Petar Glebov/Pixsell
Petar Glebov/Pixsell

Eduardo za Germanijak: "Brazilci su navijali za Japan, jer znaju snagu Hrvatske, a moje će srce kucati za Vatrene"

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 06.12.22. | 16:50

Kad igra Brazil, ovdje nitko i ništa ne radi, svi gledaju utakmice i raduju se pobjedama. Očekuju puno, najviše, to je zadnja šansa ove generacije da osvoji svjetski naslov

Eduardo da Silva, naravno, prva adresa, prvi telefonski broj koji treba okrenuti kad je Brazil u pitanju. Nije ni vremenska razlika problem, iako je u Brazilu, za priču o nogometu nikad nije prerano, niti prekasno. Eto, njegova Hrvatska i njegov Brazil će u petak treći put stajati na suprotnim stranama na svjetskim prvenstvima, bit će to pravi nogometni praznik za sve navijače u Hrvatskoj. A i za njega, poseban dan.

"Odmah ću reći, navijat ću za Hrvatsku! Tako je to, za mene normalno. Hrvatska je meni puno dala u životu, živio sam i igrao u Hrvatskoj 12 godina, igrao za reprezentaciju, sretan sam zbog svih onih golova koje sam dao za Vatrene. Ipak sam ja proživio nešto drugačije, išao nekim drugim putem i nema mi tko što zamjeriti ovdje u Brazilu. Nitko i ne zamjera. U svakom slučaju, moje će srce biti u petak uz Vatrene. Ne mogu zaboraviti sve to što sam napravio u Hrvatskoj, moram imati poštovanja", govori nam Eduardo, koji će idući tjedan doći u Zagreb, čeka da djeca završe školske obveze. Moguće je i da će zaigrati na turniru 'Kutija šibica', kao nekad dok je bio na počecima karijere.

No, ostanimo još malo u toj navijačkoj priči. Primijetili smo na društvenim mrežama fotografiju s djecom, kći Lorena u hrvatskom dresu, a sin Matheus u pola-pola kombinaciji hrvatskim i brazilskih boja. Hoće li i u petak, znači, obitelj biti podijeljena?

"Ma, kći nije previše briga za nogomet, haha. A sin, on tako oblači dresove svaki dan, stalno je u nekom dresu. Navijat će i on za Hrvatsku, siguran sam."

Inače, 11-godišnji Matheus već je sad vrlo talentirani napadač. Zabija za Flamengo kao na traci, najbolji je strijelac prvenstva svojih vršnjaka, čak se i sam Eduardo čudi njegovom talentu.

"Moram priznati da je mali stvarno dobar. Napadač je, ima osjećaj za gol, a k tome je jako brz. Najbrži od svih, puno brži nego što sam ja bio. Kao otac, naravno, ponosan sam."

Dobro, tek mu je 11 godina, teško je išta predvidjeti, no, razmišlja li već sad kojim će smjerom ići sin, ostaje li u Brazilu ili će ga ubrzo preseliti u Europi. Možda u Dinamo?

"Ne znam, rano je još o tome razmišljati, još je dijete. A da njega pitate, vjerojatno bi htio u Arsenal. Ludi je navijač Arsenala, gleda svaku utakmicu, doista je emotivno proživljava, skače na svaki gol ili promašaj. No, to je aktualna faza, tko zna, možda se to promijeni, vidjet ćemo, nema žurbe."

Ajmo sad na srž. Dakle, može li Hrvatska u petak pobijediti Brazil?

"Naravno da može, zašto ne bi mogla? Pa, vidjeli ste što se sve događa na Svjetskom prvenstvu. Taj Japan, koji je Hrvatska izbacila, pobijedio je Njemačku i Španjolsku. Maroko je bio prvi u skupini s Hrvatskom i Belgijom. Sve je moguće na ovom Mundijalu. Da, Brazil je odličan, da, Brazil je favorit, ali to ne znači da Hrvatska nema šanse. Pa, nije Hrvatska baš slaba reprezentacija, autsajder."

Iako, čini nam se da Brazilci malo podcjenjuju Hrvatsku ili o nama uopće ne razmišljaju? Oni, kao da su već u finalu, misle samo na naslov?

"Nije to podcjenjivanje, svi u Brazilu znaju da je Hrvatska dobra momčad. I znaju da, sad kad je ušla među osam, da više nije bitno kako je to napravila. Međutim, to je brazilski mentalitet, kad je nogomet u pitanju, oni samo gledaju sebe, svoje ambicije. Oni pričaju o sebi, o svojim igrama, brinu svoje brige. Ali, to ne znači da će podcijeniti Hrvatsku, siguran sam da neće."

Brazil je protiv Koreje odigrao impresivnih 45 minuta, rutinski prošao u četvrtfinale, izgleda odlično. Mnogi će reći da je ovo najbolji Brazil od 2002. i osvajanja zadnjeg naslova.

"Pa, tako svi govore, momčadski su stvarno dobri i puno je ljudi koji očekuju da će osvojiti Svjetsko prvenstvo. Ovo je i zadnja prilika nekoliko važnih igrača u ovoj generaciji da napravi taj rezultat i zato svi to očekuju. No, to ne znači da ne mogu pasti protiv Hrvatske."

Kako parirati Brazilu, kako se obraniti od te silne momčadi?

"Obrana Brazila je jako dobra, tu je i Casemiro, kao osigurač, taj dio momčad je dobro balansiran. A onda prema naprijed, doista visoka kvaliteta. Vinicius je u formi, Richarlison isto, njih dvojica uz Casemira, vjerojatno najbolji igrači Brazila trenutno, Neymar, naravno, ali on nije potpuno spreman i neće biti sasvim spreman niti protiv Hrvatske. Kako parirati? Vjerujem da će Brazil krenuti žustro od prve minute, igrat će presing na zadnju liniju, ako Hrvatska to uspije izdržati, održati nulu prvih 20 minuta, pola sata, onda joj izgledi rastu."

Onda je Eduardo otkrio i ovo:

"Znate, gledajući utakmicu Japana i Hrvatske zaključio sam da su Brazilci većinom navijali za Japan. Jer, u Japanu i Juženoj Koreji, u Aziji uopćenito, jako respektiraju Brazilce, Obožavaju brazilski nogomet, ali se istovremeno Brazilaca, na neki način, boje i svima je ovdje jasno da bi im protiv Japana u startu bilo lakše nego protiv Hrvatske. Vidjeli ste i Koreanace kako su brzo 'pali', Brazilci su uvjereni da ni Japanci ne bi bili teži suparnik. Dok Hrvatska... Brazil je nakon SP-a 2002. uvijek ispadao od Europljana, u nokaut fazi nisu nije nikoga pobijedio. A to nešto govori."

Kako u Brazilu izgleda dan utakmice. Sad će to biti petak, prijepodne po brazilskom vremenu?

"Ma, to je ludnica. Svuda se gleda, u kafićima, restoranima, na ulici. Nitko i ništa ne radi, to je praznik kad igra Brazil, sve drugo stane na ta dva sata. Teško mi je i zamisliti što će biti ako Brazil bude prvak. Ali, prvo mora pobijediti Hrvatsku."

Kako Eduardo vidi Hrvatsku, tko mu se od igrača posebno svidio?

"A zna se tko su najbolji igrači Hrvatske. Modrića ne treba ni spominjati, on je motor, vođa reprezentacije, znamo koliki je njegov značaj za Hrvatsku, Gvardiol je odličan, oduševio me, Livaković je izvrstan. Ma, puno je tu kvalitete."

No, mnogi znaju reći da nedostaje pravi napadač, neki Eduardo, koji bi 'trpao' iz šansi i polušansi? Ima li ga Dalić u ovom kadru?

"Mislim da to nije osnovni problem Hrvatske, nitko ne može reći da Kramarić, Livaja, Petković i Budimir nisu kvalitetni napadači. Po mojem mišljenju, Hrvatskoj nedostaje još pokoji brzi krilni napadač, koji će probiti stranu, ubaciti pred gol, a tamo netko pospremiit lošte u mrežu. Gledajte, Francuska je prije četiri godine osvojila naslov, a prvi napadač, devetak, Giroud nije zabio nijedan gol. Jer su Francuzi na drugim pozicijama imali igrače koji su zabijali i donosili loptu pred gol."

Inače, Eduardo se trenutno bavi menadžerskim poslom. Je li to konačan izbor?

"Trenutno sam posrednik, uglavnom radim s mladim igračima, neki su već u Europi. Ali, educiram se, imam već trenersku A licencu, uskoro bih trebao dobiti i licencu da mogu biti sportski direktor, da mogu raditi u klubovima. Ne znam još što ću raditi, ali ostat ću u nogometu, to sigurno, tu se vidim i u tom smjeru razmišljam."



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaBrazilska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Eduardo da Silva

Ostale Vijesti