IPA
IPA

Spahija za Germanijak: "Bojan ne bi mogao sam promijeniti sezonu Lakersa, ali volio bih da ode u momčad koja se bori za titulu"

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 24.12.22. | 08:56

"Hrvatska košarka više nije u A diviziji i bit će nam jednostavnije čim prije to prihvatimo"

Nevena Spahiju smo uhvatili po dolasku u njegov Šibenik. Trofejni hrvatski trener inače živi u Ljubljani, ali je u blagdansko doba slovensku adresu zamijenio hrvatskom. Iako je trenutno bez angažmana, Spahiji se ne žuri u pronalasku novog posla. Ponuda sigurno ima, bio je (ili još je) jedan od kandidata za preuzimanje hrvatske košarkaške reprezentacije, slovenski mediji ga guraju na klupi Cedevite Olimpije, a uvijek je opcija i ponovni odlazak u NBA.

U međuvremenu, 60-godišnjak budno prati sva košarkaška zbivanja. I u Americi, i u Europi.

Razgovor smo, međutim, započeli stanjem domaće košarke. Godinu na izmaku je obilježio rujanski Eurobasket na kojem se Hrvatska nije proslavila, pa je nakon odlaska predsjednika Saveza Stojka Vrankovića i izbornika Damira Mulaomerovića, uzde preuzeo Aco Petrović.

U ovom trenutku Aco je pravi čovjek na pravom mjestu za to. Neće moći to sve sam, mora napraviti novu strukturu rada i praktički krenuti od nule. Ključna stvar je što Hrvatska više nije u košarkaškoj A diviziji. Mi možda jesmo administrativno u A diviziji, ali po svemu ostalom, prvenstveno kvalitetom, mi tamo ne pripadamo. I to treba prihvatiti i krenuti od toga”, govori nam Spahija, pa dodaje:

Nama su klubovi osiromašeni, Split i Cibona su peterostruki prvaci Europe, a problem su nam danas Studentski centar i Igokea, bez da se itko uvrijedi. I zato mi nemamo što pričati o hrvatskoj košarci dok nam se klubovi na ojačaju. I tu dolazimo do apsurda da jedan beogradski klub, bila to Crvena zvezda ili Partizan ima veći budžet od cijele hrvatske košarke, uključujući i Savez”.

Hrvatski trener ističe i kako je teško razvijati igrače s ispražnjenom blagajnom.

Imamo slučaj Tišme koji je s 21 godinom potpisao za Split, ali tek nakon što je već bio vani. Neću ulaziti u ispravnost ničije odluke, ali činjenica je da mi nismo u mogućnosti zadržati mlade talente. Klinci od 16,17 godina napuštaju hrvatsko okruženje i nastavljaju se razvijati vani”.

Razgovor smo okrenuli prema vedrijim temama, NBA-u. Tamo je hrvatski trio Bogdanović, Zubac i Šarić, a čije igre Spahija pomno prati.

Bojan i Ivica su se stabilizirali u NBA ligi. Bojan igra možda i svoju najbolju NBA sezonu u karijeri i želim mu trejd u momčad koja se bori za naslov jer Detroit to sigurno nije. Zubac je pak u jednoj takvoj momčadi, Clippersi kada us zdravi mogu jako puno, a po meni je najbitnije da Zubac ima veliku rolu u tome svemu. Što se Darija tiče, ozljeda koljena je nažalost uzela svoje. Ozljeda ligamenata koljena je jedna od najgorih koja može zadesiti sportaša. On je bio godinu dana van parketa i toliko će mu trebati da se vrati na nivo koji je imao prije toga”.

Pitali smo Spahiju i kako gleda na šanse za osvajanje naslova NBA lige.

Na Zapadu imamo Golden State koji ja ne bih nikada otpisao, Denver je tu, Utah radi sjajan posao nakon rebuildinga, a tu je i moj bivši klub Memphis koji drugu godinu zaredom radi sjajne stvari. Na Istoku slično kao i prošle godine, Milwaukee je sjajan, tu su i Boston, Miami, Phila...”

Hrvatski trener je usko surađivao i s trenerom Lakersa Darvinom Hamom.

Da, bio je moj kolega, tri godine smo radili skupa i veliki sam njegov navijač. Lakersima stvari ne idu kako treba, ali to je krenulo puno prije, a i činjenica je da su LeBron, Davis i Westbrrok odigrali mali broj zajedničkih minuta. No navijači ne uvažavaju nikakve isprike, oni traže da Lakersi budu u vrhu. Darvin je do sada odradio prilično dobar posao, Westbrrok mu kreće s klupe i tu su napravili pomak. Sada se, međutim, opet Davis ozlijedio i Lakersi s prosjekom pobjeda od 42 posto nisu konkurentni u ovom trenutku”.

I Bojana se ponovno spominje u kontekstu trejda u Lakersa...

Čak i ako dođe, Bojan ne može sam promijeniti stvari u Lakersima. Ali mogao bi biti važna karika u trejdu od nekoliko igrača jer košarka je takav sport gdje ti dva ili tri igrača mijenjaju sve iz korijena, tako da bi Bojan sigurno bio važan dio toga”.


Tagovi

Neven SpahijaHrvatska košarkaška reprezentacijaNBABojan Bogdanović

Ostale Vijesti