Grgo Jelavic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL

Treba li Tihomir Novak biti pozvan u reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo?

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 24.05.24. | 12:35

Hrvatska će u nedjelju saznati protivnike na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu, a jedan od najboljih hrvatskih igrača futsala Tihomir Novak izborniku je poručio: "Ako me trebate, spreman sam".

U nedjelju, 26. svibnja, Hrvatska će saznati svoje suparnike na Svjetskom prvenstvu u futsalu koje se od 14. rujna do 6. listopada igra u Uzbekistanu. Hrvatska se nalazi u trećoj jakosnoj skupini, a s obzirom na to da u grupnoj fazi natjecanja ne može igrati s reprezentacijama s istog kontinenta, Futsal Vatreni igrat će s Brazilom, Argentinom, Iranom ili Uzbekistanom iz prve jakosne skupine, zatim Marokom, Tajlandom ili Paragvajem iz druge te Gvatemalom, Panamom, Angolom, Libijom i Kubom iz četvrte jakosne skupine.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Točni plan priprema hrvatske futsalske reprezentacije saznat ćemo u narednim tjednima, nakon što se u Samarkandu odradi ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva, odnosno nakon što saznamo protiv kojih će protivnika Hrvatska igrati u Uzbekistanu.

Podsjetimo, Futsal Vatreni su u dodatnim kvalifikacijama za Mundijal svladali Poljsku u gostima s 3-2, a susret u KC Dražen Petrović završio je 2-2 te je Hrvatska izborila prvi plasman na Svjetsko prvenstvo nakon Gvatemale 2000. godine.

Marinko Mavrović već više od desetljeća dio je stručnog stožera Hrvatske. Najveći dio tog perioda obnašao je funkciju pomoćnika Mati Stankoviću, a od prosinca 2020. i samostalno je preuzeo kormilo nad A reprezentacijom.

Hrvatska se pod njegovim vodstvom suvereno plasirala na Euro 2022 koji je trebao biti svojevrsna 'kruna' generacije koja je 2012. igrala polufinale Eura. Međutim, Hrvatska se na tom Euru oprostila u skupini nakon (očekivanog) poraza od Rusije i (neočekivanog) poraza od Slovačke.

Upravo je taj susret u Groningenu protiv Slovaka bio posljednja utakmica za dobar dio igrača koji su posljednjih deset godina bili nositelji reprezentacije ili, barem, standardni članovi njenog rostera. Prije svega Tihomir Novak i dugogodišnji prvi vratar reprezentacije Žarko Luketin, zatim Matej Horvat (danas umirovljen) i Davor Kanjuh. Nekoliko dana ranije u Amsterdamu, u 0-4 protiv Rusije u drugom kolu grupne faze natjecanja, posljednje utakmice za A reprezentaciju zabilježila su još dva nositelja – Josip Suton i Vedran Matošević (također se umirovio).

Nakon tog prvenstva, Mavrović, koji je 2019. s U19 reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro na U19 Euru, je već na Futsal Weeku u srpnju 2022. u kadar reprezentacije pozvao brojne mlade igrače poput, recimo, Luke Pavlovića, Bože Sučića, Manola Bilića, Daniela Moravca, Nike Vukmira, Marka Kuraju, Brune Žilića, Matea Mužara, Filipa Novaka, Marka Gašpara i Nikole Gudasića, a promijenio je i stručni stožer – pomoćni treneri postali su Kujtim Morina i Duško Martinac, a stožeru su se još priključili Marin Marušić, Kristian Šoštar i liječnik Branko Šilović.

„Otvaramo novo poglavlje tijekom kojega ćemo nastojati provesti svojevrsnu smjenu generacija i pomladiti reprezentaciju. Ono na čemu ću inzistirati jest podizanje kulta reprezentacije na još višu razinu, a što se igre tiče, nastojat ćemo igrati agresivno, s puno ritma u oba pravca. Kroz brze izmjene svi će igrači dobiti priliku“, rekao je tada Mavrović i, ispostavilo se, održao 'obećanje'.

Od ranije spomenutih mladih igrača, standardni prvotimci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, uz Olmissumove Josipa Jurlinu i Antonija Sekulića te Dinamovog Kristiana Čekola koji su bili na Euru 2022, postali su Niko Vukmir, Marko Kuraja i Mateo Mužar, a kadru su još priključeni mladi Pulin pivot David Mataja te, kao treći vratar, Ante Piplica, golman hrvatskog prvaka Futsal Dinama.

Hrvatska je u kvalifikacijama igrala 'moderan' futsal s dosta tranzicija i rotacija unutar petorke na parketu, a iako možda više nije imala individualnu tehničku kvalitetu kao u imenima poput Tihomira Novaka, Josipa Sutona, Vedrana Matoševića i Mateja Horvata, Futsal Vatreni su postigli ono što njihovi možda i talentiraniji prethodnici nisu uspjeli – plasirati se na Svjetsko prvenstvo u futsalu.

Doduše, Hrvatska nije napravila potpunu smjenu generacija. U momčadi su i dalje bili dva kapetana Franco Jelovčić i Dario Marinović, kao i Kristijan Postružin i Luka Perić (koji nije išao na Euro 2022), koji su već dugo više-manje standardni reprezentativci.

Hrvatski izbornik ostao je vjeran svojoj filozofiji i za dvoboje protiv Poljske pozvao je igrače koji su 'izgurali' Glavnu i Elitnu rundu kvalifikacija (za drugu utakmicu je umjesto kartoniranog Perića uskočio Maro Đuraš koji je igrao na Euru 2022, a povratak u reprezentaciju zaslužio je dobrim igrama u prvenstvu za Square), odnosno nije htio remetiti atmosferu unutar ekipe pozivanjem nekih novih igrača koji su možda u međuvremenu zaslužili svoje mjesto u reprezentaciji.

Sada, kada se Hrvatska plasirala na Svjetsko prvenstvo, postavlja se pitanje koje igrače će Mavrović voditi u Uzbekistan, a ono što je posebno zainteresiralo domaću javnost je status 'veterana', posebno Tihomira Novaka koji je nakon osvojenog naslova prvaka države s Dinamom za Sportske novosti rekao:

"Nadam se pozivu. Ne zamjeram nikome što nisam pozivan, ali rekao sam da se ne mislim još umiroviti. Ako će me trebati, odazvat ću se. Svjetsko prvenstvo bila bi kruna moje karijere. To mi nedostaje. Jedino što nismo uspjeli napraviti, iako smo u nekoliko navrata bili blizu. Nešto nismo radili dobro ili smo se negdje zamjerili. Velika mi je žal što nikad nisam igrao Svjetsko prvenstvo, nadam se pozivu, ali ako ne budem tamo, bit ću najveći navijač".

Legendarni igrač futsala slično je potvrdio i u razgovoru za službenu stranicu Futsal Dinama:

„Ja ću igrati najbolje što mogu i ako izbornik misli da mu trebam, ja sam rekao da ću se rado odazvati. Ako ne, nema nikakve ljutnje, bit ću najveći navijač i to je to. Nema tu puno filozofije.“

Dakle, Tihomir Novak je izborniku poručio jasno i glasno – spreman sam i, ako me budete trebali, na raspolaganju.

No, postavlja se pitanje...

TREBA LI TIHOMIR NOVAK HRVATSKOJ REPREZENTACIJI?

Novak je najtrofejniji hrvatski 'elitni' igrač, budući da je u karijeri, uz brojne kupove, ali i malonogometne turnire (uključujući i dvije Kutije šibica) osvojio osam naslova prvaka Hrvatske, dva naslova prvaka Slovenije i jedan naslov Češke. Novak u nogama ima 'bezbroj' utakmica Lige prvaka i svakako je igrač koji sa svojim iskustvom i pobjedničkim gardom može pomoći reprezentaciji za koju je zabilježio, prema statistici HNS-a, 104 nastupa i zabio 37 golova.

S tog nekakvog sentimentalnog aspekta, Novak svakako ima mjesto u reprezentaciji, no, ima li igrač, koji je na pragu ulaska u 39. godinu, kvalitetu za igranje na najvišem nivou?

Tihomir Novak se početkom 2023. priključio Futsal Dinamu koji je tada bio u donjem domu ljestvice (prijetilo mu je čak da 2022. završi kao fenjeraš lige). S Novakom u kadru, Dinamo je do kraja sezone upisao samo jedan poraz (u prvoj utakmici finalne serije) i okitio se titulom naslova prvaka. Iako je igrao ozlijeđen (propustio je četvrtfinale zbog ozljede koljena), Novak je bio ponajbolji igrač Dinama u finalu u kojem je zabio dva pogotka.

