Grgur Zucko/PIXSELL
Grgur Zucko/PIXSELL

Naletilić: “Jako sam cijenio Raiolu, pomogao je i meni, ali ja ipak volim da se poslovi rade diskretnije”

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 01.05.22. | 11:26

Pokojni Mino raiola prešao je neke granice, zasad ga nitko od ostalih menadžera ne slijedi, ističe najugledniji hrvatski nogometni agent Marko Naletilić

Čuo sam za Raiolu još kada sam se u Amsterdamu raspitivao oko Zlatana uime Milana. A tada je još Zlatan igrao za Malmö. Već se tada Mino pojavljivao u priči oko Zlatana, iako mu nije bio službeni menadžer, kaže Marko Naletilić o preminulom vrhunskom agentu koji je promijenio percepciju o nogometnim menadžerima i njihovom medijskom status.

Podsjećamo, Mino Raiola je preminuo u subotu u 55. godini. Marko Naletilić (48), najugledniji hrvatski nogometni menadžer, dovoljno ga je poznavao da može pobliže otkriti o kakvom se čovjeku radilo, iako nisu odradili nijedan posao zajedno.

“Nismo imali odnos da bismo sami odlazili na piće, ali bili smo skupa na večerama u većim društvima”, kaže nasljednik menadžerske dinastije Naletilić za 24 sata. I otkriva na što je pokojni Raiola u njihovom poslu najviše utjecao:

“U odnosu prema medijima, Mino je puno promijenio. Jorge Mendes (Ronaldov menadžer, nap. a.), primjerice, nema takve lamentacije i javne prepirke s predsjednicima klubova i Fifom. Bio je šoumen, bez dlake na jeziku, ali u toj svojoj direktnosti znao je što radi. Dosta se eksponirao, volio je to, ali radio je vrhunski posao”.

Jeste li ga u menadžerskim krugovima zbog toga voljeli ili vam je to smetalo?

“Ha, nekome se to dopada, nekoga ne zanima, nekoga smeta, ali i na taj je način radio velike poslove i izrastao je u figuru koja je i u medijima imala moć. Dovoljnu da uđe u teme poput rasprava s predsjednikom Fife, što nitko prije njega nije radio. Ali jako sam ga cijenio i bio je korektan. Nevezano uz njega, ja ipak volim da se poslovi rade diskretnije. Možemo mi biti bitni, ali smo ipak samo operateri i ne bismo trebali biti glavni glumci.”

Kako je došao do takvog statusa i poslova, da bude menadžer Ibrahimoviću, Pogbi, Haalandu, Donnarummi, Verrattiju...?

“Takvih nema puno i njegov se model ne može prepisati, kopirati. Do toga je došao abnormalnim odricanjem i maksimalnom posvećenošću poslu. On nije imao privatni život. Nije ga ni zanimao, posao mu je bio život. Imao je pregovaračke sposobnosti, drskost i baš je bio poseban lik”.

Kako je privukao takve igračine?

“Poslovao je drugačije, gledao je isključivo interes igrača, ekonomski, što dugoročno nije uvijek najbolja varijanta. Ali njega nije puno zanimao odnos s klubovima dok god je on pregovarao za svog igrača. To mi se dopalo, ali da bi se tako ponašao, moraš imati pet-šest svjetskih igrača. U protivnom moraš graditi odnos s klubovima. A kad ne poštuješ puno autoriteta i udaraš jednosmjerno, moraš imati Pogbu, Zlatana, Haalanda... Onda se i izboriš za svoje igrače i za bolju proviziju.”

Pa je li Raiola onda promijenio nogometno tržište i pomogao i vama, ostalim menadžerima?

“U nekom je smislu promijenio tržište, donio je neke pozitivne efekte za profesiju globalno, a u nekima je pretjerivao, baš je išao u dvije krajnosti. Ali da, indirektno nam je pomogao da se lakše izborimo za bolje provizije jer se uvijek možeš pozvati na neki njegov transfer i njegovu zaradu od njega. A druge strane, previše je reflektora stavljao na naš posao, u kojem ne treba biti previše eksponiran. Prešao je neke granice, i to samo on, zasad ga nitko od ostalih menadžera ne slijedi. Zasad”, poručio je Naletilić za 24 sata.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.


Tagovi

Marko NaletilićMino RaiolaMino Raiola

Ostale Vijesti