Luka Mladinić/PIXSELL
Luka Mladinić/PIXSELL

Utakmica u gostima, strah u kostima. Gattuso mora napasti ako misli u bitku za titulu!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 10.08.24. | 08:01

Prvi susret Hajduka izvan Poljuda u domaćem prvenstvu dat će odgovore o ambicijama splitskog kluba za ovu sezonu, dvadesetu od posljednjeg naslova u HNL-u

Hajduk je gost ove nedjelje u Kranjčevićevoj ulici kod Lokomotive (18.30, MAXSport 1), a utakmica mu pada između dva susreta s Ružomberokom nakon što su prvi u Slovačkoj odigrali 0-0 i čekaju s nestrpljenjem uzvrat na Poljudu u četvrtak.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Moguće je i da će Bijeli dobiti povijesnu i možda na papiru nikad lakšu prepreku za ulazak u Konferencijsku ligu ukoliko se ispune dva uvjeta. Prvi je da prođu Ružomberok koji je protivnik kojega se ne bi trebalo plašiti na punom Poljudu, dok je drugi onaj koji ne ovisi o njima, ali postoje velike mogućnosti da se ostvari. Jer armenski Noah putuje s prednošću 3-1 u Atenu AEK-u koji je trebao lako proći tog suparnika, ali iznenadio ih je i ponizio vratar Ognjen Čančarević pogotkom iz svog kaznenog prostora, pa su onda u nadoknadi primili i treći za konačnih 3-1 i obećavajućih dva razlike.

Mogao bi kolovoz lijepo završiti za Bijele, jer uzvrat play-offa je 29. u mjesecu, a ždrijeb skupina dan nakon toga. Plasman u ligaško natjecanje donosi u startu najmanje 3,17 milijuna eura što bi značilo da se Bijeli dodatno mogu pojačati bez prodaje stožernih igrača.

A do tada treba gurati u domaćem prvenstvu u kojemu klub ima najviše ambicije nakon što je prošle sezone dugo vodio 'karavanu', ali se umorio, sam sebe 'ranio' neplaniranim porazima, posebice na Poljudu na kojemu im nije išlo kad god je trebalo napraviti odlučujući korak.

Mali je uzorak od samo dvije utakmice, ali se može konstatirati da ove sezone u europskom natjecanju Hajduk ima dva remija 0-0, prvi s HB Tórshavnom kada je branio 2-0 s Poljuda te sad drugi kod mrvicu jačeg i opasnijeg Ružomberoka. Bijeli su neefikasni izvan Poljuda zasad, premda imaju sjajan ofenzivni potencijal predvođen Markom Livajom uz podršku krila Ivana Perišića, Emira Sahitija, Abdoulieja Sanyanga Bambe i mladog Bruna Durdova koji nisu na osobitoj razini još uvijek.

No ipak određeni strah u kostima postoji u igri Bijelih izvan Poljuda, o njemu je govorio i trener Gattuso nakon utakmice u Slovačkoj kojom je bio zadovoljan kako se igralo po čitavom terenu osim u posljednjih 20-25 metara suparnika.

Nema sumnje da su najveći 'krivci' neefikasni ofenzivci, ali dio odgovornost ide i na talijanskog trenera koji nije puno riskirao, jer nije morao, važno mu je bilo ne izgubiti, imati rezultat koji nudi solidnu šansu za prolaz s protivnikom koji nije nikada igrao ni približno u nekakvom ambijentu kakav pruža puni Poljud. Čemu strah, sigurno se pita Gattuso koji još uvijek traži dobitnu formulu dok čeka na centralnog napadača kojega je obećao sportski direktor Nikola Kalinić kako bi Livaja postao 'desetka', a ne da to mjesto 'krpaju' Anthony Kalik i Rokas Pukštas koji su više 'šestica' i 'osmica'.

Oporavkom Aleksandra Trajkovskog nudi se opcija da on ili Livaja budu na poziciji centralne figure momčadi, kad već ne želi pokušati s Filipom Krovinovićem koji bi mogao dati puno više na tom mjestu, pogotovo ako bi oko središnjeg kruga djelovao Ivan Rakitić. Ovako su krila nerazigrana sa svih strana, ne odigravaju puno s bekovima, a ne stižu im lopte ni iz 'centrale'. Osim toga, ni da ne govorimo koliko dobar udarac s distance ima Krovinović s obje noge.

Trener je taj koji odgovara za rezultat, kroji momčad i sigurno radi s dobrim namjerama, međutim u domaćem prvenstvu već ove nedjelje će morati više riskirati i napasti, bez obzira što će Bijelima u mislima biti europska utakmica i mogućnost prilike koja se nudi. Lokomotiva se s trenerom Silvijem Čabrajom voli nadigravati, igrati za gol više, pa ćemo vidjeti kako će se ove sezone oslabljenoj momčadi s Kajzerice suprotstaviti Gattuso. Jer, doveden je za ispunjavanje najvećih ciljeva trofeja i Konferencijske lige, ali mu 'scaramanzia', praznovjerje, toliko karakteristično za Talijane, ne dopušta da te ciljeve i javno komunicira.



Tagovi

HajdukNK LokomotivaGennaro GattusoRužomberokKonferencijska ligaMarko LivajaIvan RakitićIvan PerišićRokas PukštasHrvatska nogometna ligaSilvijo ČabrajaKranjčevićeva ulicaAEK AtenaNoahAnthony KalikFilip KrovinovićAleksandar TrajkovskiOgnjen ČančarevićNikola Kalinić

Ostale Vijesti