Nakon sezone, Novak se podvrgnuo operaciji koljena zbog koje ga nije bilo praktički cijeli jesenski dio tekuće sezone. Mnogi su tada sa skepsom promatrali njegove povratničke utakmice u kojima, i sam priznaje, nije bio na najboljoj razini. Jer, oporavak nakon teške operacije koljena nezahvalan je i za mlađe igrače, kakao neće biti za jednog 37-godišnjaka...

No, kako je proljetni dio sezone odmicao, tako se i Novak vraćao na staru razinu. Neki će reći i bolju.

Tihomir Novak je na kraju predvodio Dinamo do drugog naslova u nizu s 10 pogodaka u doigravanju i time je postao najbolji strijelac playoffa.

U polufinalu je Futsal Puli zabio pet pogodaka, a u finalu Olmissumu četiri, od čega je dva zabio u trenucima kada je Dinamo gubio 0-2 u četvrtoj utakmici finala (koja je Olmissumu mogla donijeti naslov), a onda je izveo pravu majstoriju u majstorici i zabio, vjerojatno, najljepši gol finalne serije... a bilo ih je sjajnih s obje strane.

Gol Novaka za 1-0 u petoj utakmici finala možete pogledati OVDJE.

Zanimljivo, Tihomir Novak je od strane navijača Futsal Dinama proglašen najboljim igračem mjeseca travnja i svibnja u kojima se igralo doigravanje.

Uz sve to, treba naglasiti kako je Novak u finalu odigrao fantastičnu obranu na Antoniju Sekuliću, jednom od najboljih napadača Europe (koji će od iduće sezone braniti boje Anderlechta) te najbolji strijelac lige u posljednje četiri utakmice finala nije zabio pogodak.

Dakle, Novak je izdominirao playoffom lige koja je među najbolje četiri u Europi, bio je najbolji strijelac doigravanja, neutralizirao je najboljeg strijelca lige i još su mu navijači Futsal Dinama (uz struku) odali priznanje za najboljeg igrača dva ključna mjeseca sezone.

Unatoč poznim godinama, Novak je dokazao da svojom kvalitetom, a ne samo starim zaslugama, itekako ima mjesto u reprezentaciji.

UMJESTO KOGA BI T. NOVAK USKOČIO?

Još jedan argument u korist povratka Novaka u reprezentaciju je njegova pozicija. Novak igra 'zadnjega', odnosno na pozicij koja je u posljednje vrijeme deficitarna u reprezentaciji. U odsustvu u posljednje vrijeme često ozlijeđenog Tonija Jelavića, poziciju zadnjega pokrio je kapetan Franco Jelovčić koji je nominalni desni bek. U rotaciji su bili mladi braniči Duje Kustura i Mateo Mužar, Novakov suigrač iz kluba.

Riječ je o dva mlada i perspektivna igrača koja su budućnost hrvatskog futsala i naše reprezentacije i kojima bi odlazak na Svjetsko prvenstvo bio veliki poticaj za daljnju karijeru. Međutim, Novak je kvalitetom trenutno ispred obojice.

Još uvijek nije poznato koliko će igrača Marvorvić i njegov stručni stožer voditi u Uzbekistan. Iz HNS-a su nam potvrdili kako će točne propozicije natjecanja saznati tek nakon nedjeljnog ždrijeba u Samarkandu.

Kada bi se popis rostera povećeao na recimo 16 igrača (što bi koristilo najboljim reprezentacijama na globusu), tada povratak Novaka i, recimo, nešto mlađeg Josipa Sutona (35), koji je ove sezone zabio 11 pogodaka za Came Treviso u Sere A te je također svojom kvalitetom zaslužio mjesto u rosteru, izborniku ne bi zadao velike muke.

No, ako će Mavrovič u Uzbekistan voditi samo 14 igrača, onda bi, uslučaju pozivanja T. Novaka, iz kadra reprezentacije morao otpasti netko od igrača od kojih se očekuju značajne futsalske karijere.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Tihomir NovakMarinko MavrovićFutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024svjetsko prvenstvo u futsaluFutsal DinamoMNK Futsal DinamoDinamo Zagreb

Ostale Vijesti