Germanijak /Alen Lesički
Germanijak /Alen Lesički

Zlatko Dalić: "Nemam više napadača iz Atletica i Juventusa, sada ih imam iz Dinama, Hajduka i Osasune"

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 06.12.22. | 09:00

Jutro nakon prolaska u četvrtfinale, Zlatko Dalić se obratio javnosti

Zlatko Dalić jutro nakon prolaska među osam najboljih na SP-u prenio je svoja razmišljanja i dojmove o utakmici s Japanom, ali i onome što čeka Hrvatsku u petak protiv Brazila.

Uobičajno pitanje, kakva je bila noć?

"Lijepo jutro, biti među osam najboljih na svijetu. Zasluženo izboreno. Proslavili svako na svoj način. Nisam stigao pogledati utakmicu s Japanom, umoran sam bio. Iscrpljen. Mislim da je Hrvatska igrala dobro. Nametnuli smo svoj ritam prvih pola sata. Potom smo ušli u nervozu, učinili par grešaka".

Kako je utakmica odmicala, povukli ste poteze koji su izazvali nelagodu. Od Modrića do Perišića... Kakva je bila ideja?

"Kad se prođe, kada se napravi sve onda je super napravljeno. Mi smo na klupi komunicirali. Vidjeli smo kuda to vodi, tražiti pametne situacije, ne činiti greške. Luka i Kova su se potrošili, logično da ih zamjenimo. Budimir je ušao nakon Petkovića zbog skok igre. Nisam ga zmjenio jer je Budimir bio loš, već da s Livajom probamo zabiti gol. Bio je dobro rješenje. Sve u cilju rezultata. Sve što smo napravili, napravili smo dobro. I promjena stila je bila dobra. Njemačka i Španjolska pali su u zamku jer su bili vjerni svom stilu. Istrčali smo više nego protivnik. Moćni smo i snažni".

Slijedi drugačija utakmica. Brazil je velika reprezentacija i favorit u ovom susretu. No, s njima se da igrati. Nema pritiska kreacije i pobjede.

"Realno, Brazil je najmoćnija i najbolja reprezentacija na SP-u. Kada vidite izbor, kvalitetu, širinu i vrijednost to je zastrašujuće. Velik ispit je pred nama, težak zadatak i trebat će utakmciu jako dobro pripremiti. Nemamo se čega bojati. Ući s vjerom i samopouzdanjem, tražiti naše prilike. Da uživamo. Brazil je favorit, ali nećemo se predati. Idemo se dobro odmoriti i pripremiti".

Za momčadski duh koliko znači utakmica da je protiv Japana završilo šestorica kojih nisu starteri.

"Rekao sam na sastanku igračima da je ovo šansa da se uđe u povijest. Tu je 18 novih igrača, potpuno nova generacija. Nije zahvalno uspoređivati generacije. Ovi sada dolaze. Njihovo vrijeme dolazi. Dobar poticaj da se napravilo nešto, da su ključni kod jedanaesteraca. Svi dobro rade, svi su u treningu. Već su ušli u povijest HR nogometa. Još smo u igri. Možemo više i kvalitetnije. Dečki su ovo zaslužili. Teško je raditi usporedbu. Pogledajte 2018. i gdje su igrali naši. Barcelona, Bayern, Inter, Juventus, Real i Liverpool a sada ih imam šest iz HNL-a. Skidam im kapu dolje".

Nitko od trojke napadača nije se nametnuo da imamo jasnu sliku startera za Brazil.

"Vidjet ćemo što i kako. Svi su dobili priliku, vidjet ćemo kako ćemo se usporediti. Više nema napadača Atletica i Juventusa, sada su iz Dinama, Hajduka i Osasune. Nemojte živjeti u obalcima, dečki su takvi kakvi jesu. Nije pošteno prema njima secirati kako i što. Ušli su među osam najboljih na svijetu. Ovo je borba za rezultat i Hrvatska ga je napravila. Vidjet ćemo što će biti za Brazil. Sve što smo napravili bio je dobar i uspješan potez. Kada si ušao među osam najboljih, onda znači da si napravio dobar posao".

Važnost Perišića je velika za ovu reprezentaciju. Postao je Hrvat s najviše golova za HR na velikim natjecanjima. Kako objasniti taj fenomen.

