Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

„Volio bih se vratiti u Bundesligu, možda kao trener Bayerna, ali sada sam u najvećem klubu u Hrvatskoj“

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 05.10.24. | 10:27

Trener hrvatskog prvaka osvrnuo se na razdoblje u najboljem razredu njemačkog nogometa

Iako je prošlo već dosta vremena otkako smo Nenada Bjelicu mogli vidjeti na terenima Bundeslige, njemačkim je medijima i dalje zanimljiv. Razdoblje u Union Berlinu nije trajalo predugo, ali je bilo sadržajno. Sada, u drugom mandatu na klupi Dinama, priznajte da nije niti sam očekivao da će se vratiti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Nisam očekivao da ću postati trener Dinama. Naravno, ovo je jedini klub u Hrvatskoj u kojem sam se mogao zamisliti. Promjena trenera zapravo nije bila očekivana jer je moj prethodnik napravio sjajan posao. Bila je samo slaba utakmica protiv Rijeke, zatim poraz kod kuće od Hajduka i na kraju 9-2 kod Bayerna u Münchenu. Nakon toga je trener dobio otkaz i došao sam ja. Sve se odvilo prilično brzo", rekao je i potom dodao:

"Ja sam u velikom klubu, najvećem u Hrvatskoj. Osjećam se kao da sam se vratio kući jer sam već dvije godine ovdje radio kao trener Dinama."

Naravno, njemačke kolege novinare više je interesiralo razdoblje provedeno u Bundesligi. U studenom 2023. Bjelica je naslijedio Ursa Fischera u Union Berlinu, a zadatak mu je bio najteži mogući - spasiti ih od ispadanja iz lige. Osječki je strateg uspio, ali na klupi se svejedno nije zadržao. Više od pozitivnih rezultata, javnosti je u svom mandatu u Bundesligi pažnju privukao incident na utakmici protiv Bayerna kada je Bjelica imao sukob s Leroyem Saneom te je potom suspendiran na tri utakmice i kažnjen s 25.000 eura.

"Za ono sa Sanéom mi je svakako žao. To je bilo nepotrebno i otežavalo mi je život u Njemačkoj jer su od tog trenutka mediji bili vrlo kritični prema meni - s pravom. Nakon toga sam se pokušao koncentrirati na momčad. Nakon incidenta sa Sanéom, krenuli smo jako dobro i konačno smo uspjeli ostati u ligi. Dao sam sve za Union i sretan sam što sam pet mjeseci bio dio ovog velikog kluba", priznao je u intervjuu za Sport1.de aktualni trener Dinama.

"Nije mi lako pao otkaz u Unionu, ali prihvatio sam to profesionalno i tražio novi put. Osjećao sam se vrlo ugodno u Union Berlinu. Ostvarili smo veliki cilj ostanka u ligi nakon što sam preuzeo momčad u vrlo teškoj situaciji. Ovo stvarno nije bio lak zadatak. Union je bio najteži posao u mojoj karijeri. Izveo sam momčad na pravi put – a to je ono što se na kraju računa. Jako sam sretan što je klub nastavio u Bundesligi i jako sam zahvalan na prilici koju sam tamo dobio. Mislim da je poraz kod kuće od Bochuma 3-4 bio 'točka na i'. Nemam si što zamjeriti. Volio bih da sam dulje radio u Unionu."

Smatra da je rješenje klubovima kada su u problemu.

"Bio sam savršeno rješenje za Union u ovoj fazi. Ja sam netko tko sve jasno rješava. Svakom igraču kažem istinu u lice. Istina ponekad boli. No klubovi me zovu kad ima problema. Ja sam krizni menadžer među trenerima, haha. Uvijek se moram nositi s teškim situacijama. Ponekad kao trener moraš ići u konflikt. Volim obiteljsku atmosferu u ekipi, ali ponekad moraš biti i glasniji u obitelji, iako se to možda nekome ne sviđa. Na kraju se računa samo jedno: Union Berlin nastavlja igrati u Bundesligi. Union Berlin je to postigao s trenerom Nenadom Bjelicom, a mediji će uvijek nešto napisati."

Smatra kako su ga mnogi u Njemačkoj podcjenjivali.

"Tako je bilo od prvog dana. Utakmica Lige prvaka u srijedu protiv Monaca (2-2) bila je moja 601. utakmica kao trener. Ovo mi je četvrti put u Ligi prvaka: dva puta s Dinamom, jednom s Unionom i jednom s Austrijom iz Beča. Od prvog dana u Unionu imao sam osjećaj da se svi pitaju: “Tko je taj Bjelica?” Već sam puno postigao kao trener, ali u Njemačkoj se to nije tako doživljavalo. To je šteta. Znam svoju vrijednost. Pisalo se da sam bio najgori trener prošle sezone. Nakon 20 utakmica bili smo na jedanaestom mjestu. To sve govori. Moj ugled u Njemačkoj nije bio dobar. Ipak, ponosan sam na svoj rad u Unionu."

Bayern je obilježio njegovo razdoblje u Bundeslgii, ali djelomično i kroz Dinamov poraz 9-2 nakon čega je Jakirović postao bivši.

"Ludo je to, ali u nogometu se nikad ne zna što će se dogoditi. Možda jednog dana budem trener Bayerna. Prvo mi je Bayern München bio negativna točka, sad pozitivna. To je život. Moram prihvatiti situaciju i naučiti iz pogreške sa Sanéom."

Koliko ste tužni što je poglavlje Bundeslige već gotovo? - upitao je Reinhard Franke, a Bjelica je odgovorio:

"Nije još gotovo. Sada radim u Dinamu, ali volio bih se vratiti u Bundesligu. Uvjeren sam da će se to dogoditi. Bundesliga je prekrasna liga. Kapa dolje za sve ono što ovu ligu čini posebnom. Siguran sam da ću ponovno doći do Bundeslige. Ali sada me zanima samo zagrebački Dinamo."



Tagovi

Nenad BjelicaGNK DinamoUnion BerlinBundesliga

Ostale Vijesti