Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

Zlatko Dalić: “Vječno sam nekima zahvalan, ali igrat će oni koji zaslužuju”

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 20.06.24. | 11:20

Izbornik reprezentacije podjelio je dojmove nakon prospavane noći i gubitka važnih bodova protiv Albanije

Zlatko Dalić u 11 sati izašao je pred medije u trening kampu u Neuruppinu s dojmovima nakon prospavane noći i gubitka bodova protiv Albanije.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Koliko je Dalić blizu odluke da stavi mlade snage i koliko ga pogađaju kritike?

"Nisam nervozan niti ljut na fotoreportere za početak. Što se utakmice tiče, zaista smo donijeli energiju, potrgali se da vratimo u našu korist. Bili smo puno bolji. Napravit ćemo analizu, imamo četiri dana da sve skupa vidimo i izabremo najbolje. Naučio sam na kritike, manje na pohvale. Iako je u sedam godina bilo više uspjeha nego neuspjeha. To je realnost i nemam problem s time. Priznajem odgovornost kad gubimo i kada igramo loše. Ja sam, taj, kako god završi. Dapače, nosim se kritikama koliko god mogu. A kad se osvajaju medalje, navikao sam da sam tu slučajno i da nemam zasluga".

Brozović nije na razini, je l' trebalo ranije reagirati, odnosno nakon Španjolske?

"Brozović je velikan HR nogometa. Ima zasluge i dao je svoj maksimum. Poslije Portugala nismo tako govorili jer je ekipa bila sjajna. Ne funkcioniramo najbolje kao ekipa. Nikada nismo ovoliko lakih lopti izgubili pa spašavali. Moja ideja je da imamo vezni red pa preko bokova radimo više. Brozović je u malo lošijoj formi, ali protiv Portugala je bio dobar, protiv Španjolske kakav je. Ispada da ne pokrije. Ne možemo samo pričati o pojedincu".

Lako primate golove, ali nemamo žutih kartona. Samo Ivušić na klupi.

"To je pokazatelj da nismo agresivni. Moramo blokirati taj centaršut jučer. Predaleko, puštamo ih puno, nedostaje agresije. Olako primamo golove...".

Čuli smo kritku kako se Dalić ponaša previše očinski prema nekim igračima i da igraju zbog zasluga a ne zbog trenutne forme. Kako izbornik to komentira?

"Isto se ponašam, igraju koji zaslužuju. Stavljam i gledam i biram što je najbolje. Naravno da imamo igrače po zaslugama, kredite neko manje i veće. Gledam što je dobro i moja sudbina ovisi o tome. Radim u najboljoj namjeri, svi koji su ovdje zaslužili su biti ovdje. Kad smo pravili popis, 98 posto bi se svi složili samnom. Izbor je moj, dok sam živ bit ću zahvalan tim igračima, a igrat će koliko zasluže. Ne kažem da pogodim uvijek, da sam uvijek u pravu i vidim najbolje, ali to je moja odluka".

Koji su razlozi tog stalnog kašnjenja u blok? Je li riječ o slabijoj fizičkoj pripremi?

"Mi smo drugi na turniru po pretrčanim kliometrima nakon prvog kruga. Ali nismo blizu. U Portugalu smo svi stajali blizu, sad smo preširoko i predaleko, ne idemo u zajednički presing, tu se pogubimo. To je dokaz zadnji gol protiv Albanije. Ostali smo tri na tri, nismo blizu, daleko smo".

Na koliko je Perišić spreman?

"Jednom sam pričao o postocima pa ste me "razvalili". Spreman je, trenira maksimalno, ali nakon devet mjeseci nije mu lako. On daje koliko može".

Zašto Bruno Petković a ne Ante Budimir za Albaniju?

"Radili smo analizu i Petković je bio taj. Koncept i ideja je bila da dođe do Brune i da ostali ulaze u prazan prostor. Da je sačuva. Znali smo da ćemo imati puno paseva i prodora i Bruno je tu idealan. Nitko nije izgubio svoje mjesto. Turnir je, biramo, gledamo".



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniEuro 2024

Ostale Vijesti