Najava dana: Hrvatska lovi finale kvalifikacija za OI, po dvije utakmice na Euru i Copi

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 06.07.24. | 07:59

Ovo su najzanimljivije utakmice dana.

Hrvatska - Dominikanska Republika, 20.00

(Košarka, kvalifikacije za Olimpijske igre)

Hrvatska košarkaška reprezentacija stigla je do polufinala posljednjeg kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre. Podsjetimo, Hrvatska je do ovog turnira stigla suverenim osvajanjem pretkvalifikacijskog turnira prošle godine u Istanbulu, a sjajne igre izabranici Josipa Sesara nastavili su nevjerojatnom partijom protiv Slovenije, što je bila najveća pobjeda hrvatske reprezentacije posljednjih godina. Nakon toga je uslijedio tijesan poraz od Novog Zelanda, protiv kojeg smo igrali niti 20 sati nakon pobjede protiv Slovenaca. Srećom, rasplet skupine bio je takav da je Hrvatska na koš razliku osvojila prvo mjesto i u večerašnjem polufinalu izbjegla Grčku, domaćina turnira. No, daleko od toga da će Dominikanska Republika biti lagan zalogaj za favoriziranu Hrvatsku, ponajviše jer imaju ubojit bekovski tandem Jean Montero - Chris Duarte. Ipak, očekujemo prolaz Hrvata u veliko finale.

Engleska - Švicarska, 18.00

(Nogomet, Euro)

S jedne strane je prvi favorit Eura, ali ujedno i momčad koja je na račun svojeg stila igre priskrbila najviše možda i najviše kritika u dosadašnjem dijelu turnira. S druge strane, Švicarska je oduševila svojim modernim nogometom i pristupom utakmicama. Murat Jakin i mozak ove momčad Granit Xahka Švicarce drže 'našpananim' do kraja i igraju na ranici svojih mogućnosti. Švicarci su svladali Mađarsku 3-1, bili na korak do pobjede nad Njemačkom, a potom su uvjerljivom igrom dobili Italiju. No, Švicarska je odigrala i dosta slabu predstavu protiv neuvjerljive Škotske, no u tom dvoboju im je ionako bio potreban remi za prolaz.

S druge strane, Englezi imaju možda i najjači kadar na papiru, a izgledaju kao Grčka 2004. Igraju na gol manje i kroz cijeli turnir se provlače, uključujući i u osmini finala kada je Jude Bellingham zabio spektakularni gol škaricama duboko u sudačkoj nadoknadi, a onda je Harry Kane zabio početkom produžetaka za konačnih 2-1 i izbacivanje odličnih Slovaka. Momčad Garetha Southgatea bit će favorit i danas, no apsolutno nitko se neće iznenaditi, ako Švicarska danas prođe u polufinale.

Zbog ozljede Guehija, Southgate bi za ovu utakmicu mogao promijeniti formaciju u 3-1-4-2. Walker, Konsa i Stons bili bi u zadnjoj liniji, Trippier i Saka na wingbackovskim pozicijama, Rice bi držao poziciju 'šestice', a Bellingham i Foden dvije osmice/desetke. Partner Kaneu u napadu mogao bi biti Ivan Toney. Na taj način bi Englezi 'zrcalili' švicarsku formaciju u koju se vraća Silvan Widmer, koji je dvoboj s Italijom propustio zbog suspenzije.

Mogući sastavi:

Engleska (3-1-4-2): Pickford - Walker, Konsa, Stones; - Rice - Trippier, Bellingham, Foden, Saka - Kane, Toney

Švicarska (3-4-2-1): Sommer; Schar, Rodriguez, Akanji; Widmer, Xhaka, Freuler, Aebischer; Ndoye, Vargas; Embolo

Nizozemska - Turska, 20.00

(Nogomet, Euro)

Nizozemska je najveći favorit za prolazak u polufinale, od svih reprezenatcija ove faze natjecanja. Oranje je u grupi igralo promjenjivo. Od dobrih partija protiv Poljske i Francuske do (posebito defenzivno) slavije utakmice protiv Austrije. u osmini finala Nizozemska je uvjerljivo svladala Rumunjsku, a sada je očekuje još jedan 'hit' prvenstva, Turska koju sjajno vodit talijanski trener Vincenzo Montella. Turci su također igrali promjenjivo, protiv Gruzije i Austrije odlično, protiv Češke su imali lakši posao zbog crvenog kartona, do dosta lošeg izdanja protiv Portugala u osmini finala natjecanja. No, Turska je reprezentacija koja ima najbrojniju navijačku podršku na turniru, što je i logično budući da u Njemačkoj živi osam milijuna Turaka.