"Često se komentira da ga se čeka, ali uvijek ga se dočeka. I kada ne ide, kada misliš da ne ide... Iz nečega teško ostvarivog i nemogućeg, on zabije gol. Važan igrač, bitna karika. Drago mi je zbog njega. Respekt ogroman. Radio je svoj posao, tkao je bilo prije četiri godine, tako je i sada. Kada je teško, pojavi se i zabije gol".

Prije četiri godine pokazali ste mirnoću protiv Engleske, jučer ste to ponovili protiv Japana. Koliko će bitna biti mentalna priprema za Brazil, jel to stvar mentaliteta?

"U zadnje vrijeme smo pokazali karakter i mentalitet. Možda se govorili da imamo kvalitetu, vic u igri i tehniku. Falio je mentalitet da se vraćamo kada gubimo. Zadnjih utakmica smo se uvijek vratili. Nismo odustali. Jedan velik karakter pokazujemo. Volju i energiju. To je odlika zajedništva i povjerenja. Imamo cilj da nešto napravimo za domovinu. Igrati za klubove je stvar ugovora i prestiža, igrati za domovinu je stvar emocije i domoljublja. Ponosan sam na to, na taj karakter koji pokazuju kao što su pokazali protiv Engleske. Fascinatan je podatak da smo izgubili tek utakmicu protiv Francuske u finalu a igrali smo 11 utakmica na SP-u. Mogu biti samo ponosan na to".

Kako Dalić vidi budućnost HR nogometa?

"Imamo novu generaciju. Dobro je da odrastaju uz Luku, Perišića, Brozovića... Mogu učiti od njih. Mi smo bili prije 20 godina treći, sada smo drugi. Uvijek se pojavi neka generacija, ne strahujem za budućnost. Trebat će im vremena. I ova generacija iz Rusije imala je poraza i neuspjeha ali na kraju je dobro završilo. Bit ćemo uvijek konkurentni, imat ćemo talent. Brazil ima 200 milijuna, mi imamo samo četiri. Mi smo predgrađe vašeg velegrada...".

Kako Dalić vidi utakmicu.

"Brazil je favorit. Imaju dobru astmosferu, vratio se Neymar, sjajni su. Moramo biti pametni u pristupu. Možemo se suprostaviti, odabrati pravu taktiku. Nije pametno nadigravati se, pustit im kontrolu. Malo ćemo se raspitati. Nije 50-50, ali imamo svoje šanse".

Penali su sreća i lutrija?

"Ne možeš biti sretan pa biti drugi na svijetu. Ili biti sretan pa biti među osam najboljih. Tu je mentalna snaga, hraborst. Nikola Vlašić je rekao da želi prvi pucati i to je pokazalo da ima kuražu i hrabrost. Dan prije smo radili, Livaković je skidao sjajno i dalo mi je samopouzdanja. Nije sreća već mentalna snaga, samopouzdanje i vjera".

Strane novinare stalno zanima priča o Gvardiolu.

"Neću pričati o njemu. Ima 20 godina, najbolji je stoper na svijetu i želim da tako nastavi. Da bude pametan. Neću o pojedinicima".

Koja je momčad igrala najbolje protiv Brazila?

"Pratio sam svaku, pa i onu sinoć. Mislim da je Švicarska najbolje igrala. Bili su kompkatni. Srbija dobro prvo poluvrijeme, ali poslije gola nisu bili dobri. Kamerun je ipak igrao protiv druge momčadi Brazila. Dakle, Švicarska".

Kako se proslavila pobjeda nad Japanom?

"Jedan od razloga što smo tu je obiteljska atmosfera. Već sam rekao da je Hrvatska jedna od najuređeniijh reprezentacija svijeta. Imamo interne kazne, svi sve rade kako treba pa nismo aktivirali to. Hvala svima koji do sada nisu igrali što ne kvare atmosferu. Ponosan sam na njih. Imam stožer koji radi vrhunske stvari. Svi koji su bili problematični, više nisu s nama. Zdrava ekipa. Odnos, ponašanje, kvaliteta... Mogu biti ponosan i sretan. Rekao sam im da su ušli u povijest. Mi smo ušli u Rusiji, sada su ušli i oni... Engleska, Francuska, Portugal, Nizozemska, Španjolska, Argentina, Hrvatska. I točka. Nema više pitanja. Belgija je doma, Danska doma, Urugvaj... Ma dajte molim vas... ", završio je Dalić.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Brazilska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti