REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith

VIDEO Njemačka 'rutinski' do drugog kruga, Mađari se dobro nosili, ali nisu imali šanse

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 19.06.24. | 19:36

Mađarska i dalje može u drugi krug, ali više ne ovisi sama o sebi.

U jednoj vrlo zanimljivoj utakmici u Stuttgartu, u kojoj su Mađari imali svoje svijetle trenutke, Njemačka je slavila s 2-0 i, praktički, osigurala drugi krug natjecanja. Nijemci su raspodijelili golove po jedan u svakom poluvremenu. Prvi je zabio Jamal Musiala, a drugi Ilkay Gündogan.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Julian Nagelsmann, očekivano, nije ništa mijenjao u odnosu na prvu utakmicu u kojoj je Elf deklasirao Škote, dok je Marco Rossi napravio dvije izmjene, obje u defenzivi.

Zanimljivo, iako su Nijemci bili nominalni domaćini, kojima je primarna boja bijela, a Mađari gosti, kojima je primarna boja crvena, obje reprezentacije igrale su u rezervnim bojama, Nijemci u rozo-ljubičastoj, a Mađari u bijeloj...

Također zanimljivo, navijači obje reprezentacije na stadion su stigli u velikim 'korteima' i prije samog početka utakmice potvrdili da će atmosfera na stadionu u Stuttgartu biti prava nogometna.



Mađari su dosta dobro otvorili utakmicu, nisu bili impresionirani kao Škoti na otvaranu prvenstva, a to se vidjelo i po pokušajima u uvodnim minutama utakmice. Već u prvoj minuti Roland Sallai se našao u prilici, ali je Manuel Neuer bio siguran nakon pravovremenog istrčavanja. Probao je i Bendeguz Bolla, ali Robert Andrich blokira udarac i odbija loptu u korner.


Mađari su igrali, dakako, na kontranapade, a dosta su 'targetirali' lijevu stranu obrane Njemačke kojom je ordinirao Max Mittelstädt. No, Nijemci su bili ti koji su kontrolirali posjed, a prvi put su zaprijetili preko Kaija Havertza, koji se izborio za loptu i pucao iz nezgodne situacije.

U prvih 20 minuta kao da se igralo va banque, no, Nijemci su uspjeli slomiti vrlo dobre Mađare sredinom prvog dijela. Mađari nisu najbolje reagirali u obrani, lopta uzima Ilkay Gündogan na rubu peterca i dodaje do Jamala Musiale, a mladi ofenzivac Bayerna poentira uz 'pomoć' Attile Fiole. Gol je, naravno, pripisan Musiali koji je postao prvi igrač s dva pogotka na kontu.

Mađari su brzo pokušali uzvratiti, Dominik Szoboslai je opasno zaprijetio iz slobodnog udarca, a Neuer je kranjim naporom sačuvao svoja vrata. Nijemci su potom uspjeli primiriti utakmicu, kontrolirali su posjed, a Mađarima nisu dozvoljavali previše otvaranja. Što se dvoboj približavao poluvremenu, to su Nijemci pojačavali pritisak. Probao je Musiala, ali samo u vanjski dio mreže. No, iako se činilo da je golu bliži Elf, zabili su ga Mađari. No, oglasio se VAR i pogodak Sallaija iz odbijanca nije priznat jer se njegov kolega Willi Orban našao u zaleđu nakon centaršuta Szoboslaija iz slobodnog udarca.

Sve u svemu, u Stuttgartu se igrao jedan vrlo zanimljiv meč u kojem su se Mađari pokazali u dobrom svjetlu, no Njemačka je zasluženo vodila na odmoru.


Nijemci su mogli brzo riješiti pitanje pobjednika, ali Gulasci brani pokušaj Gündogana iz daljine. Nedugo nakon toga Mađari su imali najbolju priliku u nastavku utakmice. Barnabas Varga našao se u sjajnoj prilici, ali je iz blizine (cca sedam metara), glavom pucao kraj gola,.

Nedugo nakon što je Laszlo Kleinheisler ušao u igru, Njemačka je udvostručila svoju prednost. Max Mittelstädt ubacio je s lijeve strane, lopta je stigla do Gündogana koji bez problema poentira za svoj također drugi pogodak na turniru. Njemačka je ovim golom praktički osigurala plasman u osminu finala.

Naggelsman je još ranije zamijenio Floriana Wirtza i Havertza, a ušli su Niclas Füllkrug i Leroy Sane, a nakon drugog pogotka odlučio je odmoriti još Andricha i Musialu umjesto kojih su ušli Emre Can i Chris Führich.

Do kraja utakmice obje reprezentacije imale su svoje prigode, ali golova više nije bilo. Njemačka je upisala drugi trijumf na turniru.

U posljednjem kolu Njemačka će igrati protiv Švicarske, a Mađari će slamku spasa u prolaz tražiti protiv Škotske.

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE (HTV).

Njemačka – Mađarska 2-0

Stadion: MHP Arena u Stuttgartu

Strijelci: 1-0 Musiala (22., Gündogan), 2-0 Gündogan (67., Mittelstädt)

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Rüdiger, Tah, Kimmich, Mittelstädt - Andrich (od 72. Can), Kroos - Musiala (od 72. Führich), Gündogan (od 84. Undav), Wirtz (od 58. Sane) – Havertz (od 58. Füllkrug)

Mađarska (3-4-2-1): Gulasci - Dardai, Orban, Fiola - Schafer, A. Nagy (od 64. Kleinheisler), Kerkez (od 75. M. Nagy), Bolla (od 75. Adam) - Szoboszlai, Sallai (od 87. Csoboth) - Varga (od 87. Gazdag)

Suci: Danny Makkelie, Hessel Steegstra, Jan de Vries (Nizozemska), VAR: Rob Diepernik, Pol Van Boekel (Nizozemska)

Žuti kartoni: Rüdiger, Mittelstädt (Njemačka) / Varga (Mađarska)



Tagovi

Njemačka nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Mađarska nogometna reprezentacijaJamal MusialaIlkay Gündogan

Ostale Vijesti