Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Ovo samo Hrvatska može izvući!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 16.06.24. | 08:30

Poraz izgleda ružno, gol-razlika će nam teško biti adut za prolazak skupine. Ali, Hrvatska je puno puta pronalazila put iz ovakvih situacija, nema razloga ne vjerovati da to i sad može

Mi to, jednostavno, ne znamo. Živjeti kao favoriti, ne znamo ploviti na valovima optimizma i samopouzdanja i rutinski odraditi posao, u skladu s kvalitetom. Takvi smo došli u Njemačku, uljuljkani nakon pobjede nad Portugalom. I odmah platili ceh, upali u španjolsku zamku, pomalo naivno, kao da smo prvi put na velikom natjecanju. No, nakon gorke subote osvanula je nedjelja, dan za novi početak, za život s 'negativom', otpisivanjem, kritikama i sumnjama, koje, logično, dolaze nakon 0-3 protiv Španjolske. A Hrvatska se najbolje slaže s tim 'cimerima', tamo gdje sve izgleda izgubljeno, jadno i bezizgledno, tamo obično Hvatska počinje kovati planove za uzlet. Ne bi bilo prvi put!

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sigurni smo da bi se mnoge reprezentacije, čak i one velike, nakon ovakvog poraza raspale. Sjećamo se Argentine nakon poraza od Hrvatske u Rusiji, kad je krenula paljba sa svih strana, kad je počeo izlaziti raznorazni prljavi veš. Na istom natjecanju stradali su i Nijemci, kad nisu prošli skupinu, izgledali su kao razbijena vojska, imali su svojih ponora Talijani, Nizozemci, Brazilci, o Englezima da i ne pričamo. Gotovo smo sigurni da bi svaka od tih reprezentacija nakon 0-3 na startu turnira teško, vrlo teško ostala stajati na nogama, izvjesnije je da bi nastavile tonuti nego izlaziti prema površini. No, kad je Hrvatska u pitanju, sigurni smo da može izvući ovu situaciju. Kao što je već puno izvlačila, zapravo, trademark ove momčadi i, općenito, hrvatske reprezentaciju jesu baš ti preokreti, povratak otpisanih i slične, filmske priče. Da, ako netko može izvući ovu situaciju, poraz od Španjolaca pretvoriti u prolazak skupine, onda je to Hrvatska. Svi naši najveći uspjesi skovani su na 'patnji', na izlasku iz izgubljenih situacija. Eto još jedne prilike da podebljamo svoj CV.

Prva je stvar, koja budi nadu, drugo poluvrijeme protiv Španjolske. Dobro, možda se lovimo za neku nevidljivu slamku, ali vrlo je bitno da nakon tih 0-3 Modrić i društvo nisu potonuli u potpunu apatiju, kliznuli u katastrofu i prepustili se tužnoj sudbini. Ne, Hvatska nije izgledala poput Škotske protiv Nijemaca, nemoćno i jadno. Hrvatska je izgledala gladno, željna preokreta, uporna u pokušaju da se izvuče iz teškog minusa. Nećemo, nažalost, nikad saznati što bi bilo da je ušla jedna od onih prilika, da je Petković pogodio kazneni udarac. Ali, to što se Hrvatska nije predala, što je tražila način da preživi, što nije odustajala do kraja...Možda neće značiti ništa, ali je svakako dobar znak. To je ono tzv.svjetlo na kraju tunela.

Dakle, neke su stvari kroz povijest hrvatske reprezentacije postale pravilo. Jedno od njih kaže, Hrvatska dosad nikad nije izgubila drugu utakmicu na velikom turniru. Shodno tome, nikad nakon drugog kola nije ispala s turnira. Na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji krenuli smo neugodnim porazom od Meksika (1-0), čekala nas je Italija, sve osim pobjede značilo bi odlazak kući. Mi smo pobijedili. Kako? Nije bitno. U Njemačkoj 2006. 'kleknuli' smo od Brazila na startu (1-0), nismo uspjeli pobijediti ni Japan (0-0) u drugom kolu. U dvije utakmice nismo postigli pogodak (to je jedini put u povijesti), a svejedno smo bili do kraja u igri za prolaz. Na kraju ga nismo izborili, Australija nas je zaskočila (2-2), međutim, bili smo i s jednim bodom i bez zabijenog gola još uvijek s glavom iznad vode do samog kraja. Pamtimo i loših, 0-0 na početku Eura u Portugala sa Švicarskom, a ispred nas Francuska i Engleska. Francuze smo vodili 2-1, primili gol uz mali sudački poguranac, vodili u zadnjem kolu protiv Engleza 1-0. Na kraju izgubili (4-2) i ispali. A na zadnjem Euru, krenuli smo kao i sad, porazom (0-1) od Engleske, nismo u drugom kolu pobijedili niti Češku, izvukli smo tek bod. No, kad je trebalo, kad je igrala samo pobjeda protiv Škotske, tada smo bili pravi, odigrali pravu utakmicu, pobijedili 3-1 i prošli u drugi krug. A da ne govorimo o svim silnim kvalifikacijama, doigravanjima, zadnjim kolima u kojima je igrala samo pobjeda. I koju je Hrvatska, poslovično, izvukla.

Stoga, Hrvatsku ne treba otpisati. U situaciji smo u kojoj smo već bili pa i prije tri godine na Euru, iako ovih 0-3 djeluje zastrašujuće i defetistički. Gol-razlika će nam teško biti saveznik stvori li se neki krug za prolazak s trećeg mjesta, ali zašto sad uopće to računati. Dvije pobjede bi nas sigurno odvele u drugi krug, a tko kaže da Hrvatske ne može pobijediti dvije zaredom. Baš sad kad je najteže! Ne bi bilo prvi put.. Iako bi vjerojatno i četiri boda mogla biti dovoljna! Na Daliću i igračima sad je da pronađu način kako će to izvesti.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaZlatko DalićVatreniEuro 2024

Ostale Vijesti