REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Karabatićev labuđi pjev: Hrvatski 'krvnik' u lovu po nova dva rekorda za oproštaj

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 18.01.24. | 12:30

Nikola Karabatić sanja odlazak iz snova: zlato i još samo pet golova...

Od 18 sati Hrvatski reprezentativci otvaraju drugi krug Europskog prvenstva protiv trostrukih olimpijskih, šestorostrukih svjetskih i trostruki europskih prvaka - Francuza. Dodajte tome još deset medalja od srebra i bronce i dobivate bogatu povijest njihove reprezentacije. Ipak, unatoč nedavnom osvajanju zlata na Svjetskom prvenstvu 2017. i Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., te srebrom na posljednjem SP-u Francuska nije uspjela podići trofej na europskom prvenstvu od 2014. godine.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Prema statistici EHF-a, prošlo je 16 godina otkako su Les Bleus uspjeli stati na postolje na EHF Euru u olimpijskim godinama. Prošli put, njihov put u Trondheim na EHF Euro 2020. pretvorio se u katastrofu, s eliminacijom u preliminarnoj rundi i promjenom trenera nekoliko tjedana kasnije. Aktualni izbornik francuske vrste, Guillaume Gille oslanja se na neke od najboljih igrača na svijetu uz poznate atribute francuske momčadi - sjajnu vanjsku liniju, duboku 6-0 obranu, igru 1 na 1.

Krenimo od nama najtraumatičnijeg prezimena francuske reprezentacije - Karabatić. Nikoli će ovo biti posljednje veliko natjecanje s Francuskom i njegovi suigrači će se sigurno potruditi da mu ga učine nezaboravnim i za oproštaj s njim stave medalju oko vrata. A osim toga i kako bi popravili statistiku. Karabatić je to natjecanje osvajao već tri puta, 2006., 2010. i 2014. godine. Osim toga, Karabatić je udaljen samo pet golova od rekorda da postane najbolji strijelac u povijesti Eura, čime bi prestigao ​​Gudjona Valura Sigurdssona.

Osim toga, stariji Karabatić (a svejedno s manje sijedih od brata) osvajanjem zlata na ovome turniru postao bi najuspješniji rukometaš u povijesti europskih prvenstava s tri četiri zlata i dvije bronce. I s 39 godina na leđima, Karabatić još uvijek vuče Francusku. Dovoljan dokaz je da je protiv Njemačke izabran za igrača utakmice.

S druge strane, Nikolin četiri godine mlađi brat Luka, pivot i obrambeni specijalist njihove momčadi, o kraju bratove karijere kaže:

“Svi znaju u kakvom smo odnosu Niko i ja. Mislim da to sada ne razumijem toliko, pokušavam ne razmišljati previše o tome. Ali u međuvremenu pokušavam sebi reći da bih trebao uživati ​​u tome što više mogu jer znam da ovo neće trajati zauvijek."

Uz Karabatića mlađeg na crti su Ludovic Fabregas i Nicolas Tournat. Na lijevoj strani vanjske linije je i iskusni Barcin Timothey N'Guessan, koji se ovo prvenstvo još nije naigrao, a društvo mu pravi i Elohim Prandi. U sredini je Veszpremov duo: Kentin Mahe i Nedim Remili dok su desno Dika Mem i Melvin Richardson.

Na desnom krilu su Yannis Lenne, Benoit Konkuod i Valentine Porte. Lijevo krilo su stručnjak za sedmerce i kontre Hugo Descat i Dylan Nahi, trenutno najbolji sprinter prvenstva (31,57 km/h) koji je zapravo francuski 'Šoštarić u pokušaju', ali on za razliku od našeg Marija ipak ima jedan promašaj i manje pogodaka (8/9). Usput, Šoštarić do sada je zabio 18 golova i jedini je igrač koji je grupnu fazu završio sa stopostotnom realizacijom, dok je Dika Mem za Francusku zabio 17 golova, ali u čak 27 pokušaja. Troše i Francuzi lopti... Nisu savršeni. Što se tiče ukupnog gola postignutih golova, imaju ih 98, baš kao i mi u prvoj fazi. S druge strane, primili su ih 85, a mi 82.

Na golu Francuske više nema odavno Thierryja Omeyera, a sad nema ni njegovog nasljednika, ozlijeđenog Vincenta Gérarda. Sada su tu Rémi Desbonnet, koji je upisao 20 obrana tijekom pretkola, dok je naš Matej Mandić zaustavio 17 udaraca. Uz njega su opcije za gol i Charles Bolzinger, ali i Samir Bellahcene.

Cilj je sigurno ne razbraniti niti jednoga od njih, a po mogućnosti vidjeti da se naši golmani razbrane jer će sigurno trebati pomoć hrvatskome napadu kako bi postizali lake golove i kako iste ne bismo primali. Obrana će morati biti čvrsta, ali nije niti njihova nepropusna. Dapače, iza leđa često ostave prostora, samo ih se kreacijom mora izbaciti iz fokusa.

Bilo bi zgodno da Nikola ne sruši baš rekord za postignute golove u ovoj utakmici pa da se opet smješka protiv Hrvatske, a i ovo zlato bi mogao preskočiti. On ih ionako ima, a Hrvatska... Ona je još na putu do svog prvog zlata na europskim prvenstvima. Neka ovo bude to. U Kölnu smo već rušili Francuze prije pet godina, neka se povijest ponovi!



Tagovi

Nikola KarabatićFrancuska rukometna reprezentacijaEuropsko prvenstvo za rukometaše 2024.

Ostale Vijesti