Uskrsnuće Marca Reusa: Što se to, dovraga, dogodilo s njim?!

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 20.12.18. | 16:43

U priči o Dortmundu koji se bori sa svim mogućim oblicima loše sreće kroz povijest da igrač koji se muči s ozljedama cijelu karijeru pronađe formu života na pragu 30. zvuči predobro.

"Ne bi mi bilo teško napisati pripovijest oko Bayerna i dortmundske Borussije," rekao je jednom prilikom jedan ljubitelj njemačkog nogometa.

E pa u ovoj pripovijesti Borussia je u sirotinja, narodni klub izgrađen na temeljima vrlo vjerne i strastvene navijačke baze, a Bayern je bogati moćnik čija je jedina zadaća ukrasti Borussiji klupske zvijezde.

Gotze? Ukraden. Lewandowski? Zgrabljen. Hummels? Besramno zaveden.

Ali antipatiju Borussijinih navijača prema najslavnijem njemačkom klubu još više je podgrijalo Bayernovih šest osvojenih naslova zaredom i kronični nedostatak neizvjesnosti u Bundesligi

Uz sve to još igraju prljavo…

Iako su bogataši koji imaju monopol na najbolje igrače u ligi, moraju dovoditi nogometaše koji su nosili dres omraženog rivala. Sad kad tako sagledate situaciju, nije teško navijati za žuto-crne u tom epskom dvoboju.

Dobro, portretirati Borussiju kao nemoćnu sirotinju je malo pretjerano. Prema Forbesu su 12. najvrjedniji klub na svijetu, bogatiji od Atletico Madrida, Rome, oba milanska kluba… Bayern je četvrti na toj listi, postoji dosta velik financijski jaz između dva njemačka rivala, ali je bitno manji od razlike u novcu kojim raspolaže, primjerice, Real Madrid u odnosu na Atletico.

Drugim riječima, tu nema govora o okršaju Davida i Golijata, nego je više riječ o sudaru Golijata i nešto manjeg Golijata u ljepšem dresu.

Srećom, bankovni računi ili Forbes nisu bit nogometa, bit nogometa su legende, a rivalitet Bayerna i Borussije ima taman dovoljno začina kako bi bio zanimljiv i bez priče o lovi, odnosno pravu dozu nepravde kako bi pripovjedači te legende imali dovoljno argumenata za priču o borbi dobra i zla.

Je li Mats Hummels loš čovjek jer se vratio u klub koji je njega i njegovog oca, bivšeg trenera u mlađim uzrastima, istjerao na cestu prije 15-ak godina? Valjda nije. Je li Robert Lewandowski prodao svoje mjesto u raju kad je prešao u Bayern? Ne, samo mu je trebao novi izazov.

Ali nogomet nisu kečeri, njihove legende ne pišu scenaristi, nego ih stvaraju navijači. Morate voljeti Borussiju jer ima dovoljno superherojskih osobina, dok je Bayern s druge strane, taj igračokradica opsjednut titulama, odličan za ulogu zlikovca.

Epska borba dobrih i zlih nastavila se i u aktualnoj sezoni, ali uz zaokret u fabuli jer odjednom dobri pobjeđuju zle. Još je samo utakmica ostala do konca polusezone, BVB ima šest bodova ispred Bayerna i imenjaka iz Monchengladbacha. Također, ima samo jedan poraz u sezoni…

Prvi put nakon dugo Borussia više ne igra ulogu dostojanstvenog pušioničara, naprotiv, igra fantastičan nogomet i apsolutni je pobjednik polusezone. Momčad joj je klišeizirani spoj mladosti i iskustva, ali to je valjda u nogometu ključ uspjeha. Oni mlađi rastu uz starije, a starije mlađi motiviraju na ostanak na vrhunskoj razini i taj brak savršeno funkcionira…

Nekoliko mlađih igrača stasalo je uz Borussijine veterane i kako sezona odmiče, imaju sve značajniju ulogu u filmu čiji scenariji ove godine ispisuje Lucien Favre.

Navijači uživaju u partijama svoje nove mlade zvijezde Jadona Sancha, koji polako postaje krilo svjetske klase, Paco Alcacer zabija po jedan svakih 40 minuta i nastavi li, mogao bi se za šest mjeseci upisati u povijest njemačkog nogometa, a Alex Witsel koji je u top formi konačno igra u top ligi i za top momčad.

Ali navijački puk žuto-crnih uživao bi i da ih nema jer se njihov miljenik, buduća legenda kluba Marco Reus, konačno riješio kroničnih problema s ozljedama i podsjeća na razdoblje kad je igrao najbolji nogomet u karijeri, odnosno kad ga je Bayern želio ukrasti. Godinama se činilo kako će ga ozljede pretvoriti u potrošeni talent, baciti u depresiju i umiroviti prije vremena. Srećom nisu.

Vratimo se ipak na početak priče, 2012. bio je igrač godine u Njemačkoj i prešao u Dortmund, koji je baš tad osvojio drugi uzastopan naslov, ali njegova prva sezona u klubu donijela mu je dva srebra, u prvenstvu i Ligi prvaka. Bayern je tad preuzeo primat i ne ispušta ga, a suparnici iz Der Klassikera do dana današnjeg traže svoj post-Kloppovski identitet.

Naprotiv, jedini ozbiljniji trofej u Reusovoj eri je kup iz 2017. godine, ali taj je trenutak daleko od Reusovog najsjajnijeg jer ga je Tuchel izvadio na poluvremenu. Na međunarodnoj razini je također proklet jer je naslov na Mundijalu 2014. propustio radi ozljede, a nije ga bilo ni na Euru 2016. pa je tek ove godine na SP-u u Rusiji debitirao za Elf na velikom natjecanju - u dobi od 29. godina!

Znate, vjerujemo, kako je to prošlo… Reći ćemo samo da nije imao puno za slaviti.

Proteklih nekoliko sezona konstantne nevolje s ozljedom noge natjerale su ga na razmišljanje u ranijem umirovljenju, u sezoni 2016-17. odigrao je samo 17 utakmica i samo 11 prošle sezone. Čak i nakon SP-a djelovao je kao prosječan igrač, nikako kao top-klasa kakva je bio kad je igrao najbolji nogomet u karijeri.

To nikoga nije zabrinjavalo jer su igrači poput Sancha i Pulisica donijeli novu energiju u klub, djelovalo je kako se već priprema velika fešta… Što se onda to dovraga dogodilo ove sezone?!

Odigrano je 16 utakmica u Bundesligi i Reus je igrač s najvećom minutažom u Dormtundu. Ima pet asistencija i 10 golova te je četvrti na listi strijelaca Bundeslige iza suigrača Alcacera, Jovića i Lewandowskog. Nastavi li ovim tempom mogao bi do konca sezone srušiti osobni rekord koji stoji na 18 zabijenih prvenstvenih golova u sezoni.

Njegovu savršenu sezonu uspjela je uprskati tek Fortuna Dusseldorf u prošlom kolu nanijevši Borussiji prvi poraz u prvenstvu.

„Problem s Reusom bio je što je igrao uz liniju, a tad ne može iskoristiti svoj pregled igre jer stalno gleda u jednu stranu,“ rekao je njegov bivši suigrač Nuri Sahin.

U principu, to je odgovor na pitanje što mu se dogodilo jer se Reus nakon godina i godina igranja na krilu, čini se, pronašao na „desetki“. A kako mu Sancho i Pulisic razvlače pažnju suparnika u stranu, ostaje više prostora za njega.

Na koncu, ispada kako je ponovno rođenje Marca Reusa posljedično preporodilo Borussiju. U priči o Dortmundu koji se bori sa svim mogućim oblicima loše sreće da igrač koji se muči s ozljedama cijelu karijeru pronađe formu života na pragu 30. zvuči predobro.

Ovo je priča o autsajderu u priči o autsajderu, a sretan završetak za klub i Reusa, bio bi vrlo zadovoljavajuć za sve koji vole nogomet, jasno izuzev za navijače Bayerna.

(foto: Action Images)


Tagovi

BundesligaBorussia DortmundMarco Reus

Ostale Vijesti