Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Cijela jesen stane u zadnje dvije!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 10.12.23. | 08:50

Utakmica s Rudešom u Maksimiru će se brzo zaboraviti, ako Modri u tjednu pred nama pobijede Ballkani i Hajduk

Da je netko prije sezone, još tamo na pripremama, rekao da će Dinamo imati sretan Božić prezimi li u zadnjem kolu Konferencijske lige i zaostaje za Hajdukom na polusezoni četiri boda, tada bi ga proglasili luđakom i pesimistom. No, tijekom jeseni, doima se ta jesen iznimno dugačkom, mijenjali su se ciljevi, spuštale letvice, u kaosu u kojem je Dinamo živio i još uvijek živi, postalo je važno samo završiti prvi dio sezone sa što manje štete.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Vi ste naš trener i idemo dalje. Dovedite Dinamo do Božića sa što manje štete", baš je to rekao predsjednik Mirko Barišić Sergeju Jakiroviću nekoliko puta tijekom tjedana u kojima je Dinamov trener opasno visio, redao negativne rekorde poraza i preživljavao na klupi ono što mnogi njegovi prethodnici nisu. I, sad je Jakirović na pragu tog minimaliziranog cilja da dođe do pauze 'sa što manje štete'. Odnosno da izbori europsko proljeće i približi se Hajduku na 'samo' četiri boda. Uz dvije utakmice manje, Dinamo bi, matematički, imao dva boda više od Bijelih, no, naravno, to je više važno psihološki, nego što je nogometno točno, jer, Dinamo je pokazao i protiv Rudeša da bodove nikad ne može upisati unaprijed već ih uz puno znoja mora osvojiti na terenu.

Što se Modrima dogodilo protiv posljednje momčadi HNL-a, zašto je Rudeš u prvom dijelu izgledao kao Dinamo, a Dinamo kao Rudeš. razloge mora pronaći upravo trener Jakirović. Zašto su se neki igrači povremeno sudarali, jedni drugima smetali, zašto je nedostajalo žara, koncentracije, agresivnosti? U čiju domenu ulazi pitanje pristupa, jesu li za njega odgovorni igrači ili je ipak i do trenera? No, štogod pošlo ukrivo, Dinamo je uspio pobijediti, zabiti taj jedan ali vrijedan i predstava protiv Rudeša ostat će tek jedna od fusnota u opisu sezone, ako Dinamo na koljena u Maksimiru baci Ballkani i Hajduk. Pobjeda za europsko proljeće i pobjeda za priključak na vrhu HNL, s kojim bi Dinamo opet ovisio sam o sebi, prebrisale bi sve ono loše, bizarno, dramatično... što se događalo u momčadi ove jeseni.

Jasno je svima da u ovoj momčadi ima igrača, koji (više) nisu za Dinamo i vjerojatno su izgubili sve kredite kod Jakirovića, jasno je da igra nije idealna i da još nedostaje automatizama, veliko je pitanje i zašto Modri u svakoj utakmici imaju crne rupe i muče se zadržati glavu iznad vode. No, sve će to Jakirović rješavati na pripremama i u prijelaznom roku, ono što je sad bitno jesu samo - Ballkani i Hajduk! Statistika će reći, Dinamo ima četiri od četiri, u zadnje tri utakmice nije primio pogodak (kako je to uspio, to je druga priča) i nije daleko od onog cilja nakon reprezentativne stanke da mora pobijediti u svih šest utakmica. Dakle, na papiru to uopće i ne izgleda loše.

"Moramo biti puno bolji protiv Ballkanija i Hajduka da bismo pobijedili.", rekao je Jakirović nakon Rudeša. Da, trebat će ipak više, no, bit će to i sasvim drukčije utakmice, vjerojatno će im i igrači drukčije pristupiti. Ali, dvije pobjede (iako je protiv Ballkanija dovoljan i bod), uopće nije bitno kakvom će igrom Dinamo do njih doći, vratit će u Maksimir optimizam prije nastavka sezone. A i psihološki, otići na odmor s proljećem u Europi i trijumfom nad najvećim rivalom u džepu bio bi veliki 'poguranac',. Jakirović i igrači dobili bi snažan vjetar u leđa! I tko bi se više sjećao prvog poluvremena, sramotnog, ispod svake razine!?



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićFK BallkaniHajdukKonferencijska ligaHNL

Ostale Vijesti