Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Posljednji trening pred Albaniju: “Na trening ne može niti muha u letu”!

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 18.06.24. | 15:23

U Neuruppinu su poduzete sve mjere kako bi se Vatreni u miru pripremali za Albaniju, lišeni znatiželjnih pogleda i eventualnih špijuna

Ništa se više ne prepušta slučaju! Otkazani trening na Volksparku prvi je u povijesti da reprezentacija uoči službene utakmice nije trenirala na stadionu na kojem će igrati. Ostali su Vatreni u svom kampu u Neuruppinu. Došli su na taj zadnji trening autobusom za razliku od izbornika Zlatka Dalića koji je u trening kamp stigao na biciklu. Društvo mu je pravio predsjednik HNS-a koji je ipak odabrao nešto suvremenije prijevozno sredstvo da svlada dužinu od nekih pet kilometara koliko dijeli hotel od kampa. Kustić je naime došao na električnom romobilu!

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Smjestio se Kustić na tribine u društvu gospodina Blage Jakovljevića za kojeg uz sav silan trud nismo uspjeli saznati što zapravo radi na svakim pripremama i putovanjima reprezentacije i koja je njegova uloga u HNS-u.

Da se razumijemo. Čovjek je uglađen i pristojan. Nenametljiv za razliku od kolonije “indijanaca” koji su godinama bili u okruženju Vatrenih, ali jednostavno ne znamo koja je njegova funkcija da ima privilegij biti ama baš svugdje. Koga god smo pitali, samo su odmahnuli rukama:

“Ne znamo niti sami. Nekakav savjetnik...”.

Kako bilo, prvih 15-ak minuta gledali smo trening, onda smo sami izašli. Bez dodatne motivacije mrkih zaštitara koji su očito dobili striktnu naredbu:


“Na trening ne može niti muha u letu”!

Sjetili smo se priprema u Rovinju i Čatežu kada su novinari znali koristiti svaku priliku da se domognu informacije o sastavu koji izbornici uigravaju na treninzima. Neki su otišli u drugu krajnost pa se u zrelim godinama verali po okolnim drvećima i “snimali”, a oni nešto pronicljivi su u Čatežu gurnuli džeparac susjedu čiji balkon gleda na teren kako bi dobili širi horizont.

“Da se nađe za kavu”, rekli bi pa kroz dnevni boravak i kuhinju, praćeni pogledom zbunjene domaćice - otišli na balkon i gledali trening.

Možda je najbolja priča bila tijekom priprema za SP u Brazilu kada smo pratili reprezentaciju u austrijskom Bad Tatzmannsdorfu. Reprezentacija je bila smještena u luksuznom hotelu Avita, dok su izvjestitelji, praćeni iskustvom s nekih ranijih priprema u tom austrijskom selu, uzeli sobe koje gledaju na teren.

I prvi trening - odmah šok! Prvo se odgledalo dozvoljenih 15 minuta, da bi se potom preselilo na hotelske balkone. Otvorila se piva, zavalilo se na stolice i gledalo...

Niko Kovač samo se nasmijao i do kraja priprema otvorio sve treninge za novinare.

“Da ne nazebete na tim balkonima”, poručio je izbornik tijekom tih priprema u kojima smo svjedočili i ozbiljnoj špijunskoj aferi. Naime, jednom prilikom smo zaboravili akreditaciju u hotelskoj sobi bez koje nismo mogli ući na trening. Vrativši se u hotel, bacili smo pogled kroz prozor i primijetili gospodina kako previše revno pokušava pronaći rupu s dobrim pogledom.

Drugi dan je bio u svim hrvatskim medijima a da uopće nismo bili sigurni je l' to neki lokalni fan nogometa koji je samo imao želju gledati Vatrene ili je doista poslanik nekog od suparnika u skupini. Na koncu je misterij riješio Bild koji je prema fotografijama hrvatskih fotoreportera prepoznao Alexandera Weissa, koji je u tom trenutku bio na honoraru kod kamerunskog izbornika Volkera Finkea!

Poprilično amaterski pristup od strane Weissa koji je mogao komotno iznajmiti sobu u hotelu s novinarima i gledati svaki trening. Možda je budžet bio limitiran, tko će ga znati ali jasno je bilo da su mediji uhvatili špijuna, možda i pomogli s obzirom na to da je Hrvatska na stadionu Arena da Amazônia svladala Kamerun visokih 4-0.

U Neuruppinu bi takvi i slični pokušaji završili debaklom. Osim što je kamp zatvoren i jedina dva ulaza kontroliraju zaštitari, nismo kod nikog zamjetili neku preveliku želju da se pentra po obližnjem drveću. Tijekom treninga stigla je potvrda da je za Nikolu Vlašića završen turnir. Ozljeda mišića nije mu dala niti priliku da skupi pokoju minutu iako su prvenstveno Vlašić, a potom i Dalić napravili sve da Niksi bude spreman za Euro.

Sada ostaje pitanje zašto je Dalić ulazio u rizik. Mogao je pozvati nekoga na deficitarnoj poziciji poput Kristijana Jakića koji je zbog Eura promijenio klub i poslao jasnu poruku koliko mu je stalo da zaigra u Njemačkoj.

No, za prolivenim mlijekom iako nema smisla žaliti. Dalić ima još 25 igrača što je sasvim dovoljno da se turnir privede kraju. Za Albaniju će biti promjena. U zadnjoj liniji, eventualno i u veznom redu. Tijekom treninga uhvatili smo Dalića kako razgovara s Erlićem a potom i sa Sosom. Onda je razmijenio koju rečenicu s Petkovićem. Opcija se vrte, odabrat će se valjda ona najbolja.

Poslije treninga krenuli smo prema Hamburgu. Po autoputu svako malo naša vozila, kombiji i kamperi. Bit će puno Hrvata na Volksparku u srijedu u 15 sati! U “malom finalu” za Hrvatsku. Prvom u nizu...

Sve dnevne kolumne Germanijakova reportera u Njemačkoj Alena Lesičkog pronađite OVDJE.



Tagovi

VatreniHNSALess aus DeutschlandEuro 2024Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti