Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Za sve je 'kriv' Jakobušić, on je upalio prvu baklju

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 14.08.24. | 08:01

Neslavni rastanak s Ivanom Perišićem mogao se naslutiti budući da Hajduk nije bio prvak, ali će se o njemu još dugo govoriti

Dugo je trajala akcija Hajduka i hajdučkoga puka 'Ivane, vrime je', a umjesto da dočekamo pravog i zdravog Ivana Perišića na terenu, došlo je vrijeme za rastanak koji je sve samo ne lijep.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Perišić više ne stanuje na Poljudu otkako je sportski direktor Nikola Kalinić objavio da se rastaju s igračem nakon 'slučaja Perišić' čime je zatvorena priča koja je trebala izgledati sasvim drugačije. Ako je točno da je Perišić treneru Gennaru Gattusu najavio odlazak što je Talijan gledajući sebe nakon remija 1-1 kod Lokomotive javno objavio, prebacivši fokus s rezultata na aferu 'tko je što kome rekao', onda je razlaz bio neizbježan, jer bi njegov autoritet došao u pitanje.

Rastanak je bio jedina opcija, pogotovo što je Perišić proglašen izdajnikom po društvenim mrežama pa mu se nije bilo lako nositi s pritiskom i porukama koje je dobivao. Činjenica je da nije još u pravoj formi nakon teške ozljede i preranog povrataka, jer izbjegava dvoboje i gužve, vješto bježi od prekršaja suparnika, kao što je nekad bježao obranama i bio nezaustavljiv u klupskoj i reprezenttivnoj karijeri.

On je mislio da može, fantastične tjelesne bogomdane predispozicije bez obzira na ozljedu i godine, omogućile su mu da se vrati na teren prije nego što su to liječnici savjetovali, sve s ciljem da bi nastupio na Euru za Vatrene kod Zlatka Dalića koji je u Njemačkoj vjerovao veteranima i nije polučio rezultat.

Sad se navijači Hajduka osjećaju prevarenima što je iskoristio dolazak na Poljud kao 'toplice' za Euro i odlučio otići nakon što Bijeli nisu uspjeli postati prvaci. Jer, on je imao dogovor s bivšim predsjednikom Hajduka Lukšom Jakobušićem u slučaju titule ostane još jednu sezonu, iako su u ugovor ugradili klauzule da može otići u ovom ljetnom i idućem zimskom prijelaznom roku. Jakobušić je htio jaki Hajduk, nije se bojao raznih riskantnih financijskih operacija vjerujući u titulu i lakši plasman u skupinu nekog europskog natjecanja što bi pokrilo sve i ne bi nitko ništa pitao.

On je 'kriv' što je upalio prvu baklju od dolaska Lovre Kalinića, Marka Livaje, Nikole Kalinića i na koncu Perišića te navijačima dao san o moćnom Hajduku koji je istina osvojio dva Kupa, ali nije izborio jesen u Europi, a sve je to stajalo u Jakobušićevoj Strategiji, čuvenom planu o plasmanima, titulama i igranju skupina kontinentalnog natjecanja.

Jakobušić je u operaciji prodaje Luke Vuškovća u Tottenham dogovorio i dolazak Perišića na posudbu, a novac od trensfera mladog stopera koji se sad kali još uvijek kao igrač Hajduka u Westerlou, doći će tek kada napuni 18 godina i bude mogao biti službeno registriran za londonski klub. Te mu zasluge nitko ne može negirati, premda je Hajduk u minusu dok se ne realizira ta transakcija.

Govori tome u prilog da su više investirali u trenera i stožer koji su uveli disciplinu te doveli jedino Abdoulijea Sanyanga Bambu i Ivana Rakitića koji je došao u posebnom aranžmanu koji će većim dijelom pokrivati sponzor. Predsjedik Ivan Bilić se puno ne miješa, njegovi su primarni zadaci poboljšanje infrastrukture te analiza financijskog stanja koje ovisi o prodaji igrača i eventualnom ulasku u skupinu Konferencijske lige, a iz prvih nekoliko utakmica domaćeg prvenstva vidjivo je da će Hajduk bez najmanjejednog brzog krila, napadača koji bi rasteretio Marka Livaju, teško do borbe s Dinamom, koji je prvi favorit, do titule u dvadesetoj sezoni bez glavnog domaćeg trofeja. Ne bi naodmet bio i koji brži vezni igrač koji zna s loptom, ali što je tu je. Kalinić je s ovom momčadi odlučio ići u bitku, sada Gattuso mora proći Ružomberok i dobiti Varaždin, jer i njegova pozicija može doći u pitanje bez obzira što ima aklamativnu podršku onih koji su ga doveli.

Plasman u Konferencijsku ligu sve bi pokrio, bez obzira što se radi o trećem po rangu UEFA-inog natjecanja, igranje šest utakmica u skupini donijelo bi prihod od najmanj 3,17 milijuna eura plus 133 tisuća eura po osvojenom bodu. Poljud bi najmanje tri puta bio pun, plus još jednom ranije u play-offu, a to je sve 'živa lova' jer te utakmice ne ulaze u pretplate, a bit će sigurno barem mrvicu skuplje. Ali i igrači za buduće transfere, dobili bi na cijeni.

I to sve bez Ivana Perišića koji nije zaslužio ovakav kraj u Hajduku u kojemu je ostvario san biti kapetanom, zabiti jedan gol koji će se pamtiti. Ostaje samo nada da će se Bijeli dodatno ekipirati i napokon zaigrati malo atraktivnije i efikasnije te da će Gattuso sa svojim stožerom pronaći pravi put. Za ulazak u KL dojam u igri uopće nije važan, jer igra se na rezultat koji je 'majka' svega u sportu.

Na koncu sada Perišić mora strepiti je li mu pametno dolaziti opet na Poljud u dresu reprezentacije protiv Portugala kako bi izbjegao dodatne neugodnosti... Ali to je grad Split i - kvit.



Tagovi

Ivan PerišićNikola KalinićGennaro GattusoHajdukLukša JakobušićIvan BilićTottenhamLuka VuškovićNK LokomotivaRužomberokHrvatska nogometna ligaKonferencijska ligaHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2024PoljudMarko LivajaIvan RakitićAbdoulie Sanyang BambaZlatko DalićLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti