo ovu pobjedu čeka punih 30 godina!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 15.05.24. | 08:00

Samo je jednom Dinamo uspio svladati Rijeku u finalu Kupa, još davne 1994. A u zadnjih 10 godina u ovom je natjecanju slavio samo dvaput u devet međusobnih utakmica

Dok je u HNL-u statistika potpuno na strani Dinama i Rijeka teško pamti kad je zadnji put pobijedila Modre, u Kupu je odnos snaga potpuno drugačij. Ipak, Rijeka je, teniskim rječnikom, prvi nositelj, Dinamo drugi, zato Riječani i imaju privilegij da drugu utakmicu finala igraju na svojoj Rujevici. Prva se danas (19 sati, MaxSport1, MaxSport Youtube kanal) igra u Maksimiru. Rijeka ima od Dinama i bolji skor u Kupu zadnjih godina, na ovo je natjecanje često stavljala šape!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, kad Rijeka i Dinamo igraju Kup, kao da promijene dresove pa Bijeli dominiraju. U zadnjih 10 godina odigrali su Dinamo i Rijeka devet utakmica u Kupu, u fazama od četvrtfinala do finala i Rijeka je slavila u njih šest! Jedna je završila remijem, a Dinamo je samo dvaput uspio slaviti. Zadnji put još u proljeće 2018., u polufinalu, kad je trener bio Nikola Jurčević. Bila je to uvjerljiva maksimirska pobjeda, visokih 3-0. U tih 10 godina, triput su Dinamo i Rijeka igrali finale, sva tri puta slavila je Rijeka! U sezoni 2013./14. finale se igralo na dviji utakmice, Rijeka je pobijedila u obje, 1-0 u Maksimiru i 2-0 na Kantridi. Druga dva puta izgubili su Modri finale na neutralnom terenu, 2017. Petev od Keka (3-1), 2019. Bjelica od Bišćana istim rezultatom. Zadnja Dinamova pobjeda nad Rijekom u finalu Kupa datira još iz 1994., tada je u Zagrebu bilo 2-0, na Kantridi 1-0 za domaćine, bio je to ujedno i prvi Dinamov naslov u Hrvatskom kupu! Rijeka i Dinamo su pravi primjer one rečenice kako je Kup 'sasvim drugačije natjecanje'. Punih 30 godina traje Dinamov post, tada je trener Modrih bio Ćiro Blažević!

Međutim, nakon ovakvog raspleta u HNL-u, Dinamova osvajanja naslova i nedavne pobjede na Rujevici te Rijekina tri uzastopna poraza, mnogi će se složiti da je Dinamo ipak blagi favorit. HNS je opet vratio priču na staro, igra se finale na dvije utakmice, vrijedi gol u gostima, čega nema više nigdje na svijetu, a bez obzira na taj neobičan omjer u zadnjih 10 godina u ovom natjecanju, Dinamo je trenutno ipak malo u prednosti. No, glavno je pitanje ovih dana Dinamovu treneru i igračima u medijskim nastupima bilo 'imaju li još motiva i snage nakon turbulentne i duge sezone, nakon adrenalinske završnice HNL-a odigrati kvalitetno i ove dvije utakmice u Kupu?'. Sjetili smo se pritom jednog igrača Dinama, koji je prije desetak godina na slično pitanje o motivu i energiji uoči finala Kupa, a tada su Modri također bili prvaci, odgovorio dosta slikovito:

"Pa zašto ne bismo imali motiv? Igramo za pehar, za trofej. Ja bih bio motiviran i da igramo za ćup, a kako neću biti za Kup!"

I, tu zapravo, svaka priča prestaje. Možda izvana nekome izgleda da su Dinamovi igrači umorni, da ih je ispraznilo slavlje nakon Rujevice i Osijeka, da su jednostavno - 'izdušili'. I da im je nakon osvajanja naslova prvaka energija na minimumu... Međutim, unutra u svlačionici, trener Sergej Jakirović i sebe i igrače drži našpananima i čekaju ovaj finale. Jer, nakon svega što su prošli ove sezone, osvojiti uz Superkup i prvenstvo još i Kup, bilo bi fenomenalno. Neopisivo.

"Želimo osvojiti trostruku krunu! Bio bi to sjajni kraj ove sezone", poručio je Martin Baturina, a i trener Jakirović kazao je da u momčadi još ima 'vatre' za ove dvije utakmice.

"Ima umora, ali to je slatki umor. Siguran sam da imamo još snage i da ćemo odigrati dobro ove dvije utakmice. Igra se u na dvije utakmice, na gol u gostima, stoga nam je želja u prvoj utakmici pobijediti bez primljenog gola, svejedno kojim rezultatom", kazao je Dinamov trener.

Navijači se nisu umorili, Maksimir će opet biti dobro popunjen, a kad je tako, ne smiju umorni i zasićeni biti niti igrači.

"Imamo još unutrašnjih rezervi, očekujem doprinos nekih igrača, koji su dosad manje igrali", rekao je Jakirović, ne otkrivajući koji bi sastav mogao zaigrati u prvoj finalnoj utakmici. Uvijek je u zraku isto pitanje, hoće li mijenjati sustav i način igre, hoće li igrači, koji su u zadnje dvije-tri utakmice zasjeli u prvi plan, poput Hoxhe ili Ogiware, ili možda Ademija? Sigurno je da Dinamov trener ima slatke brige, s obzirom da ima pravo prijaviti samo 20 igrača, morat će i neke 'velike zvjerke' susret gledati s tribine. I, gdje ćeš onda onima koji će istrčati više motiva? Kako im ga može nedostajati? Čak 30 godina Dinamo nije pobijedio Rijeku u finalu Kupa, može tek treći put u novijoj povijesti osvojiti trostruku krunu, a k tome, svaka utakmica je prilika za nametanje treneru uoči nove sezone. Bit će prilike za odmor protiv Slaven Belupa i Rudeša, sad su ove dvije finalne utakmice Kupa protiv Rijeke 'špica' sezone.

Bez obzira na umor, mentalno pražnjenje, na to što je ostvaren najvažniji cilj, naslov prvaka, sjećamo se rečenice otprije 10-ak godina:

"Ćup je ćup, a Kup je Kup!" I treba ga osvojiti!

MOGUĆI SASTAV DINAMA:

Nevistić - Ristovski, Theophile, Perković - Pierre-Gabriel, Mišić, Sučić, Ogiwara - Baturina - Petković, Kulenović. Trener: Sergej Jakirović.

Utakmica počinje u 19.00 sati (MaxSport 1, MaxSport Youtube kanal). Glavni sudac je Dario Bel (Osijek). Pomoćnici su Kristijan Novosel (Valpovo) i Krunoslav Šarić (Županja). VAR sudac je Duje Strukan (Split), a AVAR Bojan Zobenica (Velika Gorica).



Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti