Reuters
Reuters

Brazil je moćan, no Švicarska je pokazala da nisu nedodirljivi (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 06.12.22. | 15:00

Brazilci su nadigrali Srbiju i Južnu Koreju, 'rezerve' su, unatoč dominaciji, izgubile od Kameruna, a Švicarsku su probili tek u završnici dvoboja fantastičnim pogotkom Casemira.

Hrvatska u petak igra protiv prvog favorita turnira, protiv momčadi koja izgleda kao da se poigrava s protivnicima i ima atomski napad. Uz sve to, Hrvatska djeluje umorno i istrošeno, a Brazil je praktički odigrao utakmicu i pol manje od Vatrenih. Protiv Kameruna zaigrale su 'rezerve', a dvoboj protiv Južne Koreje je praktički od 36. minute i četvrtog gola Selecaa postao revijalka. Uz sve to, na strani Carioca je i tradicija. U četiri službene utakmice (ne računajući dvoboj U23 reprezentacija 1996. u Manausu) Hrvatska je upisala jedan remi i tri poraza.

Prema tome, Brazilci i u naš dvoboj ulaze kao brutalni favoriti, što potvrđuju i tečajevi u Germaniji. Pobjeda Maroka vrednuje se s 1.45, remi s 4.40, a pobjeda Vatrenih s 8.00. Tečaj na pobjedu Brazila bit će vjerojatno najmanji od svih četvrtfinalnih parova...

No, osim što igramo protiv 'atomske' reprezentacije, jedne od najtalentiraniji u povijesti ove najnogometnije zemlje, Hrvatska nije bez šanse, a to je pokazala prije svega Švicarska u dvoboju drugog kola. Doduše, tada u kadru nije bilo Neymara, no brazilska 'desetka' i dalje nije u optimalnoj spremi, a to bi mogla biti i svojevrsna prilika za Hrvatsku.

Brazil je na dosadašnjem dijelu prvenstva odigrao dva impresivna poluvremena. Drugo protiv Srbije u kojem su zabili oba pogotka i djelovalo je kao da 'lete po terenu' te prvo poluvrijeme protiv Južne Koreje u kojem su zabili četiri pogotka, a mogli su ih još nekoliko. Brazilci su se, doduše, još i propisno ispromašivali protiv Kameruna, ali je inače rezervni vratar Afrikanaca Devis Epassy odigrao utakmicu na razini Dominika Livakovića i sačuvao svoju mrežu, da bi Vincent Aboubakar u sudačkoj nadoknadi zabio za jedini poraz Carioca na dosadašnjem turniru.

Utakmica protiv Švicarske trebala bi biti referentna točka kako se postaviti protiv Selecaa. Švicarci su u prvom dijelu limitirali Carioce na jednu šansu Viniciusa Juniora, a onda su početkom nastavka pritisnuli Brazilce i zamalo zabili. Na kraju su izgubili fantastičnim pogotkom Casemira u 83. minuti dvoboja.

Švicarci su tu utakmicu odigrali u 4-2-3-1 formaciji (Sommer - Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez - Freuler, Xhaka - Rieder, Sow, Vargas - Embolo). Kada bi Zlatko Dalić 'zrcalio' tu formaciju, znači da bi morao napravit tek male preinake u svojoj 4-3-3 formaciji, postaviti Modrića na poziciju 'desetke' i upariti Kovačića s Brozovićem na 'šestici'. Zanimljivo, protiv Brazila je na desnoj strani krenuo Fabian Rieder, ljevonoga 'desetka' iz švicarskog Young Boysa. Možda bi njegovu ulogu u hrvatskoj 4-2-3-1 formaciji možda mogla preuzeti naša ljevonoga desetka, Lovro Majer?

