Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Iskupljenje u Maksimiru

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 15.05.24. | 08:00

Prva utakmica neće ništa odlučiti, ali zato može puno toga usmjeriti

Nikada prva utakmica finala Kupa nije ništa odlučila. Čak i onda kad se činilo da je sve 'gotovo' nakon 'prvog poluvremena', povijest nas je naučila da se i ono najmanje opuštanje u uzvratu može kazniti. Riječani su to jako dobro osjetili na svojoj koži, ali su se na kraju ipak nekako izvukli. Pamte na Kvarneru i danas ono famozno finale protiv Varteksa, ali usprkos čudesnoj partiji Dalićeve družine u 'drugom poluvremenu', Riječani su se na kraju izvukli kroz ušicu igle pa drugi put u povijesti donijeli Sunce na Kvarner.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Te 2006. godine, Riječani su nakon prve utakmice imali 4-0, Bobič je na asistenciju Rendulića postavio konačan rezultat u 81. minuti, a utakmicu je obilježio crveni karton Nikole Šafarića koji je već u 3. minuti bio isključen nakon što je na gol-liniji rukom zaustavio čisti pogodak domaćina. Mislili su Riječani da će u uzvratu rutinski odraditi posao, no na kraju su do posljednje sekunde strahovali. „Da se igralo još pet minuta, zabili bismo im i šesti“, govorili su godinama nakon utakmice Varteksovi igrači, ali Riječanima su se provukli i 1-5 porazom ipak nekako osvojili svoj drugi trofej od osamostaljenja.

Ove srijede na Maksimiru (19 sati, Max Sport 1, MaxSport Youtube) sigurno nećemo dobiti pobjednika, ali bi se zato puno toga moglo usmjeriti. Naime, famozno pravilo gola u gostima determinirat će mnoge stvari, Rijeka će sigurno jurnuti u napad, dok bi Jakirović i društvo sigurno potpisali i minimalno slavlje. Kad bi onda na Rujevici poentirali, što su ove sezone u dva navrata pokazali da mogu, Riječani bi se našli u debelom zaostatku kojeg bi onda teško sustigli…

Rijeka, dakle, neće ništa kalkulirati. Igrat će ofenzivno, s ciljem da barem jednom matiraju Nevistića. S druge strane, Jakirović može svoju momčad i malo pragmatičnije postaviti, nešto slično napraviti kao i posljednji put kad su se ove dvije momčadi sudarile u Maksimiru, s tim da je prvotni cilj Dinama, osim, naravno, pobjede, da u ovom ogledu ne prime pogodak.

I to je zapravo sve ono važno što se treba znati uoči utakmice. Rijeka mora zabiti, Dinamu je bitno da ne mrežu sačuva netaknutom. I da po mogućnosti pobijede te da još jednom svima potvrda kako nisu baš slučajno ove sezone osvojili naslov prvaka Hrvatske. Ako to uopće itko misli…

Kod gostiju će na golu biti Zlomislić, za kreaciju će biti zadužen Fruk, s krila prijetiti Pašalić i Pjaca. U špici bi ponovno mogao startati Ivanović koji je pokazao u ogledima protiv Dinama da, iako nije poentirao, je netko tko stilom ne odgovara užoj obrani Plavih. Ostatak momčadi, uz pitanje tko pored Radeljića te Hodža ili Janković uz Fruka, je prilično jasan. Neće Sopić kemijati, neće biti iznenađenja, opet će ići all-in s okrenutim kartama pa gdje ga to odvede.

Rijeci, važno je za reći, je ovaj Kup malko teži nego igračima Dinama. I od toga ne trebaju bježati. Ako Dinamo osvoji duplu krunu – super za njih, ali ako to ne uspiju, oni su svoje najbitnije ciljeve već ostvarili. Prezimili su u Europi, ponovno svladali jedno jako europsko ime (Betis), a na kraju čudesnim nizom od 10 pobjeda zaredom sustigli Rijeku pa onda i matematički potvrdili novi naslov prvaka. Rijeka je također veći dio ciljeva ispunila, ali u sezoni u kojoj su bili ma koračić od naslova, a da onda na kraju ostanu bez svega… Bio bi to veliki šamar, veliko i bolno prizemljenje. Ali, Sopić je svega toga jako dobro svjestan…

Što se tiče kadra, svi igrači konkuriraju. I to je sigurno sjajna stvar za trenera Rijeke. No, ista stvar vrijedi i za Dinamo. Plavi opet liče na sebe, trebalo im je dosta vremena da dođu na radnu temperaturu, ali sada poput pravog dizelaša jure u 5. brzini te ne gledaju u retrovizor. Dinamovci u Kup ulaze prepuni samopouzdanja, dok Riječani u želji za iskupljenjem. Kup nije utješna nagrada, Kup je dodatna potvrda. I time se Rijeka mora voditi ove srijede.

Ne može se reći da je Dinamo nezasluženo prvak Hrvatske, ali bi svakako bilo nezasluženo da ova Rijeka ostane bez ijednog trofeja. Sopić, Fruk, Pjaca, Ivanović, Galešić, Mitrović, Smolčić, Goda, Selahi… Oni su zaslužili sezonu okončati slavljenički. No, jedno je što zaslužuješ, a drugo što će se dogoditi. Konstatirali smo već, okršaj na Maksimiru neće ništa odlučiti, ali bi Riječanima pozitivan ishod mogao dati veliki vjetar u leđa koji će ih nositi i na Opus Areni, a onda se dodatno razbuktati na Rujevici.

Glavni sudac utakmice je Dario Bel (Osijek), pomoćnici su Kristijan Novosel (Valpovo) i Kruno Šarić (Županja), a četvrti sudac Jakov Titlić (Potravlje). U VAR sobi bit će Duje Strukan (Split), a njemu će asistirati Bojan Zobenica (V. Gorica). Delegat utakmice je Marko Ilijašev (B. Manastir), kontrolor suđenja Draženko Kovačić (Križevci), dok je časnik za sigurnost Vlado Dominić.

Očekivani sastav Rijeke (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Mitrović, Radeljić, Goda – Selahi – Pašalić, Fruk, Hodža, Pjaca - Ivanović



Tagovi

Dinamo ZagrebHNK RijekaRijekaHrvatski nogometni kupKup

Ostale Vijesti