Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Dalićev recept u Europi nitko još nije preuzeo. Najbliži su mu Albanci

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 18.06.24. | 16:10

Čak 579 odigrali su za hrvatsku reprezentaciju Dalićevi suradnici. A u stožerima drugih reprezentacija nađe se i poneko veliko nogometno ime

Kad Hrvatska i Albanije strče na terenu u srijedu (15 sati) na stadionu u Hamburgu, mogli bi pozornost, na zagrijavanju dok još ne počne utakmica, izazvati bivši nogometaši. Naime, bit će ih kao nikad na ovom Euru, dolje uz teren ili u njegovoj blizini. Radi se o izborničkom stožeru, a Dalićev je uvjerljivo najveći u Europi, možda i u svijetu, kad su u pitanju bivši reprezentativci, koje je okupio oko sebe. No, iako po igračkoj veličini daleko od njegova, prvi sljedeći je upravo - albanski.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Vedran Ćorluka, Ivica Olić, Mario Mandžukić, Stipe Pletikosa, Danijel Subašić, Marijan Mrmić, Dražen Ladić, a po novome i Šime Vrsaljko, koji je ambasador i, zapravo, 'prišuljani' član stožera, odigrali su za hrvatsku reprezentaciju ukupno 579 utakmica. Čime se, doista, nitko u Europi ne može pohvaliti. Dalić je odabrao taj put, bivše igrače pretvara u svoje pomoćnike i pomaže im da prebrode taj prvi 'most' između igračke karijere i civilnog života, a oni njemu pomažu, između ostaloga, u odnosu sa svlačionicom, ipak su to njihovi bivši suigrači. I uče se. Koliko je Dalićeva ideja, iako logična i na prvu svima normalna, zapravo, raritet, pokazuju drugi izbornici i njihovi stožeri na Euru. Jer, prvi sljedeći po broju bivših reprezentativaca jest baš onaj, koji je okupio albanski izbornik Sylvinho. On sam ima šest nastupa za Brazil, najmanje od bliskih članova stožera, Jer, prvi pomoćnik Pablo Zabaleta igrao je 58 puta za Argentinu, Doriva, još jedan Brazilac, 12 je puta nosi dres Brazila, dok je Ervin Bulku 56 puta branio boje Albanije. U zbroju, imaju dečki 132 na različite reprezentacije. Zanimljiv bi mogao biti susret, ako do njega dođe, Dorive i Ladića. Sigurni smo da ga Ladić ne nosi u lijepom sjećanju, Doriva je, naime, čovjek, koji mu je svojevremeno zabio gol s više od 30 metara. U Ligi prvaka, Porto je igrao protiv Dinama 1998. i na Dragau izgubio 3-0. Dugo se prepričavalo kako Ladić nije želio postavljenje živog zida, kao, bilo je predaleko... Doriva se 'zainatio', opalio i pogodio, Ladić je bio nemoćan.

Može se u stožerima ostalih 30 reprezentacija na Euru također naći nekoliko poznatih imena, bivših reprezentativaca. Recimo, kad smo već naše skupine, u španjolskom je stožeru, uz De la Fuentea, koji je ionako bio dobar igrač, doduše, ne i A reprezentativac, tehnički direktor Alberto Luque. S Talijanima je čuveni Gianluigi Buffon, on je, pak, vođa delegacije. Njemačka ima pomoćnika Sandra Wagnera te direktora reprezentacije Rudija Völlera. Dobro po tom pitanju kotiraju Slovenci i Srbi. Matjaž Kek okružio se Boštjanom Cesarom, rekorderom po broju nastupa za Slovenije te Milivojem Novakovičem. Dragan Stojković, najveća zvijezda srbijanskog stožera, uza se ima bivšie reprezentativce Gorana Đorovića i Bratislava Živkovića te nekadašnjeg vratara šampionske Crvene Zvezde Stevana Stojanovića. Jedan od pomoćnika Garetha Southgatea je Jimmy Floyd Hasselbaink, Sergej Rebrov vodi Ukrajinu, Marek Hamšik je team manafer Slovačke, Didier Deschamps u stožeru ima Boghossiana i Desaillyja, ali nisu mu oni prvi suradnici, više dio delegacije. Ronald Koeman u Nizozemskoj se okružio bratom Erwinom, također reprezentativcem, a tu je i Patrick Lodewijks. Belgijski je izbornik Domenico Tedesco u stožer uključio bivšeg njemačkog reprezentativca Andreasa Hinkela te bivšeg igrača Stuttgarta Thomasa Schneidera. Jak stožer imaju i Škoti, izbornik Steve Clarke igrao je za Škotsku, James Morrison nije igrao za Englesku, ali je odigrao više od 500 utakmica za WBA i Middlesbrough. Zato je za Englesku čak 43 puta igrao Chris Woods, drugi pomoćnik. Kasper Hjulmand nije upisao nastup na dansku reprezentaciju, ali jesu njegovi pomoćnici Morten Wieghorst, Christian Poulsen (čak 92 nastupa) te trener vartara Kim Christensen, ima jedan nastup. U Portugalu su RIcardo Carvalho i bivši golman Ricardo, uz Vincenza Montellu u turskom je stožeru tehnički direktor Hamit Altintop, jedan od pomoćnika je Selcuk Sahin...

Nađe se svugdje neko nogometno ime, ali nigdje ih nema toliko kao u Dalićevom okruženju. Njegov recept ne primjenjuju mnogi, je li razlog što ne vjeruju u bivše igrače, imaju loša iskustva ili ih, jednostavno, nemaju toliko da bi ih odjednom sve 'gurnuli' u stožer?



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićStipe PletikosaIvica OlićMario MandžukićEuro 2024

Ostale Vijesti