REUTERS/Angelika Warmuth
REUTERS/Angelika Warmuth

Navijači, ipak, ne mogu zabiti gol!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 15.06.24. | 11:20

Škoti su oduševili svojim navijanjem i ponašanjem na tribinama. I pokazali sve prednosti ovakvog formata Eura. Ali, na terenu su sasvim razočarali i odmah taj isti format doveli u pitanje

Rüdiger je slučajno pogodio vlastitu mrežu, a veliki dio tribina Allianz Arene je proključao. Škotski navijači 'pali' su u delirij, njihova je reprezentacija, bez udarca na gol, uz tek poneki prelazak centra, ni kriva ni dužna, zabila svoj prvi pogodak na Euru. Bilo je to sasvim dovoljno da se kiltovi podignu, da se nazdravlja pivom i pjeva u čast 'hrabrih srca' i ponosa nacije. Iako su ta srca na travnjaku te iste Allianz Arene više sličila pregaženim, nekim drugim unutarnjim organima.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Hvala ti, Bože, na njemačkom pivu. Ono mi je pomoglo da sve ovo lakše podnesem. I sad ćemo popiti još koje, sutra će već biti lakše.", prenose škotski portali jednu od izjava razočaranih navijača nakon tog (1-5) potopa od Njemačke na samom startu Eura.

"Volio bih vidjeti kako bi se njemački igrači nosili s našima u pubu. Premda, našim se dečkima i ovdje ljuljalo pod nogama", cinično je, tipično otočki, primijetio drugi. Što reći, nego, Škoti! I na tribinama i na terenu. Osvojili su München, ali i druge gradove već dan-dva prije utakmice, po nekim će ih informacijama doći više od 200 tisuća. Oni i Hrvati, za pravi štimung Europskog prvenstva. Nešto čega nije bilo još od Rusije 2018. U redu, bio je onaj krnji COVID-Euro, bilo je SP u Kataru, barem što se Hrvatske tiče, međutim, Euro u Njemačkoj je ipak - ono pravo. A to su Škoti pokazali prvih dana. Festival nogometa, dašak romantike, koje smo zadnjih godina ipak bili lišeni. Takav su 'dernek' napravili u Münchenu da su domaćini sat-dva prije utakmice poslali apel: 'Molimo navijače da više ne dolaze na Marienplatz, nema više mjesta!'. Navodno, čak nisu zbog gužve uspjeli organizirati ni prijenos na glavnom minhenskom punktu. Da, bilo je, u toj masi i gunguli i onih, koji su malo zastranili, jedan je navijač, kažu vijesti iz crne kronike, pao na glavu na ulasku u metro, krvi je bilo toliko da su mnogi mislili da mu nema spasa. Srećom, nije bilo fatalno.

Škoti, simpatični dečki i cure u suknjicama, s gajdama, pivom i viskijem u rukama, crvenog lica i velikog srca, beskonačne strasti pobjednici su prvog dana Eura. Ako gledamo tribine, trgove i kafiće. I pokazali sve prednosti ovakvog formata Eura. Svima onima, koji se bune da je, zbog većeg broja reprezentacija pala kvaliteta cjelokupnog turnira. Vratili su nas Škoti u ona, neka, bolja nogometna vremena. Međutim, svojom prezentacijom na travnjaku njihovi ljubimci odmah su taj isti format doveli u pitanje. Škoti kvalitetom ne pripadaju ovom društvu, teško da bi bili ovdje da igra samo 16 najboljih, a još uvijek mogu proći u drugi krug. Osvoje li, primjerice, četiri boda protiv Mađarske i Švicarske, mogli bismo ih i dalje gledati. No, na njihovu žalost, još jednom smo dobili potvrdu kako navijači na mogu zabiti gol. Mogu 'pogurati' momčad naprijed, izvući iz nje onaj zadnji atom snage, ali ne mogu joj donijeti kvalitetu.

Nijemci? Zadivili su svojom prezentacijom, uvjerljivom partijom najavili povratak u europski vrh. Iako, pitanje je koliko je do njih, koliko do Škota. I, koliko zapravo vrijede, vidjet ćemo tek kad počne ono pravo!



Tagovi

škotska nogometna reprezentacijaNjemačka nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti