REUTERS/Angelika Warmuth
REUTERS/Angelika Warmuth

Elf za 10: Domaćini zasluženo u osmini finala

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 20.06.24. | 08:45

Njemačka je i više nego zadovoljila na otvaranju domaćeg Eura, a ako ovako nastave, povećat će im se šanse za naslovom.

Iako smo tek zakoračili u drugo kolo Europskog prvenstva, Nijemci su za sada ostavili najbolji dojam i, ako svoj ne poprave Englezi i Francuzi, Elf bi do kraja prvog kruga mogao postati i prvi favorit za naslov. Nijemci su domaće prvenstvo otvorili s jednom impresivnom (5-1) i jednom rutinskom pobjedom (2-0). Dok su Škoti bili previše impresionirani na otvaraju u Münchenu, Mađari su, nemajući što za izgubiti, prikazali hrabru i borbenu igru i možemo reći kako su zaslužili zabiti barem počasni pogodak.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, Njemačka je povela vrlo rano i lagano kontrolirala utakmicu. Imali su Mađari svoje opasne pokušaje, Manuel Neuer bio je jedan od istaknutijih Nijemaca, no Elf je bio taj koji je relativno rano zabio i drugi pogodak, a do kraja utakmice momčad Juliana Nagelsmanna nije mogla ispustiti stečenu prednost. Treba napomenuti da je mladi Njemački trener, po uzorku na recimo Zlatka Dalića, 'populistički' u igru ubacio i Stuttgartove Deniza Undava i Chrisa Führicha, s time da je cijelu utakmicu igrao Max Mittelstadt, a četvrti igrač domaćeg kluba Waldemar Anton ostao je na klupi za pričuve (U sastavu je bio i još još jedan 'Stuttgartovac', Jamal Musiala, rođen u tom gradu, no no bi svakako igrao gdje god da Njemačka nastupa).

Mislimo da to i nije loš potez, jer zašto ne bi domaću publiku 'nagradio' s vlastitim igračima, posebno u situaciji kada Nijemci slave prolaz. Nakon završene utakmice postalo je jasno da je njemačka prvi član osmine finala, a u posljednjem kolu, u izravnom okršaju sa Švicarskom Elfu treba bod za potvrdu mjesta A1 koje se u osminu finala križa s pozicijom C2.

Njemačka je za sada pokazala vrlo zanimljiv i kompatibilan udarni napadački potencijal u kojem najstariji igrač Hai Havertz ima 25 godina. Florian Wirtz i Jamal Musiala imaju samo 21 i impresivni su, a po potrebi napadački roster mogu nadomjestiti iskusni Thomas Müller (zaigrao u Münchenu), Niclas Füllkrug i Leroy Sane.

Svaka čast našem veznom redu, i dalje je vrhunski unatoč slabim izdanjima u Njemačkoj, no Nijemci uz Francuze trenutno imaju najjači vezni red svijeta. Toni Kroos i Ilkay Gündogan osvajali su posljednje dvije Lige prvaka, riječ je igračima koji se priključuju napadu iz drugog plana, tehnički su savršeni, a Robert Andrich je tip igrača kojeg bi svaki suigrač volio imati kraj sebe i koji Kroosu i Gundoganu omogućava veću napadačku slobodu.

Ostaje upitno koliko je jaka njemačka obrana, kao i Manuel Neuer. Njemački vratar je za sada dokazao klasu unatoč 38 godina na plećima. Osvojio je sve, osim Eura. Ovo je njemu, kao i Kroosu, zadnja velika postaja u karijeri. Iako je u jednom trenutku drugog poluvremena iskazao nesigurnost, ona se događa svim vratarima. Neuer je protiv Mađara bio jedan od najboljih na terenu, a u highlightsima su završile njegove dvije intervencije u 26. minuti, nakon udarca Szoboslaia iz slobodnog udarca. Na kraju je upisao tri obrane.

U obrani igraju dva superstara, Antonio Rudiger i Joshua Kimmich koji se priključuje i veznom redu. Mađari su u ponedjeljak dosta napadali Maxa Mittelstädt, ali Stuttgartov bek im se na kraju 'odužio' asistencijom. Jonathan Tah je siguran (iako ga još u reprezentaciji nismo vidjeli kako reagira protiv elitnih napadača), a stiže, kao i Andrich i Wirtz, s pobjedničkim autoritetom i velikim samopouzdanjem nakon sjajne sezone u Bayeru.

Nijemci su zasluženu u drugom krugu s gol-razlikom 5-1. Igraju napadački, ali autoritativno i čvrsto. Naravno, njihov stvarni domet treba promatrati s rezervom. Jer, Škotska i Mađarska kvalitetom ne mogu parirati reprezentacijama koje će se boriti za medalje. Već u nedjelju (23. lipnja) Švicarci će biti ozbiljan test za Naggelsmanovu momčad posebno jer se ta utakmica ne igra za prestiž. Drugo mjesto skupine u osmini finala donosi dvoboj protiv drugoplasiranog iz skupine B, ondosno Španjolsku, Italiju ili, nadamo se, Hrvatsku.



Tagovi

Njemačka nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti