REUTERS/Leonhard Foeger
REUTERS/Leonhard Foeger

San snova: Adeyemi pred transferom života, čeka li slična sudbina i Šimića?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 24.01.22. | 21:51

Napadač Red Bull Salzburga je šarmirao cijeli nogometni svijet.

Više nego zasluženo. Nakon strelovitog rasta i uspona u redovima Red Bull Salzburga, Borussia Dortmund je odlučila krenuti u operaciju ponovnog otkupa usluga Karima Adeyemija, njemačkog čuda od djeteta koje jednostavmop ne prestaje zabijati pogotke. Samo ove sezone je već 14 puta bio strijelac uz pet asistencija u Austriji, a tu su i tri gola te dva asista iz dosadašnje Lige prvaka. Sve to je bilo više nego dovoljno da gigant iz Vestfalije zainteresira za Haalandovog nasljednika.

Norvežanin će na ljeto otići u neki veći klub, pa će mjesto špice ostati ispražnjeno. S obzirom na to koliko Haaland daje golova, Borussia mora naći adekvatnu zamjenu, inače im slijedi streloviti pad u izuzetno konkurentnoj Bundesligi gdje se Bayern ne planira odreći svoje gol-mašine Lewandowskog.

No, igrači poput Adeyemija koštaju. BVB želi preko 30 milijuna eura, tvrdi tako njemački Sky koji je upravo objavio da su dva kluba i službeno sjeli za stol kako bi započeli pregovore. Obostrani interes postoji, samo valja paziti in a konkurenciju. Za Adeyemija se interesira i PSG, te RB Leipzig, koji jako dobro surađuje austrijskim prvoligašem istog sponzora.

Zanimljivo, Adeyemijev put bi mogao poslužiti Roku Šimiću kao inspiracija. Roko je trenutno član Lieferinga, uz stalno koketiranje s prvom ekipom Salzburga. Naime, Liefering je razvojni klub iz druge lige Austrije u vlasništvu Red Bull Salzburga, i postao je opće poznat kao rasadnik top talenata koji kasnije nose dres kudikamo poznatijeg brata iz austrijske Bundeslige.

Roko je ove sezone u Lieferingu zabio osam golova, što je već sada učinak usporediv s najboljom Adeyemijevom sezonom u tom klubu gdje je u 14 odigranih utakmica zabio 9 golova. Roko je trenutno na 13 utakmica s golom manje, što nam daje do znanja, ako se neke stvari poklope, da Šimića čeka blistava budućnost.

Inače, Adeyemi je najučinkovitiji igrač austrijskog prvaka, a njegove igre nije mogao ignorirati ni njemački izbornik Hansi Flick koji ga je u ovom kvalifikacijskom ciklusu pridružio A-selekciji. Već u debiju protiv Armenije upisao je svoj prvi pogodak. Poslije je Flick dao mladiću još dvije prilike, od kojih je ona protiv Sjeverne Makedonije donijela novi učinak za Karima. U samo 18 minuta na terenu je upisao asistenciju i tako najavio da će u skoroj budućnosti, zajedno s Wirtzom, nositi igru Elfa.

Spomenimo još kako je ovaj mladić rođen u Münchenu. Kao dijete bio je član Bayernove akademije, ali nije zadiovoljio struku bavarskog velikana i preselio je u omladinski pogon lokalnog četvrtoligaša SpVgg Unterhachinga. Ovdje je počeo njegov procvat i golgeterska dominacija u omladinskim ligama. Kao 16-godišnjak pred sobom je imao ponude klubova poput Chelseja, ali se odlučio za preseljenje u Salzburg, gdje sada igra uz našeg Luku Sučića.

Ovu odluku nije donio samo zato jer je Mozartov grad manje od dva sata vožnje udaljen od njegovog rodnog Münchena u kojemu je odrastao kao dijete nigerisjko-rumunjske obitelji.

“Najvažnija stvar mojim roditeljima bila je da se pridružim klubu koji ima konkretan plan oko moje budućnosti. Zato smo odabrali Salzburg” objasnio je Karim pozadinu prvog unosnog transfera u svojoj karijeri.

Te 2018. godine Austrijanci su za njega iskeširali više od tri milijuna eura, ali osim novca očigledno je da su Adeyemiju zagarantirali i jasan razvojni put prema inkluziji u prvu ekipu. Na kraju se to svima isplatilo. Pa čak i SpVgg Unterbachingu koji će, prema klauzili iz ugovora, dobiti više od 22% od iduće prodaje. Prema brojkama koje se trnutno spominju, to je oko 8 milijuna eura, ako ne i više.

Čini se da je priča Karima Adeyemija priča u kojoj su svi pobjednici. Osim protivnika na terenu. Oni redovito gube.


Tagovi

Karim AdeyemiRoko ŠimićLieferingRed Bull SalzburgBorussia Dortmund

Ostale Vijesti