REUTERS/Carmen Jaspersen
REUTERS/Carmen Jaspersen

VIDEO Razigrani Španjolci se 'smilovali' Talijanima i slomili ih 'minimalcem', a trebalo je biti znatno više!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 20.06.24. | 22:46

Nakon deklasiranja Hrvatske, La Roja je slomila i Talijane za prvo mjesto skupine B

Španjolska je moćna, Španjolska je konkretna, Španjolska misli ozbiljno! Nakon deklasiranja Hrvatske, La Roja je slomila i Talijane. Večeras ne toliko rezultatski uvjerljivo, jer su uzeli u Gelsenkirchenu pobjedu od 'samo' 1-0, ali po prikazanom je to trebalo biti ohoho više!

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nije to bilo ništa pretjerano drugačije izdanje Španjolaca u uvodnih 45 minuta nego što je to bio slučaj protiv Hrvatske u prvom kolu. Od prvog koturanja lopte s centra igrališta, izabranici Luisa de le Fuentea su jurnuli poput sprintera iz startnog bloka, jasno pokazavši da se nemaju namjeru nadmudrivati s Talijanima nego da su u Gelsenkirchen stigli po – pobjedu.

Španjolci su djelovali razigrano i rastrčano, tražilo se brzo pronalaženje krilnih igrača, Lamine Yamala i Nice Williamsa kojima je zadatak bio stvarati višak pa onda tražiti suigrače na povratnoj lopti. Osobito je bio uspješan potonji, ofenzivac Athletica se poigravao s Di Lorenzom koji je stalno dozivao upomoć svoje suigrače. Jedan na jedan mu nije mogao baš ništa.

Pa je tako Williams već nakon 90 sekundi centaršutom pronašao usamljenog Pedrija kojemu igra glavom nije baš najjači forte i zicer je završio preko gola.

Osam i pol minuta kasnije, Španjolci su opet kreirali 'mrtvaca'. Ovog puta s Morata izvukao na lijevo krilo – što su Španjolci očito naznačili mekim trbuhom Talijanske obrane – pa sada i on nanišanio nebranjenu glavu suigrača, a ovog puta je Williams promašio gotovo nemoguće.

Nastavio se pritisak Španjolaca, Williams je još jednom slomio Di Lorenza, ali mu je onda Jorginho zatvorio dodavanja. Ubrzo nakon toga se i Morata našao u dobroj poziciji nakon slaloma Lamala, no nije se istaknuo realizacijom.

Do kraja poluvremena su još pokušali i Rodri i Ruiz udarcima iz daljine, samo i oni su ostali bez pogodaka.

Valja primijetiti i kako su se Španjolci ponovno odlučili na visoki presing s visoko postavljenom posljednjom linijom, pa čak i nakon što se u sastav vratio friško oporavljeni Laporte. Jedini razlika između ove Španjolske i one koja je igrala protiv Hrvatske je ta da su prošlog petka bili klinički precizni u uvodnih 45 minuta. Danas u Gelsenkirchenu i ne baš.

Što se Talijana tiče, od starta su se postavili u niski blok, duplirali bokove i pokušavali zagušiti sredinu terena. Napadački su se opredijelili na kontranapade i imali su ih nekoliko u prvom dijelu. Još jedna razlika između ideje Talijana i Hrvatske je što se Spallettijevi igrači nisu 'sramili' preskakati igru i dugim loptama tražiti Scamaccu pa nakon toga krenuti u 'build-up'. Rano su shvatili da nema smisla igrati od vratara kada su Španjolci na tako ofenzivnim postavkama...

Drugi dio donio je sličnu priču, ali s razlikom da je jedna lopta ipak završila iza leđa, večeras sjajnog, Donnarumme.

Prvo je Pedri nagovijestio što se sprema. U 52. minuti je Williams navukao dvojicu igrača na sebe i uposlio Cucurellu, koji iz kaznenog prostora s lijeve strane šalje prema sredini, a tamo je loptu dočekao Pedri čiji šut odlazi pored gola.

Tri minute kasnije, spasa za Talijane nije bilo. Williams je ubacio s lijeve strane, Morata šutirao glavom, a od Calafiorijevog koljena odbila se lopta u mrežu!

Onda je na zabavu konačno stigao i Lamal! Demonstrirao je publici zbog čega je najvrjedniji eksponat katalonskog izloga: tehniku, hitrinu, udarac... U 60. Minuti je zapucao izvana, ciljao drugi kut i zamalo krivo odmjerio vrata Donnarumme. Aplauz tribina, međutim, nije izostao.

Još je jednom zaprijetio i Williams, prije nego će ga u 78. zamijeniti izbornik. Probio se u 70. Po lijevoj strani, zalomio u sredinu pa onda stresao gredu. Teško bi Donnarumma obranio svoja vrata da se lopta spustila malo ranije...

A onda su Španjolci – stali. Uzeli su posjed, krenuli igrati s manje rizika i to je ohrabrilo Talijane koji su stvorili pritisak u posljednjim minutama. Ali opet su Španjolci bili bliže zgoditku kojeg na koncu nisu zabili i ostalo je sve na ovih 1-0 za La Roju. Uvjerljiva predstava, nema što.

Pogodak pogledajte OVDJE (HTV)

Španjolska – Italija 1-0

Gelsenkirchen, Arena AufSchalke. Gledatelja: 49,500.

Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija).

Strijelci: 1-0 Calafiori (55., ag).

Žuti kartoni: Le Normand, Rodri (Španjolska), Donnaruma, Cristante (Italija).

Crveni kartoni: /.

Španjolska: Simon - Carvajal, Le Normand , Laporte, Cucurella - Pedri (od 71. Baena), Rodri, Fabian Ruiz (od 90.+4. Merino) - Yamal (od 71. F. Torres), Morata (od 78. Oyarzabal), Williams (od 78. A. Perez)

Italija: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Barella, Jorginho (od 46. Cristante ) - Frattesi (od 46. Cambiaso), Pellegrini (od 82. Raspadori), Chiesa (od 64. Zaccagni) - Scamacca (od 64. Retegui)



Tagovi

Euro 2024španjolska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti