REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Tko su Rumunji? Predvođeni Cindrinim trofejnim trenerom, satkani od španjolske škole i domaće lige

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 14:59

Nemaju velike zvijezde, ali se dobro poznaju, a još bolje njih sve poznaje njihov trener koji ih većinom ima i u reprezentaciji i u klubu

Dva poraza na otvaranju turnira upisao je sljedeći protivnik Hrvatske - Rumunjska. Nije to toliko iznenađujuće, njima je skupina u kojoj se nalaze Španjolska i Hrvatska sigurno skupina smrti, a nisu se proslavili niti protiv Austrije, vidjeli smo. Ništa bolje nisu prošli ni protiv Španjolske.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Inače, nijedna momčad u povijesti EHF EURO-a nije čekala dulje između dva nastupa od Rumunjske. Nakon što su 1994. i 1996. u oba navrata pobijedili po jednu utakmicu, trebalo im je 28 godina da osigura svoj sljedeći plasman, ali su to konačno uspjeli za 2024. godinu i završit će svoj put na njemu odmah u prvom krugu.

Rumunjska nema šanse kvalificirati se iz skupine nakon što je izgubila drugu utakmicu. Ipak, Rumunjska je unatoč porazima pokazala hrabru igru, mjestimice čak i uzbudljivu. To ih je naučio Još Xavi Pascual. Iskusni španjolski trener koji je tri puta osvajao Ligu prvaka s Barcom, a tome dodao još 47 drugih trofeja s njom, sada se vratio na klupu u svom drugom mandatu, nakon prvog koji je trajao od 2016. do 2018. godine, kada se Rumunjska nije uspjela kvalificirati ni za jedno veliko međunarodno natjecanje. Poznaje ga dobro naš Luka Cindrić koji s njim surađuje otkako je iz Barce stigao u bukureštanski Dinamo, kojeg Pascual vodi od 2021., kada je ujedno preuzeo i reprezentaciju.

Ipak, Pascual je donio neke ideje, vide se elementi španjolskog rukometa osobito u čvrstoj, dosta gruboj obrani, ali njegovi igrači većinom dolaze iz domaće lige. Reprezentacija mu je satkana od igrača koji igraju za Dinamo Bukurešt i CSM Constantu. Oba su ta kluba na europskoj sceni, u Europskoj ligi, što ipak ne daje iskustvo velikih utakmica na razini Lige prvaka pa je jasnije i zašto se tako teško nose s reprezentacijama na velikim natjecanjima.

Upravo je spoj ta dva kluba Rumunjskoj na vratima. Dinamov Ionut Ciprian Iancu (29) i Constantin Dan Lucian Vasile (26). Onaj tko je na sebe skrenuo pozornost već u prvoj utakmici je Nicusor Andrei Negru, 29-godišnje lijevo krilo, inače igrač Dinama koji je zaradio izravan cvreni karton u 14. minuti prve utakmice. Ionut Nistor Ionita je glavno ime na desnom krilu (29). Adrian Vladut Rotaru i 21-godišnji Calin Dedu stasiti su pivoti. Potonji je, inače, bio među najboljim strijelcima u utakmici s Austrijom zabivši im četiri gola.

Naši su igrači naglasili da treba pripaziti na njihovu čvrstu obranu, ali i vanjsku liniju. Nju predvodi Dinamov stasiti Daniel Stanciuc, kojemu je tek 19 godina. Dan Emil Racotea mu je s lijeve strane, dok je desno Demis Cosmin Grigoras koji je Austriji zabio čak šest golova i koji je i najopasniji rumunjski napadač uz mladog, ranije spomenutog playmakera. No, Dinamo je dao reprezentaciji još jednu uzdanicu. To je Robert Mihai Militaru, obrambeni stručnjak za kojega se nadamo da će nastupiti s laganom kočnicom jer nam ne trebaju nove ozljede prije drugog kruga.

Inače, u njihovim redovima ovaj EP nije Ante Kuduz, Osječanin koji je prihvatio ponudu njihovog saveza, uzeo državljanstvo i postao 'Rumunj'. No, lijevi vanjski će ovu smotru preskočiti zbog ozljede.

"Protiv Hrvatske ćemo opet pokušati nešto naučiti. Moramo biti ponosni na ovo i nadam se da nećemo opet morati čekati 28 godina za neko veliko natjecanje", rekao je Xavi Pascual nakon utakmice sa Španjolskom.

Rumunjska je desetljećima bila najuspješnija nacija u rukometu s 4 zlatne medalje na svjetskim prvenstvima. Međutim, Rumunjska nije uspjela osvojiti medalju od 1990. godine. Sada žele oživjeti rukometnu tradiciju i vratiti svoju reprezentaciju na viši nivo. Ovo su natjecanje stekli iskustvo kojega im je potrebno još dosta, ali je barem lijepo u sportskom smislu vidjeti da se bude. Samo neka se baš protiv nas ne razbude.



Tagovi

Rumunjskahrvatska rukometna reprezentacijaEuropsko prvenstvo za rukometaše 2024.

Ostale Vijesti