Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Ukić za Germanijak: "Da je bar stiglo još šest Vildoza i Campazza u ABA ligu. Pa uvijek želite igrati protiv najboljih igrača, ne znam kome to smeta"

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 25.12.22. | 08:15

Razgovor s hrvatskim playmakerom koji igra svoju 23. sezonu u karijeri

Iako se naklapalo o mirovini, u glavi Roka Ukića ta opcija nije postojala. I vratio se košarci sada već debelo s krive strane 30-ih (5. prosinca je napunio 38) da pomogne Splitu još ovu sezonu. Pa možda i iduću, ni to nije nemoguće.

Uzeo je duži odmor jer, kako će nam reći, nije bio spreman ni fizički ni psihički da odradi desetomjesečnu sezonu. I unatoč godini proizvodnje, vratio se na parkete ranije od planiranog.

U razgovoru za Germanijak Roko je otkrio kako nije previše vagao oko svog povratka na parkete.

Imao sam u glavi isti plan. Planirao sam se vratiti, samo se nisam htio obavezati zato što nisam znao hoće li se u momentu kada sam se mislio vratiti, a to je bio period oko Nove godine, poklopiti moji i klupski interesi i da li ću ja njima biti potreban. Kada sam shvatio da trener Subotić, momčad i klub žele da se vratim onda sam počeo trenirati s njima jedno mjesec dana, a inicijalni plan je bio da se kasnije priključim. Ali uslijed velikog broja ozljeda i nekih važnih utakmica koej su nam u ovom periodu, povratak se dogodio i ranije”, govori nam Ukić.

Gdje ste pronašli motivaciju za još jednu sezonu?

Glavna motivacija je vrlo jednostavna, ljubav prema igri i ubacivanje lopte u koš. Nema neke velike filozofije, to je jedina ozbiljna i prava motivacija. I to da sam na treninzima vidio da još mogu igrati s momcima na ovom nivou. Nema tu neke matematike ni nekih neostvarenih želja i ambicija. A to je i blagoslov, da se možeš baviti s onim što voliš u ovim poznim sportskim godinama i odlučio sam još malo ostati na terenu.”

Kakvo je onda fizičko stanje s obzirom na duži period neigranja?

Fizički sam dobro, ali trebat će mi još koji mjesec žive igre da budem tamo gdje sam bio koncem prošle sezone u zadnja dva, tri mjeseca. Ali s obzirom da imam 38 godina i 23 sezone iza sebe teško je očekivati da mogu na fizikalije raditi razliku na abaligaškom nivou. Bitno je da budem dobar sam sebi, da budem bez bolova i ozljeda i onda u kombinaciji sa znanjem i iskustvom pomoći momčadi.”

Što možemo očekivati od Splita u drugom dijelu sezone, u domaćem prvenstvu i ABA ligi?

Split ima svoje borbe kao i svi drugi hrvatski klubovi. S malim budžetom u ABA ligi u usporedbi s drugima trenutno smo iznad opasne zone imamo, četiri pobjede i to je skroz dobro. Po igri smo mogli imati i koju više. Cilj je da se što prije osigura ostanak i ako se ukaže prilika da se približimo sredini tablice. U Kupu pak više nismo u igri znamo na koji način i s kakvim repovima se ta utakmica s Cibonom odigrala, ali to je iza nas. U prvenstvu ćemo imati šta za reći i mislim da ćemo biti u borbi s Cibonom, Zadrom i Cedevitom Junior i da ćemo kreirati vodeće pozicije s njima”.

 Miroslav Lelas/PIXSELL Miroslav Lelas/PIXSELL

Mladi Boris Tišma nedavno se zaobilaznim putem vratio u Hrvatsku i odlučio potpisati za Split. Kako gledate na to?

Tišma jest sad potpisao, ali on je odavno otišao van... U svakom slučaju dobra stvar za klub da je jedan od najtalentiranijih igrača izabrao Split za razvoj. On ima potencijala, ali se mora tek razviti. Split je zahtjevna sredina jer je svaka utakmica na nož i u borbi za opstanak (ABA lige) nije lako razvijati igrače. To može biti super ako si pravi, da odmah igraš jake natjecateljske utakmice, a s druge strane ako nisi pravi i ako očekuješ da će ti se nešto pokloniti možeš opet doći u problem. U Studentskom centru nije funkcioniralo kako treba i sada zna što mora bolje i na njemu je da to napravi ovdje u Splitu. A i klub mu mora pronaći odgovarajući program u kojemu može to napraviti”.

Kakav je vaš stav prema ABA ligi? Nedavno su opet krenule priče da regionalno natjecanje nema smisla, a potaknute su ogromnim budžetima beogradskih klubova. Svjedoci smo, recimo, dolaska Facunda Campazza u Crvenu zvezdu...

Meni su smiješne te priče. Dabogda došlo još šest Vildoza i Campazza u ABA ligu, šta je loše u tome za naše igrače? Je li bolje igrati protiv Campazza ili nekog igrača iz neke žnj momčadi. Ne vidim ništa loše u tom i uvijek želite igrati protiv najjačih. U krajnjoj liniji koliko Zadar ima pobjeda i je li dobio Zvezdu? Može se, samo treba posložiti stvari kako treba, prestati plakati, tražiti alibije i početi dizati vrijednost svog kluba, igrača i onda će se kroz smisleni rad rezultati vidjeti”.

Ron Chenoy-USA TODAY SportsRon Chenoy-USA TODAY Sports

Nakon debakla na Eurobasketu i odlaska Damira Mulaomerovića, na klupu je sjeo v.d. Aco Petrović. No Aco se prometnuo u glavnog spasitelja domaće košarke...

Aco ima entuzijazam, volju, energiju, želju, ima znanje i iskustvo. Ne sumnjam da će sve to dati i pokušati sve napraviti sve najbolje. Za neki iskorak trebat će mu sreće i razumijevanja i da ti igrači izrastu u ono što se misli da mogu. I to je to. Milijun faktora će odlučivati o tome hoće li njegova priča biti pozitivna ili ne. Ali ima sve reference da to radi. Acin sam veliki fan i ne sumnjam da će ostaviti srce u kancelariji”.

NBA pozorno pratite, koga vidite na tronu?

Ove godine će biti jako zanimljivo. Dvije momčadi na Istoku igraju, po meni, najbolju košarku u ligi, a to su Milwaukee i Boston. Na Zapadu je pomalo kaotično s tim da ne bi otpisao Warriorse koji imaju velikih problema s ozljedama i rosterom. Ima tu i nekih mladih momčad koje bi mogle nešto, a prije svega Memhpis i Pelicansi. Denver je također zanimljivi, osobito jer je povratkom Murraya sve bolji. Isto tako ne treba zaboraviti Clipperse koji imaju ekstra roster i mogu ove sezone napraviti super stvari”.


Tagovi

Roko Leni UkićKK Split

Ostale Vijesti