Srbija je protiv Brazila istrčala u 3-4-2-1 formaciji (VMS - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Lukić, Gudelj, Mladenović - Tadić, SMS - Mitrović). Prilično je teško za očekivati da će Zlatko Dalić u ovoj utakmici, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, promijeniti formaciju s trojicom u zadnjoj liniji iako bi ubacivanje brzog Josipa Šutala u liniju s Lovrenom i Gvardiolom, postavljanjem Juranovića i Perišića na wing-backove i ubacivanje dodatnog igrača u vezu (3-4-2-1) ili pak napad (recimo brzonogog Oršića) možda djelovalo kao faktor iznenađenja i na taj bi način iznenadili Carioce kao što su recimo Nenad Bjelica i Ante Čačić s Dinamom iznenadili Atalantu i Chelsea.

Jedini poraz kojeg je Brazil upisao na turniru bio je protiv Kameruna koji je zaigrao, kao i Švicarska, u 4-2-3-1 formaciji (Epassy - Fai, Wooh, Ebosse, Tolo - Kunde, Anguissa - Mbuembo, Choupo-Monting, Ngameleu - Aboubakar). Kamerunska formacija je, doduše, više bila svojevrsna 4-4-2 formacija s dva izrazita krilna igrača (Mbuembo i Ngameleu) te centarforom Choupom Montingom na poziciji 'desetke'. Kada bi Dalić išao 'zrcaliti' kamerunsku formaciju, to bi značilo da bi jednog od veznjaka (vjerojatno Kovačića) ostavio na klupi, a iza Livaje ili Petkovića postavio Andreja Kramarića (što znači da bi na poziciji desnog krila zaigrali Pašalić, Vlašić ili Majer). Podsjetimo, u toj formaciji Hrvatska je na prošlom Mundijalu svladala Nigeriju na otvaranju i izbacila Rusiju u četvrftinalu prvenstva...

Iznimno ofenzivnu (4-4-2) formaciju Brazilu je pretpostavila Koreja (S. Kim - , T. Kim, M. Kim, Y. Kim, J. Kim - J. Lee, I. Hwang, W. Jung, H. Son - H. Hwang, G. Cho), s dva napadača i dva izrazito ofenzivna krila. Rezultat takve formacije bilo je 4:0 vodstvo Brazila u 36. minuti uz nekoliko propuštenih prigoda.

Iz navedenog možemo zaključiti kako je za formaciju protiv Brazila možda najbolji oprezniji i defenzivniji pristup, možda i s dodatnim veznjakom na poziciji desnog krila umjesto napadača, kao što su igrali Švicarci i podosta namučili prvog favorita turnira.

No, naše nije da sugeriramo Daliću kako da zaigra u ovoj 'utakmici svih utakmica', njegov stručni stožer i on će ne dvojimo skautirati Brazilce do zadnjeg detalja i vjerujemo pronaći optimalnu formulu koja će Hrvatski donijeti 'sedmi' skalp protiv jednog svjetskog prvaka i treći plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Ono što sa sigurnošću možemo reći, Brazilce u četvrtak iščekuje dvoboj protiv najjačeg im suparnika na dosadašnjem dijelu prvenstva. Jer, uz sve dužno poštovanje Srbiji, Kamerunu, Južnoj Koreji, pa čak i Švicarskoj, Hrvatska je ipak razina više...

OČEKIVANA POSTAVA BRAZILA PROTIV HRVATSKE

Brazil će vjerojatno zaigrati u 4-1-4-1 formaciji u kojoj igraju četiri napadača i ofenzivni veznjak Paqueta. Postoji mogućnost i da ofenzivac West Hama ostane na klupi, a u srce veznog reda Tite Casemira upari s destruktivcem Fredom kako bi razbili hrvatsku kombinatornu igru. Najveći upitnik za petak je situacija s brazilskim bekovima. Dok Tellesa neće biti vjerojatno do kraja turnira, Danilo i Alex Sandro bili su upitni za Južnu Koreju, na kraju je Danilo stisnuo zube i zaigrao na poziciji lijevog beka, dok je drugu stranu obrane držao nominalni stoper Eder Militao. Za Hrvatsku se očekuje oporavak Alexa Sandra što znači da će se hrvatskom napadu vjerojatno sučeliti najjača brazilska obrana...

Sve o utakmici Hrvatske i Brazila u petak 9. prosinca pronađite OVDJE.



Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska nogometna reprezentacijaBrazilska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti