Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Nemoj ići od nas!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.06.23. | 16:00

Luka Modrić opet je zaradio ovacije stadiona i komplimente čitavog svijeta, a u velikom slavlju i opijenosti pobjede, shvatili smo da ga uskoro gubimo. U nedjelju ili za godinu dana, čarolija će nestati. Jesmo li uopće spremni za to?

"Odlučio sam o svojoj budućnosti u reprezentaciji, ali o tome ću pričati nakon Lige nacija", kazao je Luka Modrić dan uoči utakmice s Nizozemskom u Rotterdamu. I, naravno, zagolicao čitavu javnost, ne samo hrvatsku. Kakva je odluka? Možda ona ovisi o tome kako ćemo završiti Ligu nacija pa ono, ako osvojimo odluči se povući sa zlatom oko vrata, ako ne ode još na Euro. Ili, obrnuto, možda mu zlato pruži dodatan motiv i produlji mu reprezentativni staž. Ne znamo kako doista razmišlja i što je odlučio, ali, kakva god bila odluka koju će podijeliti sa svima u nedjelju navečer ili koji dan kasnije, ona će biti logična. I bit će - njegova.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A možda će na sve to na kraju ipak utjecati i još jedna čudesna, veličanstvena partija i pobjeda, ova na De Kuipu. S 38 na leđima, na kraju dugačke sezone, odigrao je gotovo 120 minuta i ne samo odigrao, već briljirao. Iznudio jedan kazneni udarac, drugi zabio, odnosio lopte, proigravao, podizao suigrače, u svom stilu. I ponovno zadivio svijet, ponovno su mu se naklonili svi, od Španjolske do Australije, svi se opet pitaju, i nikad im neće dosaditi, koja je tajna te Modrićeve dugovječnosti. I kako igrač u tim godinama može i dalje biti toliko dominantan, ponekad izgledati i mlađi on nekih kojima može biti otac. Dirljive su bile i ovacije De Kuipa kad je izlazio s terena, naravno, prednjačili su hrvatski navijači, ali nisu ni domaćini ostali po strani, odzvanjalo je 'Luka, Luka', a on trčao ukrug i mahao tribinama. I da, neki su to protumačili kao svojevrsnu najavu oproštaja nakon nedjeljnog finala, no, mi još doista ne znamo što je Luka Modrić odlučio i hoće li voditi Hrvatsku prema još jednom velikom natjecanju, prema Euru u Njemačkoj.


Ali, u cijelom tom velikom slavlju, u opijenosti pobjedom i tim ovacijama koje je dobio naš kapetan, ipak smo shvatili ili polako shvaćamo da ga uskoro gubimo. Da, koliko god bio dobar, koliko god bio vitalan, koliko god bio nevjerojatan, tamo dolje na terenu nije besmrtan. I doći će taj dan. Sad u nedjelju ili za godinu dana, svejedno, jer pitanje je hoćemo li ikad biti spremni za taj trenutak. Ta čarolija će nestati, hoće li reprezentacija biti spremna na njegov oproštaj? Zapravo, teško nam je i zamisliti reprezentaciju bez Modrića, iako bi trebalo biti normalno da se netko u 38.godini, pogotovo ako osvoji zlato, oprosti od nacionalnog dresa. Trebalo bi biti očekivano! I, nitko, baš nitko ne pita Modrića na svakoj presici za oproštaj od reprezentacije zato što želi da on ode, kao što je to Luka rekao u Splitu, a Dalić ponovio u Rotterdamu, već zato što želi čuti tu rečenicu: "Ostajem!" Još barem godinu dana, do Eura. Nećemo se ni onda naviknuti, nećemo ni tada biti spremni, ali želimo da ta magija, da ta zabluda kako nikad neće završiti, još malo potraje.

I, dok čekamo odluku i nadamo se da je pozitivna, možemo samo poručiti, onu iz stiha Daleke Obale: "Nemoj ići od nas!" Ne još, jer Luka i dalje igra nogomet na visokoj razini, stadioni svijeta još mu plješću i ispraćaju ga ovacijama, suigrači još uvijek kad je 'vatra' na terenu traže njega. A na tribinama svaki drugi nosi dres s njegovim imenom. Neće još dugo, znamo, kad god bude bit će 'prerano', ali nakon ove večeri u Rotterdamu, poslije takve nogometne predstave na kojoj mu se naklonio svijet, možda nam može dati još malo tog zadovoljstva. Vjerujemo da i on razmišlja u tom smjeru i da će odluka, koja se bliži, biti baš takva. Jer, sve ostalo nema smisla. Doduše, nema smisla niti da s 38 u mišićima igra takav nogomet, 120 minuta, na kraju sezone!



Tagovi

Luka ModrićZlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijaFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti