EXPA/ Thomas Haumer
EXPA/ Thomas Haumer

Hrvatski Nesta i Cannavaro

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.12.22. | 13:30

Gledajući sve četiri utakmice u cjelini Dejan Lovren i Joško Gvardiol najbolji su hrvatski igrači na Mundijalu

"Igramo kao Italija, prolazimo kao Italija. Nemam ništa protiv da odemo do kraja kao Italija", sletjela je poruka jednog prijatelja nakon drame s Japancima u naletu euforije. Pa, iako bi se o sličnostima i razlikama Hrvatske s talijanskim nogometnim stilom dalo razglabati, Hrvatska je, definitivno, postala reprezentacija koja zna igrati na rezultat.

Premda će mnogi u igri Vatrenih na ovom turniru u Kataru pronaći slabosti i istaknuti mane, komentirati kako ne prezentiramo lepršavost i vic, koji su ukorijenjeni u našem nogometnom DNK-u i ovisimo ponajviše o sreći, ostaje na papiru neoboriva činjenica; Hrvatska još nije izgubila utakmicu na ovom SP-u. Štoviše, Hrvatska je na zadnja dva Mundijala, u 11 susreta izgubila samo jednom i to u finalu u Moskvi od Francuske. Nije slučajno, sigurno. I nije neobično da podsjeća na Talijane i njihove legendarne pohode na naslove. Tvrdo, čvrsto, jedva, ali, na kraju, pobjednički. Stvarno, nemamo ništa protiv...

A kad smo već kod usporedbi s Talijanima, možemo njih dvojicu nazvati hrvatskim Nestom i Cannavarom. Bome, Dejan Lovren i Joško Gvardiol, dvojica stopera koje je Zlatko Dalić upario na ovom turniru, nedvojbeno su, ako gledamo sve četiri utakmice u cjelini, najbolji hrvatski igrači u Kataru. U jednoj je briljirao Kramarić, u drugoj Livaković, protiv Belgije je sve lovorike zaslužio Gvardiol, ali gledajući 390 odigranih minuta, onda su njih dvojica ispred svih, najkonstantniji dio hrvatske reprezentacije. Doduše, opet bi se moglo pričati, koliko su Lovren i Gvardiol slični ili različiti Nesti i Cannavaru, prije svega, dvojica Talijana po godinama su ipak bili bliži, Cannavaro je samo tri godine stariji, između Lovrena i Gvardiola ipak je mnogo veći generacijski jaz.

Također, Nesta i Cannavaro odigrali su zajedno više utakmica no što će ih Lovren i Gvardiol ikad odigrati, a opet, one godine kad je Italija, na svoj način, došla do svjetskog naslova, 2006., odigrali su zajedno tek dvije i pol utakmice. U trećem susretu u skupini Nesta se ozlijedio, umjesto njega ušao je Materazzi i ostalo je povijest, upravo je Materazzi bio jedna od ključnih figura tog uspona na vrh svijeta. Međutim, Nesta-Cannavaro zauvijek su ostali simboli jednog nogometnog stila, mjerna jedinica čvrste obrane i kad nekome kažete da podsjeća na Nestu i Cannavara, više mu ništa ne morate reći. Shvatit će to kao ultimativni kompliment. Hrvatska je uvijek imala kvalitetne stopere, uvijek su imali veliku ulogu na velikim natjecanjima, ali teško se sjetiti kad su stoperi u tandemu bili najbolji igrači na nekom turniru. Lovren i Gvardiol to u Kataru jesu.

Cannavaro je te 2006. osvojio i Zlatnu loptu, što je za braniča uistinu raritet, ali je i potvrda da se do naslova može i sa stoperom o glavnoj ulozi, da ne mora uvijek u prvom planu biti napadač, ili vezni. Kao što se često kaže, napad pobjeđuje utakmice, a obrana osvaja naslove. A obrambeni duo stvarno igra na visokoj razini. Lovren u svojim senatorskim godinama, kad je već bio otpisan i kad su mnogi propitkivali treba li uopće putovati u Katar. Igra fenomenalno, čak je bio i asistent za Perišićev pogodak Japanu. A Gvardiol, o njemu je već suvišno i pričati. I strani kritičari i stručnjaci s pedigreom, poput Rija Ferdinanda, recimo, u njemu vide najboljeg stopera Mundijala. Uskoro i svijeta. Zajedno, star i mlad, djeluju baš kao Nesta i Cannavaro, kao najčvršća točka hrvatskog uspjeha u Kataru. Utakmica protiv Japana bila je, uz, dakako, najvećeg junaka Livakovića i strijelca Perišića, njihova velika predstava.

Sad im stiže najveći izazov, Brazil. Bit će na udaru stalno, opasnost vreba sa svim strana. Ali, koliko god Neymar, Richarlison, Vinicius i ostali izgledali zastrašujuće kad krenu prema vratima, protiv Lovrena i Gvardiola se u Kataru ne isplati kladiti. Uostalom, ne zaboravimo da Lovren ima neke nesređene račune s Brazilcima, onaj kazneni udarac iz Sao Paula 2014., sigurno ga još negdje boli i to će mu biti motiv. A on kad je motiviran, kad želi nešto dokazati, onda... Onda igra kao na na ovom Mundijalu. Naravno, ne mogu 'Nesta i Cannavaro' sami, treba im 'Buffon', a Livaković je na dobrom putu. Treba im i 'Pirlo', imamo ga odavno u Luki Modriću, a još čekamo nekog 'Fabija Grossa'. No, ako Lovren i Gvardiol i dalje budu beton, čvrsti kao dosad, onda se imamo čemu nadati. Čak i protiv tog goropadnog Brazila!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDejan LovrenJoško GvardiolKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti