Sandra Novaković Milašinčić/Futsal Dinamo
Sandra Novaković Milašinčić/Futsal Dinamo

Vraća se 1.HMNL: Olmissum s prvim strancem po obranu naslova, velika gužva na vrhu

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 11.02.22. | 08:22

Prva Hrvatska malonogometna liga posljednjih je sezona dobila neslužbenu titulu 'najzanimljivijeg prvenstva u Hrvatskoj'.

Nakon gotovo dva mjeseca vraća nam se 1.HMNL, natjecanje koje je zbog svoje izjednačenosti, i činjenice da 'svatko može pobijediti svakoga', posljednje tri-četiri sezone na glasu kao 'najizjednačenija liga države'. Zbog pandemije, a onda i Futsal Eura, na povratak futsalskog prvenstva čekamo od 17. prosinca kada su Futsal Pula i Crnica odigrali 3:3 i dodatno 'zakomplicirali' ligašku tablicu.

Prvak Olmissum, koji zbog korone i Lige prvaka ima dvije utakmice manje, ima bod prednosti ispred Futsal Dinama, Futsal Pule i Vrgorca koji imaju 15 bodova. Viceprvak Novo vrijeme je peto, no već sredinom idućeg tjedna igra odgođenu utakmicu s Olmissumom i u slučaju pobjede nad Vrgorcem u subotu, a onda i idući tjedan protiv Olmissuma, približit će se prvacima na bod zaostatka. Pod uvjetom, dakako, da Olmissum slavi kod Alumnusa u Sesvetama.

Alumnus je ujedno jedina momčad prvenstva koja na 'proljeće' ulazi kao potpuni autsajder. Osim što su u prvom dijelu sezone upisali samo jednu pobjedu, Studente su napustila osmorica igrača. Luka Davidović i Hrvoje Žuvela otišli su u Uspinjaču Gimku, Danijel Dekanić u Švedsku, a Ivan Penava kod brata u Švicarsku. Matija Tolić i Neven Zonjić novi su igrači Futsal Dinama, a klub su još napustili Bruno Kovačić, Lovro Čilić i Jure Copić. U Sesvete su stigli mladi igrači koji se još nisu etablirali na prvoligaškoj sceni, a nadu u čudo polagat će u svoje iskusne nositelje momčadi Sašu Ledinščaka i Josipa Grubešu.

Iskusni ljevak Luka Davidović prešao je u Uspinjaču Gimku (Foto: Alumnus)Iskusni ljevak Luka Davidović prešao je u Uspinjaču Gimku (Foto: Alumnus)

Studentima još u prvom kolu stiže prvak Olmissum, koji se dodatno pojačao u odnosu na jesen dovođenjem Brazilca Dicksona, ujedno i prvog stranca u povijesti kluba. S druge strane, klub je napustio Alen Marić, što znači da Olmissum u nastavak prvenstva ulazi s praktički istom momčadi, punoj reprezentativaca, s kojom su završili prvi na kraju jeseni (unatoč dvije utakmice manje), igrali ravnopravno s najjačim momčadima Europe u Ligi prvaka, ali dokazali i da su ranjivi porazom od Novog vremena u finalu Kupa 2:6 (u polufinalu su pobijedili Square tek nakon boljeg raspucavanja penala).

Dickson - brazilsko pojačanje Olmissuma (Foto: Olmissum Facebook)Dickson - brazilsko pojačanje Olmissuma (Foto: Olmissum Facebook)

Upravo su Makarani najveći dužnici u odnosu na prvi dio sezone. Nakon slabijeg starta u sezonu u posljednja tri prvenstvena kola upisali su dvije pobjede i remi, a onda su osvojili Hrvatski kup impresivnom partijom finalu u kojem su sa 6:2 svladali Olmissum te su potvrdili šampionske ambicije. Makarani su na zimu ostali bez Carlosa Sanza reprezentativca Venezuele (sudionik osmine finala nedavnog Svjetskog prvenstva), a sada dočekuju najvećeg rivala Vrgorac kojeg su ove sezone pobijedili dvaput - u finalu neslužbenog Superkupa i u prvom kolu prvenstva. Obje utakmice igrane su u Vrgorcu koji sutra neće moći računati na kartoniranog Guilhermea. 'Svebiokovski derbi' je zanimljiv sam po sebi, u ovim utakmicama prednost domaćeg terena ne igra veliku ulogu jer i gostujući sastav uvijek ima bučnu i nabrijanu podršku s tribina. S obzirom na epidemiološke mogućnosti, dakako.

Zanimljivo će biti u dvoboju Squarea i Crnice u Gospinom polju. Crnica je nakon sedam kola imala četiri boda (uz utakmicu manje), no u posljednje tri utakmice uspjeli su ostati neporaženi i na kraju su 2021. završili s devet bodova na kontu, relativno udaljeni od zone ispadanja. Crnica je na zimu ostala bez Vlade Andrijaševića i Šimuna Popova, a dovela je Antonia Repića iz Trogira te brazilski dvojac Rafinhu i Domara od kojih potonji neće nastupiti u subotu zbog ozljede. Momčad Squarea u proljeće ulazi sa šestog mjesta i dva boda više u odnosu na Crnicu, no momčad mladog stratega Antuna Bačića dodatno je pojačana povratnikom iz Italije Mirkom Hrkačem, a u polufinalu kupa dokazali su da mogu ozbiljno parirati vodećoj momčadi lige. Square u proljeće ulazi kao svojevrsni 'dark horse' prvenstva.

Square bi mogao napasti sami vrh (Foto: MNK Square Facebook)Square bi mogao napasti sami vrh (Foto: MNK Square Facebook)

Na proljeće se jako puno očekuje od drugoplasiranog Futsal Dinama, koji u prvom dijelu sezone bodovno nije impresionirao, ali je momčad Matije Đulvata igrala atraktivan i ofenzivan futsal te su Plavi uvjerljivo najefikasnija momčad lige, s 10 golova više od druge Futsal Pule (i 15 više od Olmissuma koji ima dvije utakmice manje). Dinamo je odradio i jake pripreme u Švedskoj, doveo je dvojac iz Alumnusa (Zonjić, Tolić), a klub je napustio Nikola Badrov. Najveći 'plus' zagrebačkog sastava (uz šestog igrača na tribinama) je veliki broj mladih igrača koji stasaju uz iskusne Kanjuha, Grbešu, Prgometa i Pavlića. Najveći 'minus' ove Dinamove momčadi je veliki broj mladih igrača, odnosno 'neiskustvo', budući da u kadru Plavi imaju čak 12 igrača mlađih od 25 godina.

Futsal Dinamo sa 'šestim igračem' (Sandra Novaković Milašinčić/Futsal Dinamo)Futsal Dinamo sa 'šestim igračem' (Sandra Novaković Milašinčić/Futsal Dinamo)

U prvom proljetnom kolu Dinamo ide na noge Universitasu na Gripama. Splitski studenti imali su start iz snova, nadvisili su Dinamo u Domu sportova pred Bad Blue Boysima, a onda su slavili i kod Alumnusa u Sesvetama. Nakon uvodne dvije pobjede, Universitas je upisao pet remija i dva poraza do kraja sezone i na kraju završio na sedmom mjestu ljestvice iako su po igri zaslužili koje mjesto više. Universitas je na zimu doživio promjenu na klupi, umjesto mladog Marina Mandića na klupu je stigao također mladi trener Ivo Jukić, hrvatski legendarni vratar.

U drugi dio ulazimo s dvije bitne promjene, na trenerskoj i vratarskoj poziciji. Sigurno da će biti potreban određeni period adaptacije, ali moramo krenuti sakupljati bodove doma. Prvi dio sezone je bio jako dobar, ali predstave na domaćem parketu moraju biti bolje. Gripe moraju biti naša utvrda bez obzira na protivnika. Dinamo raste od početka sezone, očekuje nas bitno bolja momčad od one koju smo savladali u prvom kolu i na to moramo biti spremni i pronaći prave odgovore”, rekao je Jukić u razgovoru za Crofutsal.

Ova utakmica (Universitas - Futsal Dinamo) prenosi se u izravnom prijenosu na Arenisport 3 u subotu u 19 sati, nakon nogometne utakmice Dinamo - Gorica.

Za kraj, ostala nam je utakmica koja će otvoriti proljetni dio sezone. Dvoboj između dva debitanta u ligi u kojoj su oba imali zapaženu ulogu u prvom dijelu sezone. Futsal Pula završila je treća s istim brojem bodova kao i drugi Futsal Dinamo, a u posljednjoj utakmici u 2021. imali su priliku premijernu polusezonu u 1.HMNL završiti na drugom mjestu, ali su na kraju remizirali na domaće, parketu protiv Crnice (3:3). 'Navijački' Šibenik 1983 odigrao je prvi dio sezone iznad svih očekivanja, imaju dva gostujuća 'skalpa', kod Universitasa i Alumnusa, a ostali su neporaženi protiv jakih momčadi Vrgorca, Novog vremena i Squarea.

Vratar Žarko Luketin prvo je ime sastava iz Pule (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)Vratar Žarko Luketin prvo je ime sastava iz Pule (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Oba kluba na zimu su pojačala svoje redove igračima iz Južne Amerike, Pula je dovela bivšeg reprezentativca Argentine Thomasa Ignacija Baisela, koji stiže iz slavnog San Lorenza, a Šibenik 1983 su, po uzoru na gradskog rivala, doveli dvojac iz Brazila - Duddyja i Wellingtona. S druge strane Baldekin je napustio mladi Danijel Knežević koji je bio jedan od ključnih igrača kluba na putu prema povijesnom plasmanu u 1.HMNL. Napomenimo kako je prvi dvoboj ova dva kluba, odigran u prvom kolu u Puli, završio 7:3 pobjedom domaćina.

Navijački Šibenik oprostio se od Danijela Kneževića (Foto: MNK Šibenik 1983 Facebook)Navijački Šibenik oprostio se od Danijela Kneževića (Foto: MNK Šibenik 1983 Facebook)

10. kolo 1.HMNL:

Petak, 11.02.

Šibenik 1983 - Futsal Pula, 19:00

Subota, 12.02.

Novo vrijeme - Vrgorac, 18:00

Alumnus - Olmissum, 19:00

Square - Crnica, 19:00

Universitas - Futsal Dinamo, 19:00




Tagovi

Futsalfutsal1.HMNLPrva HMNL

Ostale Vijesti