REUTERS/Fabian Bimmer
REUTERS/Fabian Bimmer

Najluđi mogući scenarij: O sudbini Hrvatske mogu odlučivati i - žuti kartoni!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 24.06.24. | 08:00

Da se ovakvo što dogodi, moralo bi se puno toga poklopiti, ali znamo da u nogometu ništa nije nemoguće. Pa, da istaknemo i tu mogućnost

Mnoge su stvari jasne u našoj skupini B. Hrvatskoj za prolaz u drugi krug treba pobjeda nad Italijom (21 sat, HTV 2), mala je vjerojatnost, da bi mogla kao trećeplasirana proći s remijem i samo dva boda. Jer, onaj poraz od Španjolske bio je previsok, gol-razlika 'minus tri' doista ne nosi velike nade. Pobjedom bi Hrvatska, dakle, imala četiri boda, preskočila bi Italiju i u slučaju da Albanija ne pobijedi Španjolsku (21 sat) bila bi druga u skupini. I išla bi u osmini finala na Švicarsku, tu bi utakmicu igrala 29.lipnja u Berlinu u 18 sati. To je onaj scenarij koji priželjkujemo, kojem se nadamo, vjerujemo da će Italija pasti u večeras u Leipzigu.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, postoji i jedan, najluđi mogući scenarij, u kojem bi Hrvatska bila druga zahvaljujući - žutim kartonima. Dosta je bilo kritika na račun naših igrača, da nisu radili niti dovoljno prekršaja u prve dvije utakmice i da je žuti karton dobio tek jedan igrač na klupi (Ivušić), ali u tom 'nevjerojatnom' raspletu mogao bi nam biti plus. Dakle, matematički se može dogoditi da Hrvatska i Albanija budu posve poravnati na ljestvici. U slučaju da Hrvatska pobijedi Italiju dva razlike više nego Albanija Španjolsku i pritom Hrvatska zabije gol više od Albanaca te bi dvije reprezentacije imale identičan omjer. Primjerice, Hrvatska svlada Italiju 3-0, a Albanija Španjolsku 2-1, imale bi po četiri boda, gol-razliku 5-5, a kako je njihov susret završio 2-2, bilo bi iscrpljeno svih šest primarnih kriterija za određivanje poretka. Sedmi su kriterij jedanaesterci, ali oni su mogući samo ako suparnici u pitanju igraju tu utakmicu igraju međusobno, što ovdje nije slučaj.

Tada na red dolazi osmi kriterij, disciplinske opomene. Jedan kazneni bod nosi svaki žuti karton, a tri boda svaki crveni. Tko ima manje bodova, taj je bolji na ljestvici! Prema sadašnjem stanju to je Hrvatska, koja ima samo taj jedan žuti karton, dok ih Albanci imaju pet. Kad bismo i po tom kriteriju bili izjednačeni s Albanijom, presudio bi 'ukupni kvalifikacijski ranking', a tu je Albanija u prednosti, jer je bila prva u skupini. U tom bi slučaju, dakle, Hrvatska i s četiri boda i visokom pobjedom nad Italijom mogla završiti na tek trećem mjestu. Naravno, po svemu što smo dosad vidjeli u skupini B bila bi prvorazredna senzacija da svjedočimo takvom raspletu, ali znamo da u nogometu ništa nije nemoguće. Pa da istaknemo i tu mogućnost.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaAlbanska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaEuro 2024Vatreni

Ostale Vijesti