REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Popunjena zadnja dva mjesta, nekoliko jakih reprezentacija propušta SP u Hrvatskoj

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 26.05.24. | 15:50

Prvenstvo će se početkom 2025. godine igrati u Hrvatskoj, Norveškoj i Danskoj

Hrvatska rukometna reprezentacija nije imala nikakvu brigu oko kvalifikacija za svjetsku smotru koja se održava sljedeće godine. Naime, Hrvatska je domaćin turnira, zajedno s Danskom i Norveškom od 14. siječnja do 2. veljače 2025..

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U Lijepoj našoj igrat će se u Zagrebu, Varaždinu i Poreču, a Hrvatska će sve svoje utakmice igrati u Areni Zagreb. U teoriji, ako stignemo do borbe za medalje, izabranici Dagura Sigurdssona samo bi posljednji dvoboj turnira odigrali u Oslu, no do sjevera Europe vrlo je dalek put.

U odnosu na naše rukometaše, postoje mnoge selekcije koje su imale daleko teži i trnovitiji put, a posebno se to odnosi na brojne europske reprezentacije koje su tijekom svibnja igrale dodatne kvalifikacije za SP. I u popularnom baražu dogodila su se neka iznenađenja, pa čak i senzacije. Primjerice, bez izravnog plasmana na prvenstvo ostala je Crna Gora šokantnim porazima od autsajdera Italije, koji su presudili Vladi Šoli. Možda je blago iznenađenje ispadanje Ovčjih Otoka, kojima niti sedam pogodaka prednosti iz domaćeg ogleda nije bio dovoljno visok kapital za grotlo Skoplja, u kojem je Sjeverna Makedonija izborila prolaz.

Najviše drame bilo je u uzvratima u Srbiji i Švicarskoj. Potonji su tek nakon raspucavanja sa sedam metara ispali od Slovenije, dok su Srbi protiv Španjolske ispali s ukupnih minus jedan. Šut Miloša Kosa za sedmerce obranio je Gonzalo Perez De Vargas. I upravo su se zbog ovako dramatičnih, ali i tijesnih ispadanja, Švicarci i Srbi nadali da će dobiti jednu od dvije pozivnice koje je u rukama imao IHF. Još otprije znalo se da prva pozivnica ide u ruke SAD-u u svrhu popularizacije rukometa u zemlji domaćinu Olimpijskih igara 2028. godine.

Za drugu je vladao pravi diplomatski rat, a na koncu, nimalo neočekivano, IHF je presudio u korist Švicarske zbog kombinacije faktora, odnosno eliminacije protiv Slovenije na penale, nakon što je regularnih 120 minuta završeno u ravnopravnoj borbi, kao i iz komercijalnih razloga. Iako to nije navedeno, zasigurno je ulogu igrala i činjenica da je sjedište IHF-a u švicarskom Baselu, a tamo živi i predsjednik IHF-a Egipćanin Hassan Mustafa.

Na Svjetskom prvenstvu tako nećemo gledati, od reprezentacija koje su posljednjih godina bilježile solidne rezultate - Srbiju, Crnu Goru, Ovčje Otoke, Rumunjsku, Bosnu i Hercegovinu, dok s preostalih kontinenata najveće iznenađenje predstavlja potpuni debakl Južne Koreje, koju nećemo gledati na smotri najboljih momčadi svijeta. Tamo neće, u odnosu na prošlo prvenstvo, biti niti Maroka, koji se 2023. nalazio u grupi s Hrvatskom i upisao siguran poraz.

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva na rasporedu je 29. svibnja u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Svjetsko prvenstvo u rukometuSvjetsko prvenstvo u rukometu 2025.IHF

Ostale Vijesti