Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Aco Petrović, četvrti put: Hrvatski košarkaši u premijeri novog izbornika večeras idu po pobjedu u Grazu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 10.11.22. | 09:57

Novi izbornik ključeve momčadi daje u ruke Dominika Mavre

Aco Petrović, četvrti put – to je radni naslov večerašnje, ali i iduće tri utakmice hrvatske košarkaške reprezentacije u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. Toliko će se, naime, Petrović zadržati na izborničkoj klupi na koju je uskočio i četvrti put, s tim da ovaj mandat obavlja u ulozi v.d.-a izbornika.

U svojem debiju Petrović će večeras od 20.20 sati u Grazu tražiti pobjedu nad Austrijom koja je u uvodna dva kola poražena od Švicarske i Poljske zbog čega tavori na dnu naše skupine E. Radi se o kvalitetno najskromnijoj selekciji grupe protiv koje Hrvatska, bez obzira na sve traume posljednjih godina, uistinu ne bi trebala imati većih problema.

Pobjedom večera u Grazu pa onda u nedjelju u Draženovom domu Hrvatska bi ovjerila nastavak kvalifikacija za Euro, što bi donijelo puno lakši put prema europskoj smotri. Jer, drugoplasirana i trećeplasirana selekcija moraju u repasaž u kolovozu iduće godine.

Svjestan sam da utakmica ima svoje opasnosti i svoje zamke. Znamo što trebamo najviše limitirati kod Austrijanaca, a to su pick-igra dva na dva, zatim limitirati igrača Bogića Vujoševića s Jozom Radošem jer to im je sve njihov zaštitni znak”, rekao je Petrović nakon uvodnog treninga u Grazu.

Inače, novi izbornik koji je ujedno i sportski direktor HKS-a uživa u ovoj ulozi. Znana je stvar da je Aco sjajan motivator, idealan za turnirski tip natjecanja u kojemu u kratkom roku treba posložiti momčad i odvesti je do uspjeha. Tako je bilo i na turniru u Torinu kada nitko nije davao previše šanse hrvatskoj selekciji, a onda je otišla tamo i bukirala nastup na Olimpijskim igrama.

Niti sada nije bilo previše vremena za uigravanje, Damir Mulaomoerović je dao otkaz nakon Eurobasketa, ostavku je podnio i predsjednik Saveza Stojko Vranković pa je u obezglavljenoj situaciji Aco bio idealan čovjek za taj posao.

A veće je svojom energijom i entuzijazmom pokazao kakve su mu namjere. Uostalom, jako dobro će se to vidjeti i danas uz klupu u Grazu. Energičnost će Aco zahtijevati i od svojih igrača, a to je jasno naznačio u najavi utakmice.

Mislim da ipak, uz dužno poštovanje Austriji, moramo pokazati ovu energiju koju smo prezentirali kroz ova tri dana priprema, kroz obrambenu agresivnost, napadačku i defenzivnu trku. Ako prenesemo ono što smo vidjeli na treningu, mogli bismo odigrati dobru utakmicu. Protivnika treba apsolutno respektirati jer nakon svih ovih godina nismo baš u sjajnoj situaciji pa ne možemo ni procjenjivati ni podcjenjivati nikoga. Prema tome, moramo se ponašati kao da igramo protiv prvaka Europe te na taj način moramo prihvatiti utakmicu. Ono što slijedi će biti za nijansu zahtjevnije”, naglasio je izbornik.

Ključeve momčadi planira dati Dominiku Mavri, najiskusnijem u ovom sastavu, a razigravač Splita je na Eurobasketu pokazao kako je spreman prihvatiti tu ulogu. U času kada na raspolaganju nemamo euroligaške snage – Marija Hezonju i Jaleena Smitha, kada su ozlijeđeni Dragan Bender i Karlo Matković, Mavra je taj od kojeg se očekuje da ponese ovu momčad i kao igrač i kao vođa. Aco mu itekako vjeruje.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaAco Petrović

Ostale Vijesti