Najava dana: Rasplet u skupinama E i F, Hrvatska protiv Ace Petrovića

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 26.06.24. | 07:00

Evo što smo vam za danas pripremili

Slovačka - Rumunjska, 18.00

(Nogomet, Euro, skupina E)

Dvoboj je ovo u koji će biti upereni mnogi reflektori svjetske nogometne, pa i sportske javnosti. Naime, situacija u skupini E je takva da sve četiri momčadi imaju po tri boda nakon dva kola, ali gol-razlika je takva da i Slovacima i Rumunjima treba još samo jedan bod kako bi osigurali prolaz u osminu finala, što bi bio golem uspjeh za dvije reprezentacije koje su se, uoči turnira, nalazile među pet najvećih autsajdera prvenstva. U prijevodu, susjedne zemlje mogu dogovoriti prijateljski remi te ruku pod ruku otići u nokaut fazu. Posljednji puta ovakvoj smo kuhinji svjedočili prije 20 godina u Portugalu, kada su Danska i Švedska izbacile Italiju remijem 2-2, jedinim koji je odgovarao objema selekcijama iz Skandinavije. No, vjerujemo u sportski duh s obje strane, a u tom slučaju blaga je prednost na strani Slovačke. Iako su Rumunji oduševili pobjedom protiv Ukrajine od čak 3-0, ne treba zaboraviti da su kod prva dva pogotka imali golemu pomoć Andrija Lunjina, što naravno, ne treba umanjiti vrijednost njihove pobjede. Nakon toga su upisali lagan poraz od Belgije, koju su, pak, Slovaci pobijedili, uz 2-1 poraz od Ukrajine. Imali su 1-1 na tom dvoboju sve do 80. minute, da bi na koncu Roman Jaremčuk pravom majstorijom u kaznenom prostoru matirao sjajnog Martina Dubravku za nadu Ukrajincima. Da nije bilo tog pogotka, Slovaci bi danas imali osminu finala u džepu, kao i priliku da s tri boda u nokaut fazu odu s vodećeg mjesta. Za kraj spomenimo kako će ovo biti prvi međusobni ogled Slovaka i Rumunja nakon 11 godina. Ono što je posebno zanimljivo, zadnja tri njihova ogleda, ujedno i jedina tri u aktualnom mileniju, završila su bez pobjednika.

Slovačka (4-3-3): Dubravka — Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko — Kucka, Lobotka, Duda — Schranz, Bozeník, Haraslin

Rumunjska (4-3-3): Nita — Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu — R Marin, M Marin, Stanciu — Man, Dragus, Mihaila

Ukrajina - Belgija, 18.00

(Nogomet, Euro, skupina E)

Nakon što je ples kuglica u Hamburgu odredio sastave šest skupina grupne faze, prevladavalo je mišljenje kako je skupina E najmanje atraktivna, iako je u njoj Belgija, i dalje predvođena uglednim imenima, no ostatak društva iz pretposljednje po redu skupine ipak drastično kaska za De Bruyneom i društvom, barem ako bismo gledali vrijednost momčadi te klubove čije boje brane. U takvom omjeru snaga, Ukrajina je slovila kao favorit za jedno od prva dva mjesta s Belgijom, ali jedan od razloga zbog kojeg volimo nogomet leži i u tome što nam često pruža kopernikanske obrate, pa je tako na kraju međusobni duel Belgije i Ukrajine borba za goli život. Po jednu pobjedu i remi imaju obje momčadi, Belgiju je nadjačala Slovačka, a Ukrajinci su stradali od Rumunja. Uoči zadnjeg kola, kombinacija je mnogo, moguće je da netko ispadne i ako grupu završi s četiri boda, što se još nijednom nije dogodilo otkad imamo format s 24 reprezentacije. Za oba sastava bi ispadanje u grupi bio velik neuspjeh, pogotovo za Belgiju. Ovo je možda i posljednji pokušaj zlatne generacije belgijskog nogometa, odnosno njenih posljednjih slagalica. Nakon 14 utakmica bez poraza pod vodstvom Domenica Tedesca, Belgija je s velikim očekivanjima stigla u Njemačku, ali zasad stvari ne idu po planu. Ipak, treba reći kako su danas prilični favoriti za pobjedu iako im zbog kartona neće igrati Dodi Lukebakio, dok je Thomas Meunier još uvijek ozlijeđen. Za nastup je dvojben i Axel Witsel, dok su Ukrajinci kompletni. Inače, ovo će biti prvi međusobni ogled Ukrajine i Belgije.

Ukrajina (5-4-1): Trubin - Timčik, Zabarnji, Svatok, Matvijenko, Mokolenko - Cigankov, Šaparenko, Bražko, Mudrik - Jaremčuk.

Belgija (4-2-3-1): Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, Theate - Tielemans, Onana, Bakayoko, De Bruyne, Doku - Lukaku.

Češka - Turska, 21.00

(Nogomet, Euro, skupina F)

Rasplet u posljednjoj po redu grupi takav je da sve četiri reprezentacije imaju šanse za prolaz dalje. Odnosno, Portugal je to već osigurao, dok preostale tri momčadi pobjedom mogu ući među 16 najboljih sastava turnira. U dvoboju Češke i Turske računica kaže da tko na konto pospremi tri boda, prolazi u nokaut fazu. Ono što Turcima ide na ruku, njima je za prolaz dovoljan i remi. Česi su u prva dva kola upisali odličan otpor, ali i poraz od Portugala, kao i golemo razočaranje u vidu remija protiv Gruzije. Da situacija bude još teža po momčad iz središnje Europe, pobrinula se ozljeda prvog napadača i ponajveće zvijezde momčadi Patricka Schicka. Iako je postojala nada u njegov nastup protiv Turaka, izbornik Ivan Hasek rekao je da će Schick biti podvrgnut liječenju koje će potrajati i nakon današnjeg dvoboja. Što se Turske tiče, u ovaj dvoboj ulaze s negativnom gol razlikom nakon teškog 3-0 poraza od Portugala, ali izvlači ih pobjeda protiv Gruzije od 3-1. Inače, Češka i Turska su čak devet puta igrale od 2003. do danas, pri čemu Turci imaju pet pobjeda, Česi tri, uz jedan remi. No, vrijedna je kladioničarska informacija da je Turska pobijedila u posljednja tri međusobna ogleda, pritom ostvarivši gol-razliku od 6-1.

Češka (3-4-3): Stanek - Holes, Hranac, Krejci - Coufal, Soucek, Provod, Doudera - Hlozek, Lingr, Chytil

Turska (4-2-3-1): Gunok - Muldur, Demiral, Ayhan, Kadioglu- Yuksek, Calhanoglu - Guler, Kokcu, Yildiz - Yilmaz

Gruzija - Portugal, 21.00

(Nogomet, Euro, skupina F)

Simpatično društvo s Kavkaza svoj je najveći nogometni uspjeh u povijesti ostvarilo plasmanom na smotru najboljih reprezentacija europe. Gruzijcima je ovo prvi nastup na nekom od velikih natjecanja, a kako god večeras prošli, razočarali nisu jer su u obje utakmice pružili dobar otpor i igru. U prvom kolu, do 97. minute su bili u lovu na izjednačenje, prije nego je Turska zabila za 3-1. Vratilo im se u drugom nastupu kada su izvukli 1-1 remi protiv Češke, iako su bili prilično podređeni. No, taj im bod daje ostavlja nadu da se večeras bore za prolaz, iako će biti jako teško jer s druge strane stoji jedan od favorita natjecanja - Portugal. Pozitivna je vijest za Gruziju to što su Portugalci već osigurali prvo mjesto te bi trebali nastupiti u kombiniranom sastavu. Doduše, s obzirom na širinu kadra i snagu portugalske klupe, upitno je koliko će im to biti olakotna okolnost jer će se rezerve htjeti dokazati i nametnuti izborniku Robertu Martinezu uoči nokaut faze. Ovo će biti tek drugi međusobni duel Gruzije i Portugala. susreli su se prije 16 godina, kada je u prijateljskoj utakmici Portugal

Gruzija (5-3-2): Mamardašvili — Šengulia, Dvali, Kašija, Kverkvelia, Gočoleišvili — Kiteišvili, Kočorašvili, Čakvetadze — Kvaratchelia, Zivzivadze

Portugal (4-3-3): Sa — Semedo, A. Silva, Danilo, Dalot — Palhinha, J. Neves, Nunes — Felix, Ronaldo, Conceicao.

