Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Cirkus se nastavlja: Komak klub ne može prodati ni ugasiti, a 'otkaz' je samo perfidno varanje HNS-a

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 25.09.24. | 12:03

Tko je tu lud, a tko lucidan?

Ivan Komak (75) još uvijek vedri i oblači drugoligašem Zrinskim iz Jurjevca. Klub koji je do prije dvije godine bio biser niželigaša, koji je okupljao stotine gledatelja na svakoj svojoj utakmici i bio mjesto zdravog rada male slavonske zajednice, povremenih sportskih iskoraka i pravog nogometnog uživanja, postao je taoc jednog čovjeka, a u njegovim će rukama još neko vrijeme biti. Naime, 'slavonski Mamić', kako ga mnogi nazivaju, nije niti blizu odlaska iz kluba. Dapače, njegov odlazak svakako ne bi ništa promijenio pogledate li strukturu cijeloga kluba. No, posljednjim je potezom Ivan Komak 'prešao igricu', a priča ide ovako...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U lipnju je Komak uputio (malo je reći) ružne riječi prema nogometnim sucima i predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću zbog čega je dobio desetomjesečnu kaznu u obliku zabrane obavljanja svih dužnosti u nogometu pa tako, naravno, i u radu kluba kojemu je donedavno službeno bio direktor. Kazna je stigla u kolovozu, ali to Komaka nije spriječilo da 21. rujna dođe u Vinkovce gdje je Zrinski igrao s Cibalijom. Dapače, umalo je sam Komak sjeo na trenersku poziciju, budući da nije bio zadovoljan poslom koji obavlja trener Mato Neretljak, pa mu je prije odlaska u 'Vinkulju' uručio otkaz, a momčad je ondje vodio trener vratara Dražen Dikonić. Zrinski je kapitulirao s visokih 5-0.

Dva dana nakon 'petarde' u Vinkovicima, HNS je, kako nam je potvrđeno, pokrenuo novi disciplinski postupak protiv Ivana Komaka, a tada direktor Zrinskog izvodi monodramu u jednom činu. Klub u tom trenutku, nakon poraza u Vinkovcima, objavljuje kako je još 17. rujna održana godišnja skupština na kojoj je Komak razrješen dužnost te je on u Vinkovcima, prema toj logici, bio kao obični građanin, fizička osoba, a ne kao dužnosnik kluba, što bi mu donijelo dodatnu kaznu Saveza, možda i višegodišnju. Ovime je uspio izbjeći nadležna tijela, osim ako netko ne bude htio istjerati mak na konak pa pitati - gdje su papiri sa skupštine, ovjereni pozivi upućeni u zadanom vremenskom roku i slično. Jer, jasno je, ovo nije Komakov kraj u Zrinskom.

Kako bi i bio kada je skupština zapravo obiteljski sastanak... Predsjednica kluba je njegova kći Andrea Komak, podpredsjednica unuka Karla Komak, a sin Ivan Komak je član Izvršnog odbora kluba. Oni su ti koji su dosadašnjeg direktora 'razriješili dužnosti', a zapravo mu pomogli da s vrata skine HNS. Na Komakovo mjesto taktički je instaliran Vedran Dervić, njegov prijatelj i čovjek od povjerenja, prije također relativno utjecajan čovjek, sada više ne toliko. Dakle, Komak i dalje ima sve svoje ljude unutar kluba, a Osječko 1664 i dalje ostaje sponzor kluba, što znači da nema nikakvih poteškoća da dosadašnji direktor sada djeluje iz sjene.

Da bi sve bilo lijepo upakirano, poslao je Zrinski i ispirku HNS-u, ali preko priopćenja, čak ne izravno na adresu krovne kuće hrvatskog nogometa.

Osim toga, nakon poraza u Vinkovcima najavio je za portal Budica kako će klub prodati ili ugasiti, ali je zaboravio da neke ovlasti čak nema ni on. Naime, Zrinski nije privatni klub, već je udruga građana i kao takva ima svog likvidatora (Manuela Getoša), tako da odluka o gašenju kluba nije na Komaku. Doduše, postupcima koje radi, mogao bi dovesti do toga da klub propadne u potpunosti. Ovo ljeto ih je napustilo 18 igrača, rezultati su katastrofalni, klub je napustio čak i Ivica Kocur koji je bio jedina osoba koja je znala odrađivati i sportski i logistički dio unutar kluba, a treneri su pod Komakom 'od danas do sutra'. Netko bi se već sada trebao uključiti u spašavanje jedne od najzanimljivijih priča koje je niželigaški nogomet u Hrvata dao. Nakon sedam odigranih kola Zrinski je na pretposljednjem 11. mjestu sa samo tri osvojena boda od mogućeg 21 uz gol razliku 2-14. Do prije nekoliko mjeseci se borio za ulazak u najbolji rang domaćeg nogometa, a sada mu prijeti ispadanje u treći. Popularnost mu opada iz dana u dan dok domaći dečki, navijači Zrinskog bespomoćno stoje nasuprot jednog moćnika.

Mislili smo da su vašari u Slavoniji odavno 'passe', no na zgražanje mnogih, ovaj još traje.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zrinski Osječko 1664Ivan KomakHNSPrva HNL

Ostale Vijesti