Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Ždrijeb je odličan! Hrvatska ima veliku priliku na domaćem terenu doći do bitke za medalje!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 30.05.24. | 15:00

Ples kuglica u Lisinskom bio je tek završni čin slaganja grupa, poludirigirani ždrijeb značajno nam je olakšao put do završnice

Hrvatska će u siječnju sljedeće godine ponovno disati zajedno s našim rukometašima. Lijepa naša domaćin je Svjetskog prvenstva, zajedno s Danskom i Norveškom od 14. siječnja do 2. veljače 2025.. Igrat će se u Zagrebu, Varaždinu i Poreču, a Hrvatska će sve svoje utakmice igrati u Areni Zagreb. U teoriji, ako stignemo do borbe za medalje, izabranici Dagura Sigurdssona samo bi posljednji dvoboj turnira odigrali u Oslu, no do sjevera Europe vrlo je dalek put.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A od jučer nam je poznat i točan put koji ćemo morati prijeći, ako se želimo na avion za Skandinaviju, gdje će se zbiti konačan boj za medalje. I prvi dojam je vrlo jasan - Hrvatska je ovaj puta bila miljenik ždrijeba! Preciznije, poludirigirani ždrijeb uvelike nam je išao u korist. A evo i zašto!

Svaka od osam skupina unaprijed je dobila domaćina. Šest ih je iz bilo iz prvog, a dva iz drugog pota, odnosno jakosne skupine. Pritom su se u IHF-u vodili i geografskim kriterijima, pa su tako u zagrebačku Arenu smjestili Sloveniju kao domaćina u skupini G, a Hrvatsku u skupinu H. Pored toga, Mađarska je domaćin u skupini D u Varaždinu, odnosno Austrija u skupini C u Poreču. Pritom su, uz dužno poštovanje našim susjedima, upravo Mađarska i Slovenija daleko najpoželjnije "udavače" iz prvog pota. Nimalo laki protivnici, jasno, ali osjetno slabiji od Danske, Švedske, Njemačke ili Norveške, koji se nalaze na drugoj strani ždrijeba i ne možemo ih sresti prije finala ili utakmice za 3. mjesto.

A upravo zbog toga što će navedene četiri reprezentacije biti domaćini skupina koje se igraju na sjeveru Europe, možemo reći kako nas je u tom dijelu ždrijeb, blago rečeno, pomazio. Posebno iz razloga što je dobro poznato da nam brzi skandinavski rukomet manje odgovara i da ćemo daleko lakše izaći na kraj sa Mađarima, Slovencima, Austrijancima, pa i Islanđanima koji nam tradicionalno dobro odgovaraju.

Činjenica jest da nam je u prvom krugu ždrijeb iz 3. pota dodijelio jednog od najneugodnijih protivnika - Argentinu, kao i to da je Bahrein bio treći najnepoželjniji protivnik iz posljednjeg pota, no ako želimo ozbiljnu reprezentaciju koja se ponovno bori za ozbiljne rezultate, onda nikako ne bismo smjeli pričati o nekom neugodnom i teškom ždrijebu. Naprosto, na domaćem terenu pred 15 tisuća navijača u zagrebačkoj Areni, Bahrein i Argentina moraju biti tek zagrijavanje za dvoboj trećeg kola protiv Egipta. Sve osim dvije pobjede u prva dva kola bio bi totalni debakl.

Da nam je ždrijeb itekako išao na ruku, postaje nam još jasnije kada pogledamo s kojom se skupinom križamo u borbi za četvrtfinale. Dolaze nam već spomenuti Slovenci i Islanđani, reprezentacije s kojima imamo jako dobra iskustva i protiv kojih se na domaćem terenu moramo postaviti kao favoriti. I na terenu opravdati tu ulogu. Čast i Egipćanima, koji su nas prošle godine na SP-u u Švedskoj ponizili, ali bila je to očajno pripremljena utakmica Hrvoja Horvata i njegovog stožera i nekako nam je teško povjerovati da postoji puno onih koji su nezadovoljni našom četvrtinom, pa i polovicom ždrijeba.

Naime, ako bismo gledali tko nam u našoj polovici prijeti u četvrtfinalu, to su Francuska, Mađarska, Austrija, Nizozemska, Katar i Sjeverna Makedonija. Treba istaknuti kako smo iz drugog pota izbjegli najtežeg protivnika u vidu Španjolske, kao i Portugal s kojim imamo teška iskustva u novije vrijeme. Odnosno, oni će se morati potući sa njemačko-skandinavskom koalicijom za četvrtfinale. Kratkoročno gledano, ždrijeb nam je podario nešto kompliciraniji početak turnira, ali sve što nakon toga slijedi, ide nam u prilog. Naravno, ništa nam ždrijeb neće značiti ako ćemo na terenu izgledati loše i nemoćno, kao što je bio slučaj posljednjih godina pod vodstvom Hrvoja Horvata i Gorana Perkovca, ali da nam ovaj turnir pruža brojne preduvjete za sjajan rezultat, to je nepobitno!

I još uz sve navedeno, kompletna polovica ždrijeba u kojoj se nalazi Hrvatska, igrat će se u Lijepoj našoj. Konkretno, ako bi Hrvatska došla do prvog polufinala nakon 2020. godine, sve bi utakmice igrala u Areni Zagreb, osim posljednje koja bi odlučila o sjaju medalje.

Ne zvuči loše, zar ne...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u rukometuSvjetsko prvenstvo u rukometu 2025.Dagur Sigurdsson

Ostale Vijesti