Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Slomio je van Dijka i društvo i odveo Hrvatsku u finale. A je li sad 'slomio' i Šimića & co.?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.06.23. | 13:45

Bruno Petković još jednom pokazao da je igrač za velike utakmice, njegov je niz sad uistinu fantastičan. A Dinamo će boljeg od njega teško naći. Pa ako košta 1,2 milijuna godišnje...

Iako ih mnogi uspoređuju, iako mnogi govore da imaju puno sličnosti i da su kroz mladost svoj beskrajan talent često bacali u bunar, umjesto da danas, kako je rekao i Dalić 'igraju u Realu i Barceloni', Bruno Petković nikad neće imati ono što ima Marko Livaja. On u Zagrebu, među Dinamovim navijačima nikad neće imati status božanstva, nikad neće biti igrač iza kojeg stoje cijeli grad i svi navijači, koji nekritički plješću svakom njegovom potezu. Štoviše, Bruno Petković doživio je prije godinu dana zvižduke Maksimira, u europskoj utakmici, Dinamovi su navijači, jednostavno, takvi. Čim osjete neku nonšalanciju, malo glume i opuštanja, odmah uzimaju na zub.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I da, pisali smo već više puta o Petkovićevim odnosima s trenerima, o tom njegovom neukrotivom karakteru, o tome da ponekad stvarno odaje dojam čovjeka, koji se pita "a što ja uopće radim ovdje?", raspravlja se o tome je li 'devetka', 'desetka,' trči li dovoljno, treba li više i češće pucati ili, kad god može, dodati. U pet godina, koliko je već u Dinamu, 'temu Petković' doista se problematiziralo sa svih strana i svih kuteva, no, kad se u ruke uzme stastistika, kad se pogledaju utakmice u kojima je Petković doista bio 'igrač za Real i Barcelonu', taj je niz baš fantastičan. Jer, Petković je, takav kakav jest, neobuzdan i težak, igrač za velike utakmice. Sjećamo se još onog Anderlechta, kad je bio najbolji igrač na terenu iako nije zabio, pa Viktoria Plzen, Benfica, Šahtar, Krasnodar, Bodo/Glimt (one škarice), Chelsea (briljantna asistencija Oršiću u Zagrebu za gol, pogodak u Londonu), 'haklerska' asistencija Oršiću u Milanu. Naravno, sve do onog gola karijere, precizne ljevice protiv Brazila, za 1-1, sad i ovo što je napravio u Rotterdamu. Zabio je gol s više od 20 metara što u ovih pet godina još nikad nije, što je samo dokaz da može i više zabijati, da nije toliko opčinjen dodavanjima, a uspio je i izboriti kazneni udarac. Stvarno je šteta što mu onaj zadnji gol nije priznat, bila je to vrhunska minijatura, perfektna akcija.

Bruno Petković specifičan je igrač, poseban. Takav CV, s toliko skalpova s velikih utakmica, ima malokoji hrvatski nogometaš, ali ta njegova 'druga strana' te utakmice u kojima nije pravi, u kojima djeluje nezainteresirano, te su ga partije udaljile od tog najvećeg glamoura, kojem pripadaju Barcelona ili Real. Kad već njih 'vrtimo'. Petković je na De Kuipu slomio van Dijka i društvo, poigravao se s njima i zadivio svojim umijećem, ali, jasno je svima, vjerojatno i njemu, da će teško ikad dosegnuti cijenu od 15, 20 milijuna eura, koliko je po svom talentu trebao. No, isto bi tako bila šteta da Petković završi u nekoj 'lijevoj' ligi, na Bliskom istoku, čak i u Turskoj, da ode već sad u MLS ili tamo negdje, daleko. Neki su do tih klubova ispod njegova igračkog ranga, drugi, pak, daleko od oka, a često onda i od srca.

Jednostavno, Petković je u Rotterdamu, ako to već nismo znali, još jednom poručio Dinamovoj Upravi kakvog igrača imaju u svlačionici. Igrača, koji će provocirati živce, ali koji će iskočiti kad je najvažnije. U velikim utakmicama, kad se lomi. Tada će slomiti i najbolje stopere svijeta, jednom u Slovačkoj poigrao se sa Škriniarom, sad s van Dijkom, neki će zaključiti kako se Bruno i dalje 'igra nogometa', umjesto da igra nogomet. Ali i takav Petković bogatstvo je za Dinamo i reprezentaciju i ne treba ga se odricati. On traži oko 1,2 milijuna eura godišnje za novi ugovor, dok mu aktualni istječe za godinu dana. U Dinamu se dvoume, ne žele mu dati toliki novac, traže pojačanja, skautiraju, pregovaraju. I to je, naravno, legitimno, to je posao, to je nogomet, to je klub, koji ne smije nikome dopustiti da bude veći od njega. No, nakon još jednog Petkovićevog remek-djela, nakon što je i Rotterdamu 'zaplesao između linija', legitimno je i pitanje, može li Dinamo za isti ili manji, čak i da je nešto veći novac, pronaći boljega od Petkovića? Nekoga s kojim nisi siguran, kojega će se morati čekati, a pitanje je hoće li ga dočekati. Za Brunu smo, barem, uvjereni da će nakon reda nonšalancije, reda 'laganice' i haklerskih poza, sigurno doći još neka eksplozija. A kako nas je navikao, bit će to opet u nekom važnom trenutku, u nekoj velikoj utakmici. Pa, isplati li se čekati za 1,2 milijuna eura godišnje?

Van Dijka je Petković slomio, sad je redu Dario Šimić. Zajedno s ostatkom Uprave. Ovakvog igrača, makar se pojavio u tom izdanju tek nekoliko puta godišnje, teško će zamijeniti.



Tagovi

Bruno PetkovićHrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićLiga nacijaFinal Four Lige nacija 2023

Ostale Vijesti