Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamo je napravio prvi korak! A sljedeća dva mogla bi biti presudna

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 03.10.24. | 08:45

Nenad Bjelica u nekoliko je dana stabilizirao Dinamo, vratio momčad u život i nadu da bi Modri ipak mogli dosanjati drugi krug Lige prvaka

Nogomet je stvarno proklet sport. I ponekad nezahvalan. Dinamovi navijači išli su s Maksimira kućama podijeljenih emocija, s jedne strane sretni i ponosni, jer je njihov klub pokazao da se može nositi s ozbiljnim momčadima u Ligi prvaka i osvajati bodove. S druge strane, mrmljali su razočarani i opet osjetili kako je baš taj njihov klub najveći nogometni nesretnik, jer je ponovno prosuo dva razlike, zbog kaznenog udarca u zadnjm minutama. Da, kao onda protiv Šahtara, iako nije bilo baš toliko šokantno. No, opet, kad se sjetimo gdje je Dinamo bio samo desetak dana, kako je izgledao na travnjaku u Koprivnici, a München da i ne spominjemo, onda je ovo što smo gledali u srijedu u Maksimiru, tih 2-2 s Monacom, svojevrsno čudo. Da, kad imaš 2-0 i kontroliraš utakmicu, kad primiš gol za 2-2 s bijele točke u 90.minuti, onda imaš pravo žaliti za propuštenom pobjedom, ali, teško je preskakati stepenice, odjednom iz ponora doći do vrha planine. Ipak taj nepredvidljivi nogomet ima neke svoje zakonitosti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I možemo sad razglabati i raspravljati što je to Dinamo, što je Bjelica mogao u završnici napraviti drugačije. Možda uvesti nekoga s klupe, iako sam kaže da nije imao na klupi profil igrača, koji bi donio nešto posebno, možemo se ljutiti na sudačke odluke, često u nogometu nedostaju milimetri ili miligrami da utakmica prevagne na neku stranu. Kažemo, s obzirom gdje je Dinamo bio donedavno, u kakvom glibu, da je netko prije utakmice ponudio 2-2 s Monacom uz takvu igru, vjerujemo da bi gotovo svih onih 12 i nešto tisuća gledatelja prihvatilo ponudu. Jednostavno, to je Liga prvaka, u tim utakmica nemaš pravo griješiti, moraš držati koncentraciju svih 90 minuta, zabiti svaku priliku, koja se ukaže. Dinamu su tu nedostajale nijanse, Monaco je kaznio i ta je priča gotova.

Međutim, gledajući pozitivno na sve ono što se dogodilo, možemo zaključiti da je Dinamo protiv Monaca napravio prvi korak prema svojem cilju, svojem snu, prolasku u drugi krug (među 24) u Ligi prvaka. Rezultatski, gledajući ljestvicu, taj korak na kraju nije divovski, nisu Modri uzeli tri boda, ali, zapravo, taj je korak jako velik. Nenad Bjelica uspio je u nekoliko dana stabilizirati momčad, vratiti je i život i natjerati sve da vjeruju kako prolazak u Ligi prvaka nije nemoguća misija. Opet sve izgleda svijetlije, optimističnije, a pred Dinamom su nakon reprezentativne stanke dvije možda i ključne, presudne utakmice. Modri će prvo gostovati u Salzburgu (23.listopada) pa u Bratislavi (5.studenoga). Dvije su to momčadi, koje u prve dvije utakmice nemaju niti boda, Salzburg uz gol-razliku 0-7, Slovan uz 1-9. Naravno, ne treba te momčadi podcjenjivati unatoč slabom ulasku u natjecanje, ali, definitivno, Dinamo se može nadati bodovima s obje utakmice.

"Siguran sam sa ćemo biti konkurentni u svim utakmicama Lige prvaka.", kazao je Nenad Bjelica nakon Monaca. Zaradio je u toj utakmici crveni karton, vjerojatno ga neće biti na klupi u Salzburgu. Može se očekivati da će austrijski doprvak ipak nešto pokazati, da se neće tek tako pomiriti sa sudbinom u Ligi prvaka i ne treba tu utakmicu shvatiti olako. Zanimljivo, i Salzbug i Slovan istaknuli su utakmice protiv Dinama kao svoju šansu, kao priliku za bodove, zašto onda biti skroman i ne reći da su i te dvije utakmice velika prilika za Dinamo. Već jedna pobjeda u ta dva dvoboja, a kamo li četiri i više bodova, dala bi Dinamu za pravo nadati se velikom, konačnom uspjehu. Ovakav Dinamo, kakav smo gledali protiv Monaca, uz još neke dorade, može igrati protiv gotovo svakog protivnika do kraja natjecanja. Bjelica je ostvario prvi cilj, osovio je Dinamo na noge, stabilizirao momčad. Sad kreće nova misija, lov na osam, devet bodova u Ligi prvaka, što bi moglo biti dovoljno za prolazak. A na tom putu su Salzburg i Bratislava neizostavni u svakoj računici! Bilo bi lakše s tri boda, nego s jednim, ali nakon 'devetke' u Münchenu, ovaj jedan vrijedi višestruko!



Tagovi

GNK DinamoNenad BjelicaMonacoLiga prvaka

Ostale Vijesti