Reuters
Reuters

Igra li Hrvatska u petak protiv jedne od najtalentiranijih momčadi u povijesti SP-a?

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 05.12.22. | 21:59

Nakon što je Hrvatska u osmini finala svladala Japan i izbacila ga sa Svjetskog prvenstva boljim izvođenjem jedanaesteraca, Vatreni su saznali i svojeg protivnika u četvrtfinalu. Slijedi nam dvoboj protiv najjače nogometne nacije u povijesti natjecanja i jedne od najtalentiranijih generacija Brazila koja je u osmini finala svladala Južnu Koreju s 4:1. A moglo je biti i više…

U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, trećem u hrvatskoj povijesti, gledat ćemo dvoboj Vatrenih i Seleçaa, po Germaniji i brojnim analitičarima prvog favorita turnira.

Sve o utakmici Hrvatske i Japana pronađite OVDJE.

Utakmica se igra u petak, 9. prosinca na Education City stadionu u Al Rayyanu.

Što reći o najuspješnijoj nogometnoj reprezentaciji u povijesti?

Brazil je jedina nacija koja je osvojila pet naslova svjetskih prvaka u povijesti. Posljednji prije točno 20 godina, na prvenstvu u dvije države koje su Hrvatska i Brazil izbacili u osmini finala.

Prvi naslov osvojili su 1958. kada je zablistao po mnogima i danas najveći nogometaš svih vremena Edson Arantes do Nascimento Pele, kojem želimo uspješan oporavak, uz nadu da će idući naslov prvaka svoje zemlje gledati tek za četiri godine na turniru u Sjevernoj Americi.

Četiri godine kasnije Brazil je obranio naslov na prvenstvu u Čileu (Pele je odigrao samo dvije utakmice zbog ozljede), da bi na prvenstvu u Meksiku 1970. Carioce stigle do treće titule prvaka svijeta.

Na četvrti naslov čekali su 24 godine, kada je ne toliko zvučna reprezentacija Brazila, predvođena Romarijem, osvojila Svjetsko prvenstvo 1994. u SAD-u, a posljednje zlato dohvatili su već spomenute 2002. svladavši u Yokohami Njemačku s 2:0 golovima Ronalda, najboljeg strijelca turnira.

Osim pet naslova, Brazil je još dva puta igrao finale Svjetskog prvenstva. Na prvom od dva turnira održanima u Brazilu, 1950., u finalu su s 1:2 izgubili od Urugvaja, a ta se utakmica smatra jednom od najvećih senzacija u povijesti Svjetskih prvenstava. Drugi puta finale su izgubili 1998., u kojem su se nesuđeno susreli s Hrvatskom, budući da je prvak Francuska (pobijedila 3:0) u polufinalu izbacila Vatrene s 2:1.

Osim pet zlata i dva srebra, Brazil se diči i s dvije bronce (1938. i 1978), a u još dva navrata igrali su polufinale, no turnire su završili bez odličja, 1974. i 2014. iz koje datira najveći poraz u povijesti od Njemačke 1:7.

DALI SU NAJVIŠE IGRAČA NAJVEĆE KLASE

Brazil je dao neke od najboljih nogometaša svih vremena. Osim već spomenutog Pelea, kojeg se uz Messija i Maradonu smatra najvećim do sada, povijest Brazila obilježio je Ronaldo Nazario Da Lima s dva naslova prvaka svijeta, iako 1994. sa 17 godina nije zaigrao. Ronaldinho, Rivaldo, Adriano, Romario, Garincha, Zico, Socrates, ali i brojni obrambeni velemajstori, sjajni veznjaci i golmani, svi oni obilježili su povijesti Brazila.

No, Brazilov najveći forte uvijek je bio napad. Sada imaju najbolji na svijetu, a predvodi ga još jedan od velikana Neymar. Napadač PSG-a dugo se smatrao najboljim na svijetu nakon Messija i C. Ronalda. I sada se smatra takvim, ali su se ispred njega još ugurali Karim Benzema, Robert Lewandowski, možda i Harry Kane te dakako Kylian Mbappé i Erling Haaland. Neymar je njima uz bok, a sada mu je idealna prilika da dokaže da je možda i bolji.

No, Neymar je samo predvodnik atomskog napada u kojem ne znaš tko je drugi do njega. Je li to Vinicius Junior, Richarlison, Rafinha, Antony, Paqueta? Brazil je momčad koja može bez problema istrpjeti izostanak Gabriela Jesus, Firmina koji niti nije na prvenstvu, pa i Neymara. Iako su se bez njega dosta mučili protiv Švicarske…

Na ovom prvenstvu najbolji Brazilac je ipak Casemiro. Čovjek koji je u obrani neprelazan, a u napadu zabija, asistira, stalno je iz drugog plana tu negdje. Bekovi nisu toliko dobri kao u povijesti, no zato su stoperi i vratar također među najboljima na svijetu.

Ova reprezentacija je druga najvrjednija prema Transfermarktu (iza Engleske) i prvi favorit turnira prema Germaniji.

IGRA LI HRVATSKA PROTIV PONAJBOLJE MOMČADI U POVIJESTI REPREZENTATIVNOG NOGOMETA?

To ćemo znati tek nakon završenog prvenstva. Sada je sigurno da ovaj Brazil ima potencijal postati jedna od najboljih momčadi svih vremena. U skupini su rutinski pobijedili dvije jake europske reprezentacije bez da su ih one pošteno ugrozile, a onda su se rezerve ispromašivale protiv Kameruna.

U dvoboj protiv Hrvatske Brazil ulazi kao neupitan favorit.

Dobra vijest za Hrvatsku jest ta da su najtalentiranije generacije Brazila, izuzev one stvarno najtalentiranije, često doživljavale neuspjeh. Zicov Brazil je 1982. zaustavio Paolo Rossi s Italijom. 1998 Zidaneova Francuska bila je bolja od Ronalda i društva, a Zidane i Henry su 2006. nadvisili Ronalda, Rondalinha, Adriana, Kaku...

Najbliže Peleovoj generaciji stigla je Generacija 98., ali četiri godine kasnije, pojačana Ronaldinhom, kada su Carioce na krilima Ronalda dominantno osvojile svoj posljednji naslov sa svim pobjedama.

Nadamo se da ova neće biti najbolja, nego će ostati upamćena kao jedna od najtalentiranijih u povijesti koju je zaustavila mala Hrvatska.

ŠESTI SUSRET U POVIJESTI - HRVATSKA IM JE UVIJEK PARIRALA!

Hrvatska i Brazil u petak će odigrati petu službenu i jednu neslužbenu. Ta neslužbenu odigrala je U23 reprezentacija Hrvatske u Manausu protiv brazilske olimpijske reprezentacije koja se pripremala za Svjetsko prvenstvo u Japanu. Miki Rapaić u 'prašumi' je zabio svjetskom prvaku iz 2002. Didi, a izjednačio je Savio na ubačaj Juninha. Osim njih, za Brazil su igrali Roberto Carlos, Rivaldo, Aldari, Conceicao

Prva službena utakmica odigrana je u Splitu na ljeto 2005. Tada glavni kandidat za naslov svjetskog prvaka 2006. stigao je s Ronaldom, Ronaldinhom, Adrianom, Kakom, Cafuom, R. Carlosom i drugim brazilskim legendama, a gol Nike Kranjčara anulirao je Richardinho.

Sljedeća dva susreta bila su na otvaranjima Svjetskih prvenstava, Brazil je u Berlinu 2006. slavio golom Kake, a osam godina kasnije u domovini 3:1, iako je Hrvatska oba puta odigrala jako dobre utakmice i parirala je Brazilcima.

Posljednji susret bio nam je generalka pred Svjetsko prvenstvo 2018. Brazil je bio bolji i slavio s 2:0 golovima Neymara i Firmina u Londonu. No, Hrvatska je na kraju završila druga, a Brazil je ispao u četvrtfinalu od treće Belgije.

Ukupni omjer je 0-1-3 u korist Brazila, 0-2-3 ako računamo Manaus 1996. Gol razlika je 3-8.

Hrvatska je kroz povijest pobijedila šest od osam prvaka svijeta. S Urugvajem nismo igrali, može li sada pasti moćni Seleçao?

Je li stiglo vrijeme za prvu pobjedu nad najboljima u ovom sportu?

Kako smo najavili Brazil prije prvenstva pronađite OVDJE:



Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijaBrazilKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti