Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Dinamo možda griješi. Ali, nitko nije veći od kluba!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 01.07.24. | 08:00

'Slučaj Belinho' uzburkao je vode u Maksimiru i otvorio raspravu oko novog, revolucionarnog modela ugovora u Dinamovoj Školi

"Dinamo mu je ponudio stipendijski ugovor od 400 eura mjesečno! To je sramota. On je jedan od najtalentiranijih igrača, došao je iz Brazila sa svojom obitelji, njegov samohrani otac ne radi, žive u kući. Zar bi trebali živjeti od 400 eura mjesečno? Dinamo nije niti razgovarao s nama, nego je samo poslao poštom na kućnu adresu prijedlog ugovora. Njegov otac bio je u šoku, pa Belinho je u Brazilu kao 10-godišnjak imao veći ugovor. Nismo prihvatili, vodim ga u Kustošiju, ako ga Dinamo ne želi, razvijat će se u Kustošiji", istresao je gorčinu u medijima Andy Bara, nogometni menadžer, poznat po dovođenju Danija Olma iz Barcelone u Dinamo, kasnije i po još nekoliko zvučnih poslova.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, Belinho je 15-godišnji Brazilac, kojega je prije više od tri godine Bara doveo u Zagreb. 'Najveći brazilski talent', nova Dinamova zvijezda, koji će postati jedan od najboljih igrača Modrih u novijoj povijesti. Tako je Bara titulirao Belinha, doveo je u Zagreb i njegovu široku obitelj (majka je u međuvremenu preminula), uspio raznim manevrima zaobići stroge FIFA-ine propise, koji se tiču maloljetnika, Belinho je dobio pravo igranja za Dinamo. A onda i hrvatsku putovnicu, tako da bi u budućnosti mogao igrati za Hrvatsku. Andy Bara, koji u Kustošiji ima svoj nogometni poligon i, nekim čudom, otamo prodaje mlade nogometaše za milijunske iznose, zakačio se s Dinamom još na transferu Josipa Brekala prije pola godine. I kad je Dinamo odustao od Brekala, on ga je razočarano i osvetnički usmjerio u Hajduk, obećavši mu da će s Poljuda sigurno doći do reprezentacije na Euru. Niti je Brekalo došao na Euro, niti je više Bara njegov menadžer. No, bitnije od toga, već je tada Bara najavio da bi mogao Belinha usmjeriti u Kustošiju, ako mu Dinamo ne ponudi kvalitetan ugovor. Sad je to i učinio.

Već i prije dolaska nove vlasti u Maksimir, krenule su promjene u Dinamovoj Školi po pitanju ugovora. Nekadašnji 'rasipnički model' privlačenja najboljih klinaca sa svih strana bogatim ugovorima i 'nagrađivanjem' roditelja u Dinamu su ukinuli, napravili platne 'ladice' za mlade igrače iz kojih ne misle izlaziti. Samo usput, kao zanimljivost, počeo je taj proces dok je šef Škole bio Tomislav Butina, koji danas radi baš u Kustošiji. Marko Marić, aktualni Dinamov sportski direktor i donedavno glavni čovjek Škole dodatno je radikalizirao tu temu, napravio, zapravo, revolucionarni potez. Po novome, nijedan igrač u Školi nema i neće imati bogati ugovor, dok ne dođe do prve momčadi.

"Dinamo mladim igračima nudi najbolju platformu za razvoj. A novac mora doći tek kasnije. Jer, ako djeci od 15, 16 godina daješ velike ugovore, gube fokus na nogomet, novac ih okupira i veliki dio njih uopće i ne iskoriste svoj talent. Promijenili smo taj odnos, svakome igraču i roditelju objasnili taj novi model i velika većina ga je prihvatila. Oni, koji nisu, ako idu za novcem, ako im je to najbitnije, sretno im bilo, mi iz okvira nećemo izlaziti", kazao je Marić nedavno u razgovoru, braneći taj novi model. Nedavno je Dinamo uspio zadržati talentiranog napadača Mislava Ćutuka, koji je ima ponude bogatih klubova (najbliži je bio Juventusu), iako nije izašao iz tih financijskih kalupa. Ćutuk i njemu bliski ljudi prihvatili su Dinamovu ideju, razvoj ispred novca i on je ostao u Maksimiru. Potpisali su anekse ugovora i Dinamovi juniori, koji su na kraju prošle sezone debitirali za prvu momčad. Naime, stari ugovori jamčili su im veliko povećanje plaće (primjerice, sa 700 na 4000 eura mjesečno) čim odigraju 45 minuta za prvu momčad. Svi su pristali na nova pravila, na koja se, nakon drugačije dugogodišnje prakse, nije lako naviknuti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

I sad se dogodio Belinho. Radi se uistinu o talentiranom igraču, drukčijem od drugih. Međutim, isto tako, kako je Belinho stariji, tako je i njegova dominacija na terenu sve manje izražena. Stoga, bez obzira na taj silni potencijal i na to da je Belinho došao u Hrvatsku kao 'projekt' Andyja Bare, nitko ne može reći hoće li izrasti u takvog igrača i kad napuni 17, 18 godina. Sad su pred njim najrizičnije godine! Koliko je protestni odlazak u Kustošiju pametan potez, vidjet ćemo. Ne sumnjamo da će Bara kroz taj klub naći put do izdašnog transfera, ali koliko će se Belinho tamo igrački razviti, saznat ćemo vrlo brzo. Kao što ćemo ubrzo vidjeti i prave posljedice tog novog Dinamovog modela financiranja mladih igrača, po kojemu ni najtalentiraniji, poput Belinha, ne mogu imati više od 400 eura mjesečno. Hoće li taj model donijeti željeni efekt 'preodgoja mladih igrača' i tjerati ih na dodatni rad da bi do novca došli tek u seniorskoj dobi ili će mnoge talentirane klince udaljiti od Dinama i 'tjerati' ih u druge klubove, kroz koje će možda i lakše doći do prve momčadi? S takvom politikom, relano, Dinamo će teže dovoditi mlade igrače sa strane, što mu je dosad bio temelj uspjeha, no, možda će doista oni, koji jesu u Dinamu, a koji je i dalje privlačan magnet i odskočna daska, biti motiviraniji, gladniji uspjeha. I fokusirani na nogomet!

Jedan od najvećih talenata, Belinho, prva je žrtva na tom putu, iako ta priča i sukob s Barom imaju i drugu pozadinu. I, možda se pokaže da Dinamo tim eksperimentnom i revolucionarnom promjenom griješi, možda zdravi, sportski Marićev pogled na tu problematiku nije realan za svijet u kojem živimo, možda je 400 eura mjesečno doista premalo i utopistički. Možda, ali, u svakom slučaju, trenutno su pravila u Dinamu takva i treba ih se držati, nitko ne može biti veći od kluba. I ucjenjivati! Makar to značilo i odlazak takvog potencijala kakav je Belinho. Možemo zaključiti da će projekt preporoda i moderniziranja Dinamove Škole uspjeti ili pasti baš na ovoj ideji 'razvoj ispred financijskog blagostanja'. I Belinho, vjerojatno, neće biti jedini...



Tagovi

BelinhoGNK DinamoAndy BaraLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti