Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Ni Guardiola ni Dalić: Joško je iz Dinama otišao kao lijevi bek!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 10.06.24. | 08:15

Zadnjih se dana razvila nepotrebna rasprava, je li Gvardiol na lijevom boku Dalićev i Guardiolin izum. A zaboravlja se da je na toj poziciji igrao još u Maksimiru

"On je na Euru 2021. debitirao na lijevom beku, protiv Engleske. Pepa Guardiolu hvale, mene kritiziraju, sad kad ga je on stavio na tu poziciju, svi su oduševljeni", kazao je nedavno Zlatko Dalić, komentirajući sjajne partije Joška Gvardiola na lijevom boku u dresu Manchester Cityja. Najavio je tada da će Gvardiol i za Hrvatsku igrati na toj poziciji, a u dvoboju protiv Portugala Joško je još jednom pokazao kakva je igračina. I što sve može ponuditi na toj poziciji.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pepa Guardiolu uistinu su svi hvalili ove sezone, kao nogometnog izumitelja, dive se njegovoj odluci da Gvardiola koristi na boku, što je probudilo Joškovu sposobnost i nogometnu širinu pa on na toj poziciji sve češće izgleda kao krilo, kao vezni, nekad i s manirima pravog napadača. Guardiolina je odluka predstavljena svojevrsnim nastavkom njegove revolucije nogometa, dok je Dalić često isticao kako ga je baš on, hrabro i odlučno, prvi stavio na to mjesto u debiju za reprezentaciju. Nastavak ove priče dobili smo i po dolasku reprezentacije u kamp u Njemačkoj, na prvoj presici, gdje je jedan novinar priznao Daliću da je on prije Guardiole 'izmislio' Gvardiola na lijevom boku. Na što je Dalić odgovorio:

"Hvala vam! Vi ste prvi koji je to tako rekao. Moji ljudi su govorili da će to biti katastrofa, nemoj ga na tu poziciju. Prije tri godine je igrao na toj poziciji."

I tako, dok se čitav svijet divi Gvardiolovu nogometnom umijeću i pita se koje su mu granice i može li u nastavku karijere zaigrati i na još četiri-pet drugih pozicija, ostalo je pitanje - Dalić ili Guardiola? Tko se prvi dosjetio ideje da Joško nije običan stoper, nego lijevi bek. I čudi u toj, sasvim nepotrebnoj raspravi, površnost svih onih, koji o tome razglabaju i time se diče, da su 'zaboravili' kako je Gvardiol iz Dinama u Lepizig otišao - kao lijevi bek. Točnije, Nijemci su ga od Dinama kupili prvenstveno kao stopera, znajući da on može igrati i lijevog beka, a onda je on u svojoj zadnjoj sezoni u Maksimiru igrao upravo na ovoj poziciji. Bilo je tu i nešto pragmatičnosti. Naime, sjećate se, Leipzig je ostavio Joška još godinu dana u Dinamu, plaćao Modrima bonuse za svaki njegov nastup. Budući da je teško bilo 'upasti' na stoperske pozicije, Zoran Mamić, možda je to nepopularno reći, prvi mu je namijenio mjesto na lijevom boku. Jer, bilo je bitno da igra i da stiže novac iz Leipiziga! I, gotovo čitavu sezonu Gvardiol je odigrao lijevog beka, tek u rijetkim slučajevima popunjavao je stopersku poziciju.

Opet, nije ni to 'palo s Marsa', ne bi nitko to napravio da nisu u Dinamu poznavali Joškove mogućnosti. Gvardiol je i ranije, u mlađim kategorijama, često plovio između beka i stopera, treneri u Dinamovoj Školi dijelili su se na one, koji su zagovarali da treba biti stoper i one, koji su tvrdili da ga je bolje razvijati na boku. I često je i ranije igrao na boku, a bio je ponekad i zadnji vezni. Znao je igrati beka i kod Igora Jovićevića u Dinamu II i juniorskoj momčadi. A, ako ćemo biti i potpuno detaljni, Gvardiol je na lijevom boku odigrao više puta i kasnije u Leipzigu, pokrivao je tu poziciju, a znao je čak biti i desni stoper u sustavu s 'trojicom'. Istina jest da je kod Dalića debitirao protiv Belgije kao lijevi bek i kasnije čitav Euro odigrao na toj poziciji i da se Dalić zbog toga suočavao s kritikama. Ali, to je bilo i očekivano, jer u Hrvatskoj 'četiri i pol milijuna izbornika' teško prihvaća nove ideje, svaki ulazak novog, mladog igrača, gleda se kao 'guranje' preko veze, nije toga bio lišen niti Gvardiol. Iako se odmah vidjelo i znalo da je ekstra-klasa. Daliću idu zasluge što ga je uveo u reprezentaciju, što ga je hrabro gurnuo u momčad već protiv Engleske na Wembleyju u njegovu drugom nastupu, nekoliko dana nakon debija. Ali, to što Gvardiol igra lijevog beka, to nije Dalićev izum. Ni Guardiolin. Jer, Joško Gvardiol iz Dinama je otišao kao lijevi bek, postao je reprezentativac kao - lijevi bek!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaJoško GvardiolEuro 2024Zlatko DalićPep GuardiolaGNK Dinamo

Ostale Vijesti