REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Argentinski Livi zove se Dibu: Trenirao je s Hajdukom, Messiju donio Copu, a pucače penala posebno izluđuje

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 11.12.22. | 11:06

Prošle je godine u svom debiju na velikom natjecanju, na Copi, Martinez obranio kazneni udarac Arturu Vidalu, potom u raspucavanju protiv Kolumbije skinuo čak tri šuta! Messi ga obožava, a u četvrtfinalu je zaustavio Nizozemce

Svi su grlili Lautara Martineza koji je zabio zadnji jedanaesterac protiv Nizozemske i odveo Gauchose u polufinale. Samo je Leo Messi prvo skočio u zagrljaj drugog Martineza, Emiliana. Sjajni vratar Aston Ville obranio je u raspucavanju udarce van Dijka i Beghuisa i nakon dramatičnih 120 minuta otvorio Argentincima put do dvoboja s Hrvatskom. Dibu, kako ga zovu, što je skraćeno od Dibujo, kako se zvao animirani lik u jednoj argentinskoj telenoveli, zanimljiv je lik, a njegove je ime već sad upisano u povijest argentinskog nogometa.

Debitirao je za Argentinu prošle godine u kvalifikacijskoj utakmici protiv Čilea početkom lipnja, susret je završio 1:1. A samo 10 dana kasnije protiv Čilea je ostvario i svoj debi na velikom natjecanju, u prvom kolu Copa Americe. I, tu je Martinez obranio kazneni udarac Arturu Vidalu. Završilo je opet 1:1, ali se Martinez polako pretvarao u junaka Argentine. Branio je odlično, a onda u polufinalu protiv Kolumbije obranio čak tri udarca u raspucavanju s bijele točke! Uveo je Argentinu u finale, gdje je pao Brazil.

Raspucavanje jedanaesteraca pronađite OVDJE.

"Leo Messi osvojio je svoj prvi veliki trofej s reprezetnacijom, Može zahvaliti Dibuu Martinez, on mu ga je omogućio.", pisali su tad argentinski mediji, a poznato je da Messi obožava Martineza.

"Imamo Emija koji je fenomen, vjerovali smo mu", kazao je tada Messi, a najbolji dokaz i potvrda bila je baš ova gesta nakon četvrtfinala s Nizozemskom, kad mu je Messi osobno izrazio divljenje. Bio je, zanimljivo, to Dibuov 24. nastup za reprezentaciju, a kako je za Argentinu počeo igrati u doba njezinog najvećeg pobjedničkog niza, logično je da je dosad doživio tek jedan poraz. Ovaj nedavni i iznenađujući od Saudijske Arabije na startu Mundijala u Kataru (1:2).

A baš protiv Kolumbije, tada kad je obranio tri udarca, pripremio je pravi šou. Naime, prije udarca prilazio je svakom pucaču i nešto mu govorio, stvarao mu prihološki pritisak. A nakon što im je obranio udarce, slavio je seksualnim gestikulacijama. Nije čudo da i on, kao mnogi Južnoamerikanci ima još jedan nadimak. 'El Loco', luđak. Da, malo je lud, nedvojbeno.

Nakon što je obranio dva jedanaesterca Nizozemcima, otkrili su Argentinci kako se Dibu Martinez posebno priprema upravo za udarce s bijele točke. Naime, Martinez uoči svake utakmice nekoliko puta pogleda video isječke suparničkih igrača, od svojeg trenera vratara Martina Tocallija dobiva i konkretne podatke. Na sam dan utakmice još jednom pogleda kako tko puca. Iako je, kažu Argentinci, na SP-u teško 'skinuti' baš svakog igrača, jer igraju i pucaju i neki koje se ranije nije moglo vidjeti u toj ulozi, Martinez dosta vremena troši baš na taj dio pripreme. A onda i taj psihološki rat, prije svakog udarca i nizozemskim je pucačima štošta pričao, dekoncentirao ih i pokušao izbaciti iz ravnoteže. Očito je uspio, očito je u tome majstor.

Dakle, dođe li i utakmica Hrvatske i Argentine do raspucavanju, gledat ćemo dvoboj dvojice velikih majstora 'čitanja' jedanaesteraca. Dominik Livi Livaković, koji je obranio već četiri udarca u dvije utakmice protiv Emiliana Dibua Martineza, koji je dvaput bio uspješan.

Inače, klupska karijera Emiliana Martineza procvala je tek na pragu 30. godine, kao uostalom, i reprezentativna. Otišao je iz Independientea još kao kllinac u Arsenal, za koji je u osam godina upisao samo 15 nastupa, a vrijeme uglavnom provodio na posudbama. Od nižerazrednog Oxforda do Wolverhamptona ili Getafea. A onda je u rujnu 2020., dok je zbog pandemija trajao produljeni prijelazni rok, iz Arsenala otišao u Aston Villu za 17,4 milijuna eura. Tada je u Villi još uvijek bio Lovre Kalinić, koji se vratio s posudbe u Toulouseu i nadao se da bi mu se status barem malo mogao poboljšati.. Međutim, baš je dolazak Martineza, koji je uskoro postao prvi vratar, ubrzao Kalinićev povratak u Hajduk već koji mjesec kasnije, u zimskom prijelaznom roku. Martinez je te sezone skinuo klupski rekord (15) po broju utakmica bez primljenog gola te je izabran za Villinog igrača godine.

Martinez je, spomenio i tu sekvencu, prošle godine 10-ak dana trenirao s Hajdukom na Poljudu! Poveznica je, dakako, bio baš Lovre Kalinić. Naime, Martinez je zajedno sa suigračem i imenjakom Buendiom bio krivac za kaos koji je nastao na utakmici Brazila i Argentine u kvalifikacijama za SP, koji su prekinuli zdravstveni radnici, jer su baš njih dvojica, došavši iz Engleske (Buendia je bio član Norwicha) prekrišili COVID protokol u Brazilu. Utakmica nikad poslije nije niti nastavljena, a Martinez i Buendia morali su prije povratka u Englesku proći izolaciju u Europi. Tu su uskočili Kalinić i Hajduk te su Martinez i Buendia tih dana do ispunjenja uvjeta za povratak na Otok, daleko od očiju javnosti i kamera, trenirali s Hajdukom.



Tagovi

Emiliano MartinezArgentinska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti