Germania
Germania

Najava dana: Danas igra Hrvatska!

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 15.06.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Španjolska – Hrvatska, 18.00

(Nogomet, Euro, skupina B)

Čekali smo i dočekali! Vatreni započinju svoj put na ovogodišnjem Euru! Prva utakmica najzanimljivije skupine donosi sraz trostruke osvajačice Europskog prvenstva, La Roje, te naših Vatrenih koji na Euru do sada nikada nisu prošli dalje od četvrtfinala. Engleska, Francuska, Njemačka i Portugal smatraju se četirima favoritima za osvajanje Eura 2024., dok Španjolska pomalo prolazi ispod radara, baš kao i Hrvatska, a bilo bi iznenađenje da cijela Španjolska, Italija i Hrvatska nisu prisutne u nokaut fazi natjecanja. Španjolska će u ovu utakmicu ući u jakoj formi, nakon što je dobila svoje dvije prijateljske utakmice u lipnju, svladavši Andoru 5-0 i Sjevernu Irsku 5-1, dok je krajem ožujka remizirala s Brazilom. Španjolska je pobijedila u šest od prethodnih 10 utakmica protiv Hrvatske, uključujući uspjeh u izvođenju jedanaesteraca kada su se dvije momčadi posljednji put sučelile u finalu Lige nacija 2022./23., a pamtimo nažalost i bolnih 6-0 u grupnoj fazi Lige nacija u ljeto 2018. Hrvatska je posljednju pobjedu nad Španjolskom ostvarila također u Ligi nacija još u studenom 2018., dok su se ove dvije momčadi susrele u fazi osmine finala Eura 2020., a Španjolska je pobijedila 5-3 nakon produžetaka. Hrvatska će u ovu utakmicu ući puna samopouzdanja, budući da je pobijedila u svakoj od zadnjih šest utakmica u svim natjecanjima, uključujući i sjajnu pobjedu od 2-1 nad Portugalom u posljednjem prijateljskom susretu koja će biti temelj svega što će naši Vatreni graditi na ovome turniru.

Španjolska (4-3-3): Simon - Carvajal, Le Normand, Nacho, Grimaldo - Ruiz, Rodri, Pedri; Yamal, Morata, Nico Williams

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol - Modrić, Brozović, Kovačić - Majer, Budimir, Kramaric

Italija – Albanija, 21.00

(Nogomet, Euro, skupina B)

Obrana naslova može započeti. Italija čeka nominalno najlakšeg protivnika naše skupine - Albaniju. Dok Azzurri u konačnici ciljaju na osvajanje Eura dva puta zaredom, njihovi susjedi se jednostavno nadaju prolasku iz grupne faze na svom drugom velikom nastupu na turniru, no to će im u ovoj skupini smrti doista biti težak posao. Talijani će pokušati postati tek druga momčad koja je uzastopno osvojila Euro nakon što su to učinili njihovi španjolski kolege 2008. i 2012. Unatoč izostancima u obrani, La Nazionale nije primio gol u zadnjih 317 minuta igre - uključujući remi 0-0 s Turskom i nedjeljnu pobjedu 1-0 nad Bosnom i Hercegovinom u dvije prijateljske utakmice prije turnira - i sada će pokušati održati impresivnu statistiku na Europskim prvenstvima. Nakon što je Luciano Spalletti odabrao svoju preliminarnu momčad od 30 igrača, Francesco Acerbi i Giorgio Scalvini bili su prisiljeni povući se zbog ozljeda, a obrambenom dvojcu pridružili su se Nicolo Zaniolo, Domenico Berardi, Destiny Udogie, a stigao je i vezni igrač Sandro Tonali. S druge stranae, kak devet igrača u albanskoj momčadi igra svoj klupski nogomet u Serie A.

Italija (3-4-2-1): Donnarumma - Darmian, Buongiorno, Bastoni - Di Lorenzo, Jorginho, Cristante, Dimarco - Frattesi, Chiesa - Scamacca.

Albanija (4-3-3): Berisha - Hysaj, Ajeti, Gjimsiti, Mitaj - Ramadani, Asllani, Bajrami - Seferi, Broja, Asani.

Mađarska – Švicarska, 15.00

(Nogomet, Euro, skupina A)

Mađarska i Švicarska započet će svoj put na Euru 2024. susretom skupine A na stadionu Rhein Energie Stadionu u Kölnu. Dvjema nacijama u skupini A pridružili su se Škotska i domaćin Njemačka, koje su turnir započele u Münchenu u petak navečer. Mađarska je izgubila samo jednu od svojih zadnjih 14 međunarodnih utakmica od početka 2023. i prošli su neporaženi kroz kvalifikacije za Euro 2024. pobijedivši u pet i remiziravši u tri utakmice od osam kako bi po prvi put bili na vrhu svoje skupine. Zbog sjajne statistike smatraju ih jednim od 'dark horseva' ovog turnira. Mađarska želi pobjednički startati u skupini A, ali susreću se sa Švicarskom koja je pobijedila u šest od posljednjih devet susreta između te dvije nacije. Današnji susret bit će tek drugi put da su se Mađarska i Švicarska susrele na velikom turniru. Smještena na 19. mjesto u svijetu prema Fifi, Švicarska je odradaila izazovne kvalifikacije za Euro 2024. i uz četiri pobjede i pet remija iz 10 utakmica završila druga u svojoj skupini iza Rumunjske. U pripremama za Euro 2024., Švicarska je razbila Estoniju s 4-0 u njihovoj prvoj od dvije pripremne utakmice, četiri dana prije odigravanja 1-1 s Austrijom. Yakin je pod pritiskom da odvede Švicarsku u nokaut rundu i slijedi korake svojih prethodnika, budući da su Švicarci napredovali iz grupne faze na svakom od posljednjih pet Europskih prvenstava i nezaboravno stigli do četvrtfinala na Euru 2020., što je pothvat koji žele ponoviti ovog ljeta.

