REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Pogled prema Albaniji i utakmici godine: Dalić mora nešto mijenjati

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 16.06.24. | 08:06

Šest je bodova u igri, s četiri se gotovo sigurno prolazi skupina. Dakle, sve je u njihovim rukama. No, jasno je da će se neke stvari morati mijenjati, a nije baš da Dalić nema opcija

Iza Zlatka Dalića teška je noć! Je l' baš bila besana saznat ćemo u 10 sati kada će se izbornik obratiti javnosti, ali sigurno mu nije bilo lako. Ne leže mu ti Španjolci. Protiv njih je izgubio finale Lige nacija a u Elcheu je prije šest godina “popio” šest komada što je službeno najteži poraz Hrvatske u povijesti. Barem u onom rezultatskom smislu jer bilo je onih koji su puno više boljeli. I nakon kojih nije bilo povratka za razliku od ovog.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakako da poraz nikada nije prihvatljiv, ali može dobro doći ako će se iz njega izvući pouke i ako će biti faktor mobilizacije za ono što Hrvatsku čeka u nastavku turnira. Šest je bodova u igri, s četiri se gotovo sigurno prolazi skupina. Dakle, sve je u njihovim rukama. No, jasno je da će se neke stvari morati mijenjati, a nije baš da Dalić nema opcija.

Bit će promjena, nekih zbog taktičkih varijanti dok će neke poslužiti da se malo Vatreni probude prije Albanije koja se prometnula u utakmicu godine za Hrvatsku. Kakve će one biti ostaje nam za vidjeti ali jasno je da bi Gvardiol mogao vratiti se na poziciju stopera dok bi se prostor na lijevoj strani mogao otvoriti za Sosu koji je jedini pravi lijevi bek u rosteru reprezentacije.

Pongračić se nije dokazao protiv Španjolske i on bi mogao na klupu, dok je pravo pitanje što Dalić želi od desnog beka. Stanišić je korektno odradio utakmicu sa Španjolskom. Držao je Williamsa pod kontrolom i on ne bi trebao biti upitan. Osim ako će Dalić htjeti brzinu što je Juranoviću možda i jedina prednost u odnosu na Stanišića.

Vezni red bio je jedan od razloga poraza od Španjolske. Možemo mi sada pričati o krivo postavljenim stoperima ili o niskom bloku, ali činjenica je da vezni red nije odradio defenzivu kako je trebao i da je Hrvatska u prvom poluvremenu preskakala linije a nije osvajala te druge lopte. No, vezni red teško da će doživjeti promjene. Uostalom, Dalić je vadio Modrića i Kovačića da ih sačuva za ono što slijedi u srijedu u Hamburgu.

Možda bi opcija bila da Brozovića malo “odmori”. Ne bi mu bilo prvi put jer je i na prošlom Euru istrčao protiv Češke bez Broza. To bi značilo otvaranje jednog mjesta u veznom redu na koje bi mogao Lovro Majer koji je definitivno potvrdio da mu je mjesto u udarnoj postavi Vatrenih. U tom slučaju bi se Kramarić vratio na desno krilo a otvorila bi se opcija za Perišića na onom lijevom od prve minute.

Može Dalić možda mijenjati Budimira za Petkovića a može od prve minute zaigrati u špici s Kramarićem što bi otvorilo prostor Pašaliću.

Puno je tu enigmatike pred Dalićem i njegovim stručnim stožerom, puno opcija ali poneka izmjena svakako je dobrodošla. Barem zbog šoka ako zbog ničeg drugog. Jer, tko godi istrči protiv Albanije mora biti na vrlo visokoj razini jer ćemo u suprotnom svojim kućama i prije nego smo se nadali.



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniHNSEuro 2024

Ostale Vijesti