MARCELO DEL POZO/Action Images
MARCELO DEL POZO/Action Images

Suigrač novog Vatrenog sve bliže Borussiji Dortmund

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 12.10.21. | 10:11

Mladi as Red Bull Salzburga mogao bi Haalandovim stopama.

Prema pisanju njemačkih medija, mladi napadač RB Salzburga Karim Adeyemi privlači sve konkretniji interes Borussije Dortmund. U njemačkom klubu svjesni su kako se trebaju razmišljati o budućnosti bez Erlinga Haalanda jer bi norveški kiborg i njegov agent Mino Raiola idućeg ljeta mogli inzistirati na transferu u neki od najbogatijih europskih klubova.

Odabir je izgleda pao na novopečenog člana Elfa Karima Adeyemija. 19-godišnji napadač igra sezonu života. U 10 utakmica austrijske Bundeslige upisao je osam golova i jednu asistenciju, a u dva kola Lige prvaka pridodao je dva gola i asistenciju. Adeyemi je najučinkovitiji igrač austrijskog prvaka, a njegove igre nije mogao ignorirati ni njemački izbornik Hansi Flick koji ga je u ovom kvalifikacijskom ciklusu pridružio A-selekciji. Već u debiju protiv Armenije upisao je svoj prvi pogodak.

Ovaj mladić rođen je u Münchenu. Kao dijete bio je član Bayernove akademije, ali nije zadiovoljio struku bavarskog velikana i preselio je u omladinski pogon lokalnog četvrtoligaša SpVgg Unterhachinga. Ovdje je počeo njegov procvat i golgeterska dominacija u omladinskim ligama. Kao 16-godišnjak pred sobom je imao ponude klubova poput Chelseja, ali se odlučio za preseljenje u Salzburg, gdje sada igra uz našeg Luku Sučića.

Ovu odluku nije donio samo zato jer je Mozartov grad manje od dva sata vožnje udaljen od njegovog rodnog Münchena u kojemu je odrastao kao dijete nigerisjko-rumunjske obitelji.

“Najvažnija stvar mojim roditeljima bila je da se pridružim klubu koji ima konkretan plan oko moje budućnosti. Zato smo odabrali Salzburg” objasnio je Karim pozadinu prvog unosnog transfera u svojoj karijeri.

Te 2018. godine Austrijanci su za njega iskeširali više od tri milijuna eura, ali osim novca očigledno je da su Adeyemiju zagarantirali i jasan razvojni put prema inkluziji u prvu ekipu. Sve češće viđamo slučajeve mladih igrača koji poučeni mnogim negativnimn primjerima odbijaju u najranijoj fazi karijere odmah otići u najbogatije europske klubove.

Poznato je da na najvišoj razini često nemaju strpljenja za sazrijevanje mladih igrača, te da se isti teško probijaju u momčadima koje u svakom prijelaznom roku imaju mogućnost dovođenja skupih ‘gotovih’ igrača.

Adeyemijev odabir Salzburga pokazao se kao pun pogodak. U prvoj sezoni igrao je za drugu momčad, a nakon toga sve je češće priključivan kadru prve momčadi u kojoj je ove sezone pod vodstvom mladog njemačkog trenera Matthias Jaisslea eksplodirao.

Sada se kao klubovi koji se za njega najčešće raspituju pored Borussije Dortmund spominju Liverpool i Bayern. Prema najnovijim izvještajima Adeyemi ponovno neće srljati u odluke. Zna da mu Jurgen Klopp i Julian Nagelsmann ne mogu zagarantirati mjesto u početnih jedanaest. S druge strane Borussia mu može ponuditi takvu garanciji, nakon što se dogodi iščekivani transfer Erlinga Haalanda, koji je kao i Adeyami afirmaciju doživio u Salzburgu. Stvar još nije potpuno gotova jer je prirodno za očekivati i interes ‘najvećeg brata’ u Red Bullovoj obitelji – Leipziga.

U svakom slučaju mladi njemački as će svoj kontinuirani razvoj nastaviti kao i do sada, promišljeno i korak po korak.


Tagovi

Karim AdeyemiRed Bull SalzburgBorussia Dortmund

Ostale Vijesti