Ekvador - Jamajka, 00.00

(Nogomet, Copa America)

Očekivali smo ove dvije reprezentacije u borbi s Meskikom za prolaz dalje, ali nakon prvog kola i poraza, Ekvador i Jamajka će u međusobnom duelu odlučiti tko će uoči trećeg kola imati realne izglede nadati se prolazu među osam najboljih. Ekvadorci su hendikepirani neigranjem Pervisa Estupinana, dok su Jamajčani stigli s tri svoje najveće zvijezde te ih predvode Leon Bailey, Demarai Grad i Michail Antonio.

Venezuela - Meksiko, 03.00

(Nogomet, Copa America)

Dvoboj je ovo vodećih momčadi skupine B nakon jednog odigranog kola. Venezuela je šokirala Ekvador pobjedom, dok se Meksiko namučio za tri boda protiv Jamajke. Današnji susret neće biti odlučujući jer o plasmanu ne odlučuje međusobni omjer već gol-razlika, no u praksi bi današnja pobjeda dovela jednu od momčadi na prag prolaska u četvrtfinale. Venezuela na pobjedu protiv Meksika čeka čak 13 godina, a društvo iz središnjeg dijela Amerike je i danas favorit za slavlje.

Južna Afrika - Mozambik, 18.00

(Nogomet, Cosafa Cup)

Ovo je već 23. godina u nizu u kojoj se održava Cosafa Cup, natjecanje koje obuhvaća zemlje južnog dijela afričkog kontinenta. Veliki favoriti za naslov su Južna Afrika, Zambija i Angola, a upravo će Južnoafrikanci ponovno, po čak sedmi puta u nizu biti domaćini ovog turnira. Igra se na dva stadiona u Port Elizabethu, a od domaćina se u današnjem dvoboju protiv Mozambika očekuju tri boda.

Hrvatska - Brazil, 18.30

(Košarka, prijateljska utakmica)

Naši košarkaši započeli su pripreme za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. U prvoj provjeri, izabranici Josipa Sesara uvjerljivo su i puno lakše od očekivanog pobijedili Poljsku, što je odličan pokazatelj forme i raspoloženja unutar reprezentacije koja nas nije pretjerano navikla na dobra izdanja. Još jači test večeras nas u Opatiji očekuje protiv snažnog Brazila, na čijoj klupi ponovno sjedi legendarni Aco Petrović. Posljednji puta kada je Aco s Brazilom igrao protiv Hrvatske, uništio nas je usred Splita i poslao na Njemačku u polufinalu kvalifikacija za OI u Tokiju. Je li došlo vrijeme za barem djelomičnu naplatu dugova?

Latvija - Egipat, 18.00

(Košarka, prijateljska utakmica)

Ovdje nemamo nikakvu dvojbu da će Latvija upisati pobjedu. Društvo s Baltika već godinama igra dopadljivu košarku, možda i oku najljepšu u reprezentativnim natjecanjima, ali nedostaje im poneki obrambeni terijer s kojim bi mogli računati na pobjednička postolja. Predvođeni Kristapsom Porzingisom, braćom Bertans i Kurucs, Ronaldsom Žagarsom i drugima, Latvijci imaju pravo nadati se plasmanu u Pariz na skorom kvalifikacijskom turniru, a večeras je samo pitanje s koliko će poena prednosti pobijediti.

Crna Gora - Bahami, 19.00

(Košarka, prijateljska utakmica)

Ovu utakmicu pratit ćemo s priličnim zanimanjem jer su Bahami složili izuzetno jaku momčad. Naime, pregršt sjajnih NBA igrača porijeklo vodi s ove otočne zemlje u Karibima, a u kvalifikacijama za Olimpijske igre za njih će igrati Deandre Ayton, Buddy Hield, Eric Gordon i Isaiah Mobley. Korijene s Bahama ima i Klay Thompson, koji je prethodnih tjedana trenirao s reprezentacijom, ali još uvijek nema pravo nastupa za Bahame. Bit će ovo sjajan test za Crnu Goru.



Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dankladioniceSponzorira Germania Sport Kladionica

Ostale Vijesti