Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Umjesto šetnje, velika muka. Nevistić, greda i Kulenović spriječili senzaciju u Maksimiru!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 09.12.23. | 18:55

Rudeš je imao grogirani Dinamo na konopcima u prvih 45 minuta, ali Modri su nekako našli put do minimalne pobjede (1-0)

Da su igrači Rudeša bili koncentiraniji, s(p)retniji, da se, možda, nisu uplašili velikih prilika ili da su, jednostavno, kvalitetniji, ali da na golu Modrih nije bilo Ivana Nevistića, mogli smo u Maksimiru svjedočiti senzaciji i jednoj teškoj večeri za Dinamo. Puno težoj no što je bila, a bila je teška. No, nisu Rudešani zabili svoje zicere, nisu kaznili grogirani, očajni Dinamo i na kraju su se morali zadovoljiti titulom 'miss simpatičnosti', bodovi su ipak ostali u Maksimiru. Uz puno muke, uz užasnih 45 minuta i puno loših pojedinaca, Modri su uspjeli zabiti jedan, ali iznimno vrijedan. Tih 1-0 je ispod svih očekivanja, ali nosi tri boda, važna tri boda uoči Derbija s Hajdukom. Minus je sad 'samo' sedam, pobjedom protiv Hajduka maksimirska zima bi izgledala mnogo optimističnije. Iako je i ova utakmica protiv Rudeša pokazala da je još jako, jako puno posla i živaca potrebno da bi Dinamo u kontinuitetu počeo sličiti na sebe!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ne vjeruj Dinamu ni kad ti darove nosi. Mogli bismo, cinično, parafrazirati staru doskočicu, koju su Dinamovi nogometaši sproveli u djelo na travnjaku svog Maksimira. Nakon 'darova' u obliku tri uzastopne pobjede, očekivao se još jedan, jeftin i lagan 'paket' iz dostave momčadi Sergeja Jakirovića. Rudeš je bio idealan suparnik za mirnu subotu, odlična generalka za dvije ključne utakmice jeseni, protiv Ballkanija za ostanak u Europi i Derbija s Hajdukom. Međutim, Modri su odigrali jedno od najgorih, zapravo, možda i najgore poluvrijeme sezone, a znamo da konkurencija nije mala.

Dakle, Jakirović nije u prvih 11 uvrstio neke igrače, koji nisu dovoljno oporavljeni, poput Zagorca, Ristovskog, Perića, Bulata, Baturine..., Vidović je zaigrao na 'novoj' poziciji, onoj Baturininoj, Mišić je sad već standardno mjesto 'šestice' prepustio Sučiću. Ali, tkogod da je iz Dinamove svlačionice istrčao na teren morao je protiv 'fenjeraša' pokazati više. A ovako... Modri su bili sretni što na odmor nisu otišli sa zaostatkom, čak i većim od 0-1. Dinamovi su se igrači ponašali kao da će se Rudeš sam pobijediti, kao da su već upisali tri boda i razmišljali o derbiju s Hajdukom. Mekani u duelima, puno izgubljenih lopti, a vrlo malo ozbiljnijih prilika. Ako istaknemo da je Jakirovićeva momčad prvi put opasnije zaprijetila nakon pola sata, kad je udarac Mišića s 20-ak metara otišao pokraj gola, sve smo rekli. Vidović je dvaput bio u šansi, prvi put mu je Marković obranio udarac, dosuđeno je zaleđe. No, da je zabio, pitanje je bi li VAR potvrdio tu odluku, u pitanju su centimetri. Drugi je put Vidović pucao u 43.minuti, opet je Marković bio spreman.

A s druge strane, vatromet. Ivan Nevistić dobio je mjesto na crti od prve minute, ali vjerojatno ni sam nije mislio da će imati toliko posla. Kamo li da će baš on biti najbolji Dinamov pojedinac. Curilo je i desno i lijevo, Moharrami i Ljubičić kao da su došli na rekreativni hakl, ništa bolji nisu bili stoperi, veznjaci, Petković je izgubio većinu duela. Rudeški aduti Oddei i Pasariček na trenutke su izgledali kao najbolji igrači svijeta kraj Dinamovih promatrača. Prolazile su kontre Rudešana lagano i školski, odličnim se pokazao i Dinamov igrač na posudbi Fran Topić. Baš je on prvi zagrijao Nevistića. Dobar udarac iz okreta, Nevistić je 'izvadio' iz kuta. Onda je pucao Pešić, snažan udarac, ali Nevistić je opet bio na mjestu.

Oddei je okretao Dinamove braniče kako je htio, proigravao i stvarao šanse, a najbolju je nakon dodavanja Topića imao Pasariček. Bila je to 44.minuta, išao je s desna prema Nevistiću, opalio s vrha šesnaesterca i zatresao gredu! Ako dotad Dinamo nije shvatio da neće lako do bodova, ovo je trebala biti zadnja opomena. No, postoji i razlog zašto Rudešani nisu već sedam utakmica zabili gol, mogli su u 45 minuta potpuno šokirati Maksimir i baciit Dinamo na koljena.

'Hoćemo pobjedu!', zaorilo se sa Sjevera na početku nastavka, Jakirović je odmah ubacio Ristovskog umjesto Moharramija, ubrzo je ušao i Ademi, zatim i Kulenović, ali Dinamo je i dalje teško dolazio do gola. Ako izuzmemo slabije pokušaje Kaneka i Vidovića, Dinamo se probudio tek oko 70.minute. Ipak, Rudeš nije mogao izdržati taj ritam, previše je toga promašio. Spomenimo i 57.minutu, kad je skočila Dinamova klupa. Šehić je s leđa u skoku pred golom odgurnuo Vidovića, ali nije bilo kaznenog udarca, sudac Titlić nije to smatrao kažnjivim. Ipak, pritisak je rastao, Kaneko je prebacio Markovića, ali je Pavlović izbacio loptu s gol-crte, potom je glavom pucao Kulenović, zatim i s nekoliko metara nogom preko vrata. Gol je u tim trenucima visio u zraku, ali vrijeme nije bilo saveznik Modrih, curile su minute.

No, ipak, u 76.minuti Rudeš je kapitulirao, Dinamo je pronašao put do mreže. Ljubičić je ubacio s lijeve strane na drugu stativu, Kaneko glavom proslijedio prema petercu, a Kulenović, također glavom, zabio za vodstvo! Nova asistencija Japanca i prvi HNL gol Sandra Kulenovića u modrom dresu, u 24.nastupu, dva je dosad zabio u Kupu. Dugo je čekao taj trenutak, dočekao ga je protiv Rudeša, tko bi rekao da će biti presudan, da će vrijediti tri boda!

Bilo je još malo drame u završnici, tražili su Rudešani kazneni udarac nakon Nevistićevog boksanja lopte i sudara s jednim njihovim igračem, Emreli je, pak, promašio za povećanje vodstva... Sve u svemu, više neizvjesnosti i drame no što je itko mogao predvidjeti.

Dinamo – Rudeš 1-0

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 2846. Sudac: Jakov Titlić (Potravlje). Pomoćnici: Sanja Rođak-Karšić (Podravske Sesvete) i Dario Kolarević (Zagreb). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Luka Pajić (Rijeka).

DINAMO: Nevistić – Moharrami (od 46.Ristovski), Šutalo, Perković, Ljubičić – Sučić (od 67.Kulenović) – Kaneko (od 79.Marin), Mišić, Vidović (od 79.Emreli), Špikić (od 58.Ademi) – Petković. Trener: Sergej Jakirović.

RUDEŠ: Marković – Šehić, Campos, Pavlović, Tomečak (od 71.Matić) – Srbljinović (od 61. Lazarov), Bašić – Oddei (od 71.Latković), Pasariček (od 81.Mašala), Pešić – Topić (od 61.Špeljak). Trener: Davor Mladina.

Strijelci: 1-0 – Kulenović (76., Kaneko).

Žuti kartoni: Lazarov, Pavlović, Šehić (Rudeš).

Crveni kartoni: -




Tagovi

GNK DinamoNK RudešHNLSergej Jakirović

Ostale Vijesti