Mađarska (3-4-2-1): Gulacsi - Lang, Orban, Szalai - Nego, A. Nagy, Schafer, Kerkez - Szoboszlai, Sallai - Varga

Švicarska (3-4-2-1): Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer, Freuler, Xhaka, Ndoye - Shaqiri, Vargas - Amdouni

Union Santa Fe – San Lorenzo, 21.00

(Noogmet, argentinska Liga Profesional)

San Lorenzo za kojeg navija Papa Franjo putuje u Santa Fe na susret s Uniónom na Stadionu 15. travnja, a gosti dolaze neraspoloženi jer su bez pobjede šest utakmica zaredom, dok domaćini žele nastaviti niz od pet utakmica bez poraza u argentinskoj Ligi Profesional. Domaćin Unión nalazi se na četvrtom mjestu s 10 bodova, izjednačen s prvoplasiranim Racing Clubom koji ima utakmicu više. U njihovom posljednjem nadmetanju u Ligi Profesional u veljači završilo je 0-0.

Kolumbija – Bolivija, 23.00

(Nogomet, prijateljska)

Dvije momčadi koje se natječu na ovoljetnoj Copa Americi sučelit će se u prijateljskoj utakmici. Kolumbija će ući u natjecanje nakon impresivne pobjede od 5-1 nad Sjedinjenim Državama (sedma uzastopna pobjeda u svim natjecanjima), dok je Bolivija pretrpjela poraz od Ekvadora rezultatom 3-1 u svom posljednjem susretu, a obje momčadi sada završavaju svoje pripreme za Copa Americu, koja službeno počinje 20. lipnja. Momčad Nestora Lorenza više od dvije godine nije izgubila nijednu utakmicu i sigurno će očekivati ​​da će ovog ljeta biti među izazivačima za naslov Copa Americe. Bolivija je dobila samo jednu od svojih posljednjih 16 utakmica protiv Kolumbije. Bolivija je bila prvak Copa Americe još 1963., dok je bila i drugoplasirana 1997., ali je reprezentacija ispala u grupnoj fazi posljednja tri turnira. La Tricolor ima puno kvalitete u svojoj momčadi i nema sumnje da imaju potencijal za pobjedu na Copa Americi ovog ljeta.

Hegelmann – Suduva, 15.00

(Nogomet, Litva)

Sedamnaesto kolo litavske Lige 10, drugoplasirani Hegelmann protiv tek šestoplasirane Suduve. Momčad iz Ringaudaija ima četiri pobjede zaredom, šest je utakmica neporažena računamo li i Kup, dočim Suduva ima tri poraza u zadnjih pet nastupa, uključujući onaj u Kupu na 11-erce. Domaćin bježi 10 bodova na ljestvici i trebaju mu nova tri da nastavi kakav-takav lov za vodećim Žalgirisom, koji ima osam bodova više.

Tobol – Kairat, 17.00

(Nogomet, Kazahstan)

Kazahstansko prvenstvo došlo je do 11. kola, osmoplasirani Tobol danas dočekuje drugoplasirani Kairat, koji ima isti bdoj bodova kao i vodeći Aktobe, ali i utakmicu više. Domaćin iz Kostanaya ima tri poraza i pobjedu u zadnja četiri kola, a gosti iz Almatyja imaju dvije pobjede i remi u zadnja tri nadmetanja, ne misle izgubiti večeras (tri su sata razlike). Inače, trener Kairata je Aleksandar Keržakov, bivši ruski reprezentativacv kojeg se sjećamo i iz utakmica s Hrvatskom.

Liepaja – Daugavpils, 18.00

(Nogomet, Latvija)

Latvijski elitni rang stigao je do 18. kola, osmoplasirana (od 10 klubova) Liepaja dočekuje četvrtoplasirani Daugavpils, koji ima 13 bodova više, ali četiri poraza zaredom, dok se Liepaja konsolidirala, dva remija, poraz, pobjeda, remi, ne kani izgubiti danas, čak štoviše, ne bi billo iznenađenje da domaćin pobijedi.

Gefle – Landskrona, 15.00

(Nogomet, Švedska, 2. liga)

Druga švedska liga, 12. kolo, vodeća Landskrona gostuje u Gävleu kod 10-plasiranog Geflea, koji u zadnja četiri kola ima pobjedu, poraz, pobjedu i poraz, no doma je samo jednom izgubio ove sezone, u 1. kolu, otad dva remija i tri pobjede. Landskrona kao gost iam tri pobjede, dva remija i poraz; neće danas izgubiti...

Skövde – Degerfors, 15.00

(Nogomet, Švedska, 2. liga)

AIK iz Skövdea, gradića iznad Göteborga u kojem ima i Hrvata, koji je na osmome mjestu nakon 11 kola, dočekuje drugoplasirani Degerfors, koji u zadnja četiri kola ima tri pobjede i remi. Skövde ima dvije pobjede, poraz i remi u zadnaj četiri kola, ali jedan jedini poraz doma, baš taj zadnji od Österta. Degerfors ima tri remija, poraz i pobjedu u gostima, pa danas nekako najviše „miriše“ na neodlučeno.




 


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladionicekladioničarski dan

Ostale Vijesti