Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

U moru problema, konačno imamo golmana! Kuzmanović uvjerljivo najbolji čuvar mreže na Igrama!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 05.08.24. | 17:39

Hrvatska je godinama imala velikih problema među vratnicama i to nam je bila daleko najslabija pozicija, a sada kada smo to konačno riješili, obrana nam je propusna poput švicarskog sira

Hrvatska muška rukometna reprezentacija doživjela je brodolom u Parizu. Nakon suvereno odrađenih kvalifikacija i veličanstvene pobjede protiv Njemačke, kao i rutinski odrađenog dvoboja protiv neugodne Austrije, izabranici Dagura Sigurdssona ispraćeni su na Olimpijske igre s velikim očekivanjima, ali realnost je bila vrlo tmurna.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska je ispala već u grupnoj fazi, konačan rezultat je neuspjeh jer je minimalan cilj bio prolazak u četvrtfinale, no ono što posebno boli je tzv. umjetnički dojam. A on je takav da možemo komotno reći da je provod u Parizu bio u najmanju ruku jako loš, uz previše koketiranja s debaklom. Jer, kako drugačije nazvati sramotno izdanje i šetnju po terenu u dvoboju sa Švedskom, koja nam je zabila nestvarnih 38 golova, a u jednom trenu su nam za 25 minuta igre napravili seriju od 19-7.

Ništa ugodnije nismo se osjećali niti kada su nam jučer Španjolci zabili 20 golova u 30 minuta prvog poluvremena, a o raspadu protiv Slovenije, također ne želimo misliti. Grozno smo izgledali i u prvih 45 minuta protiv autsajdera Japana, a dobro izdanje protiv Njemačke te korektno drugo poluvrijeme protiv Španjolske, puno su premalo da bismo nastupu na Olimpijskim igrama dali pozitivnu ocjenu. Ne treba igrače, ali ni stručni stožer, nagaziti zbog još jednog u nizu plasmana ispod renomea hrvatskog rukometa, ali da im treba uputiti ozbiljno upozorenje, to svakako.

Ipak, ako neki od igrača zaslužuje ne samo prolaznu, već izuzetno visoku ocjenu, to je najbolji mladi golman svijeta - Dominik Kuzmanović. Spomenuli smo užasnih 60 minuta protiv Švedske, koja nam je utrpala 38 golova, no čak je i u tom dvoboju popularni Kuzma bio na visini zadatka. Isporučio je 14 obrana, pola od toga bili su čisti ziceri i da on nije bio raspoložen, Hrvatska bi doživjela rijetko viđen debakl od kojeg bi se obrazi godinama rumenili.

Kuzmanović je bio raspoložen i u preostalim utakmicama, a statistika prvog kruga to samo potvrđuje. Po broju obrana, novi član njemačkog Gummersbacha bio je najbolji vratar grupne faze Olimpijskih igara. Skupio je 56 uspješnih intervencija, u potpunosti istisnuo Mateja Mandića, a drugog najboljeg golmana turnira nadvisio je za čak 12 obrana.

Na drugom se mjestu po broju obrana smjestio Španjolac Gonzalo Perez de Vargas s 46 obrana, dok je Vincent Gerard iz Francuske na 3. mjestu s 44 intervencije. Perez de Vargas vodeći je po broju obranjenih sedmeraca s čak 14, dok je Kuzmanović na diobi drugog mjesta. Hrvatski čuvar mreže obranio je čak 13 sedmeraca, kao i Šveđanin Tobias Thulin.

Uz Ivana Martinovića, Kuzmanović je bio jedini pojedinac u našoj reprezentaciji koji je pokazao igru dostojnu borbe za medalje. Hrvatska je godinama imala velikih problema među vratnicama i to nam je bila daleko najslabija pozicija, a sada kada smo to konačno riješili, obrana nam je propusna poput švicarskog sira i u nadolazećim mjesecima, Sigurdsson i njegov stožer morat će pokrpati bezbroj problema u obrambenom dijelu igre. A potom i poradili na napadu.

Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, Norveškoj i Danskoj je pred vratima, vremena za uigravanje i popravak štete je sasvim dovoljno, ždrijeb nas je pomazio i posrtaj na Olimpijskim igrama ne mora predstavljati nikakvu tragediju, već isključivo kamen temeljac za zidanje nove Hrvatske.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dominik Kuzmanovićhrvatska rukometna reprezentacijaPariz 2024Olimpijske igre

Ostale Vijesti