Reuters
Reuters

Ovo je bila Hrvatska koja navijačima daje nadu, a Daliću slatke brige

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 11.06.22. | 08:00

Kada imaš privilegij da na klupi odmaraš Modrića i Kovačića onda je jasno zašto smo u nastavku utakmice na Parkenu gledali najbolju izvedbu Hrvatske u 2022. godini

Tijekom prvog poluvremena bilo je “drži gaće”. Danska je pokazivala sve ono o čemu smo proteklih dana imali prilike slušati s raznih adresa; od stručnih analiza do pukog pogleda na statistiku koja je sugerirala da su s pravom ušli u TOP 10 svjetskog nogometa. Permanentno su radili pritisak na zadnju liniju, držali visoko svoju obranu zbog čega Hrvatska nije uspijevala izaći iz bloka a ofenzivni dio Dalićeve momčadi bio je gotovo pa neprimjetan.

Danska je bila fizički moćna, tehnički jaka i tek je izostanak raspoloženog strijelca sačuvao nulu u rubrici golovi prije odlaska na odmor. OK, osim toga, za tu “nulu” bio je itekako zaslužan i dvojac centralnih braniča Hrvatske od kojih je Erlić igrao tek drugu utakmicu za Vatrene dok je Šutalo prvi put istrčao u dresu nacionalne selekcije. Naravno, uz pomoć bekova, Luke Ivanušeca za kojeg ne pamtimo da je toliko vremena proveo pred svojim golom kao što je bio slučaj na Parkenu te Dominika Livakovića koji je opet potvrdio klasu.

(1.55) Francuska (3.90) Hrvatska (6.50)

Ne znamo je l' plan Zlatka Dalića bio odmah na poluvremenu gurnuti u vatru dvojac Modrić - Kovačić ili ga je na to natjerao razvoj situacije na travnjaku, ali kada imaš privilegij da ti na klupi sjede Luka Modrić i Mateo Kovačić onda je jasno zašto smo u nastavku gledali najbolju izvedbu Hrvatske u 2022. godini. Igru koja navijačima daje optimizma i realnu nadu nekoliko mjeseci uoči SP-a u Katru, izborniku Daliću slatke brige te igru s kojom su Vatreni ponovno u kombinacijama za prvo mjesto u skupini Lige nacija. Dalić je povukao jedino logično rješenje koje je bilo upitno isključivo zbog akumuliranog umora nakon stresne i naporne sezone. I pogodio.

U nastavku je istrčala neka nova Hrvatska. Tehnički jaka, sa zlatnom loptom kao dirigentom te ostatkom družine koji je ulaskom Luke dobio dodatni impuls, preokrenuli su situaciju iz prvog djela i stavili domaćine u podređen položaj. I na krilima toga nagradilo ih je golom Maria Pašalića i vjerojatno bacilo nogometnu Hrvatsku u delirij.

Malo nam treba za euforiju. Od trnja do zvijezda u sekundu i pol. Nakon Osijeka, eto, ništa nije valjalo, sada smo nakon drugog poluvremena na Parkenu kandidati za prvaka svijeta. Naravno, da niti jedno niti drugo nije posve točno ali bitno da se dobilo na samopouzdanju, da je Hrvatska podsjetila i pokazala da još uvijek može igrati na visokoj svjetskoj razini. U tom slučaju nam možemo graditi i temeljiti priču na nekom realnom optimizmu za ono što nas čeka u nastavku. Počevši od ponedjeljka i gostovanja u Parizu kod prvaka svijeta, potom rujanskog dijela Lige nacija i naposljetku velikog finiša kalendarske 2022. na Arapskom poluotoku.

A za Katar će sve teže biti izvaditi vizu jer svakom utakmicom Dalić dobije novo ime u svojoj bilježnici. Ako je Martin Erlić bio otkriće nakon Poljuda i sudara s Francuskom kada je debitirao i pokazao da se na njega može ozbiljno računati, to isto je na Parkenu napravio Josip Šutalo.

Upravo je nevjerojatna mirnoća s kojom je Brko iz Maksimira odigrao utakmicu u svojem debiju. Dominantan u skoku, bez imalo respekta prema protivniku i s velikom mirnoćom u iznošenju lopte dao je za pravo svim onima koji su ga prizivali među Vatrene. Šutalova otegotna okolnost bila je činjenica da je bio prijeko potreban Bišćanu u U-21 vrsti i samo to ga je sprečavalo da već ranije debitira za A selekciju. No, nakon Danske teško da će ga se puškom istjerati iz svlačionice Zlatka Dalića.

Nemamo nikakve dvojbe da će pred izbornikom i njegovim stručnim stožerom biti poprilično iscrpljujući zadatak kada će se krojiti lista putnika za Katar. No, slatke su to brige kada ti na svakoj utakmici iskoči novo ime. Ova u Kopenhagenu donijela je Josipa Šutala

(1.55) Francuska (3.90) Hrvatska (6.50)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Ostale Vijesti