Turci će i danas okupirati Olimpijski stadion u Berlinu, no, neće moći računati na junaka utakmice protiv Austrije, dvostrukog strijelca Meriha Demirala koji je suspendiran jer je gol proslavio s - za vrlo osjetljivu UEFA-u po tom pitanju - politički konrtoverznim znakom. Osim izostanka Demirela, umjesto kojega će uskočiti Samet Akayidn, Turska neće moći računati na dva suspendirana veznjaka, Orkuna Kökcua, inače rođenog u Nizozemskoj te Ismaila Yukseka koji odrađuju suspenziju kartona. S druge strane, u kadar se vraća kapetan Hakan Calnhanoglu, koji je pokazao zavidnu formu u grupnoj fazi natjecanja.

Očekuje se da Ronald Koeman neće mijenjati sastav u odnosu na utakmicu protiv Rumunjske u osmini finala, osim što će Steven Bergwijn vjerojatno krenuti s klupe budući da je protiv Rumunja zamijenjen na poluvremenu zbog ozljede. Stoga se na desnoj strani napada od prve minute očekuje Danny Malen ili Jeremie Frimpong.

Mogući sastavi:

Nizozemska (4-2-3-1): Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Reijnders - Malen, Simons, Gakpo - Depay

Turska (4-2-3-1): Gunok - Muldur, Akaydin, Bardakci, Kadioglu - Ayhan, Yokuslu - Yildiz, Calhanoglu, Yilmaz - Güler

Rijeka - Primorje, 14.00

(Nogomet, prijateljska utakmica)

Nakon pobjede nad Koperom, Sopićeve izabranike očekuje još jedna pripremna utakmica u Sloveniji. Suparnik Rijeci je povratnik u najviši rang slovenskog nogometa Primojre iz Ajdovščine koje na dosadašnjim pripremama, blago je reći, ne briljira. Primorje je naime u četiri utakmice upisalo isto toliko poraza i primilo je pritom 16 golova, a zabilo jedan. Dakle očekuje se lagana pobjeda Rijeke i novi korak prema početku sezone koja za Rijeku počinje 25. srpnja utakmicom pretkola Euroske lige između boljega iz dvoboja Paksi (Mašarska) - Corvinul (Rumunjska).

Hajduk - Šahtar, 18.30

(Nogomet, prijateljska utakmica)

U kampu slovenske nogometne reprezentacije gdje se priprema Šahtar odigrat će utakmica zatvorena za javnost, Ukrajinci će na neutralnom terenu ugostiti Hajduk. Splićani su još u stvaranju, čekaju pojačanja, Ivan Perišić je na odmoru nakon Eura, ozlijedio se Aleksandar Trajkovski. Momčad Gennara Gattusa je od tri pripremna dvoboja dobila dva, na Poljudu protiv Veleža 3-0 i Posušja 1-0, dok je u Sloveniji poražena od Kalcer Radomlja 0-1. Ukrajinci, čiji su glavni ljudi Hrvati, od sportskog direktora Darija Srne, trenera Marina Pušića i pomoćnika mu Marija Stanića, u jedinom dvoboju do sad svladali su Sarajevo 4-1. Posljednji susret ova dva prijateljske kluba igran je 1. svibnja 2022. na Poljudu u humanitarne svrhe za prikupljanje pomoći Ukrajini, a završio je rezultatom 3-3.

Kolumbija - Panama, 00.00

(Nogomet, Copa America)

Očekivalo se da će se u Glendaleu susresti Brazil i domaćin natjecanja SAD. No, Kolumbija je završila skupinu D ispred Brazila, a Panama je pobjedom izbacila SAD. Kolumbija nije izgubila 25 utakmica u nizu, a prije remija s Brazilom (1-1) koji im je osigurao prvo mjesto skupine slavili su u 10 uzastopnih utakmica! Panama je drugi krug izborila pobjedama nad SAD-om i Bolivijom, a sada ih očekuje protivnik razine Urugvaja koji je pobijedio Panamce s 3-1. U jedinom međusobnom dvoboju u zadnjih 17 godina, Kolumbija je 2019. slavila s 3-0. Kolumbijci će i danas biti veliki favorit, no Panama se pokazala kao čvrst orah.

Urugvaj - Brazil, 03.00

(Nogomet, Copa America)

Urugvaj je pokazao najviše u dosadašnjem dijelu turnira. Skupinu su osvojili s maksimalnim učinkom i gol-razlikom 9-1 i samouvjereno koračaju prema rekordnom 16. naslovu prvaka. Brazil se u skupini mučio, Selecao je remizirao s Kostarikom i Kolumbijom i malo tko vjeruje da Brazilci mogu do svojeg 10. kontinentalnog naslova. Brazil je slavio u obje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022., no Urugvaj je prije osam mjeseci pobijedio Brazilce u kvalifikacijama za Mundijal 2026. s 2-0 i time produžio krizu najtrofejnije reprezentacije svijeta.

Hrvatska - Egipat, 16.30

(Rukomet, prijateljska utakmica)

Hrvatska muška seniorska reprezentacija polako privodi kraju prvu fazu priprema za Olimpijske igre u Parizu. Nakon 12 dana napornih treninga u dvorani hotela Panorama u Prelogu, Hrvatska će imati prvu provjeru svoje spremnosti. U varaždinsku Arenu dolazi Egipat, jedna od najboljih svjetskih reprezentacija. Na prošlim Olimpijskim igrama bili su četvrti. Prije godinu i pol dana osvojili su 7. mjesto na SP-u u Švedskoj i Poljskoj. U prvom kolu toga natjecanja pobijedili su Hrvatsku u Jonkopingu 32-22 i tako nas ostavili bez četvrtfinala, odnosno prilike da možda već tamo osiguramo olimpijsku vizu. Egipat ima nekolicinu velikih imena u svojim redovima i bit će ovo odličan ispit za Hrvatsku.

Brazil - Filipini, 14.30

(Košarka, kvalifikacije za Olimpijske igre)

Hrvatski trener Aco Petrović s klupe predvodi Brazilce, koji su osvojili skupinu s Crnogorcima i Kameruncima. Od potonjih su upisali šokantni poraz, ali su u krugu reprezentacija s po jednom pobjedom i porazom imali najbolju koš razliku. U polufinaluturnira u Rigi, očekuju ih Filipini koji su na koš razliku izbacili Gruziju. U ovoj je azijskoj zemlji košarka nacionalni sport i plasman na Olimpijske igre predstavljao bi golem uspjeh i euforiju na Filipinima. Iako su na ovom turniru bez svoje najveće zvijezde Jordana Clarksona, Filipinci su pobjedom protiv Latvije pokazali da su vrlo nezgodni i bit će ozbiljan zalogaj za snažne Brazilce.

Grčka - Slovenija, 16.40

(Košarka, kvalifikacije za Olimpijske igre)

Uoči turnira u Pireju ovo je bilo projektirano veliko finale dva sastava s dvije ponajveće zvijezde svjetske košarke. Grčku predvodi Giannis Antetokounmpo, a Sloveniju Luka Dončić i jedan od njih već će danas poslijepodne jedan od njih ostati bez vize za Pariz. Grčka je popriličan favorit za pobjedu, no Slovenija je protiv Novog Zelanda pokazala znatno bolju igru nego protiv Hrvatske i sigurno će, u najmanju ruku, pružiti jako dobar otpor Grcima. Naravno, prednost Grčke bit će i domaći teren, a za mjesto radnje odabrali su dvoranu Mira i prijateljstva, gdje je u klupskoj košarci jedna od najvatrenijih atmosfera na svijetu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dan

Ostale Vijesti