Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Uskoro generalka za zvijezde - Ivana i Marka! Kako će funkcionirati krila Perišić i Durdov?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.07.24. | 08:02

Utakmica sa Širokim Brijegom ovog četvrtka, koja je zatvorena za javnost, dat će konačne odgovore Gattusu pred europski susret s 'lučkim radnicima' s Ovčjih Otoka

Približava se ovosezonska Hajdukova premijera u Europi, ostalo je više manje od tjedna do prvog susreta drugog pretkola Konferencijske lige koji Bijeli igraju s HB Torshavnom na Poljudu 25. srpnja s početkom u 21 sat.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Momčad s Ovčjih Otoka ne bi trebala biti previsoka prepreka za Hajduk, no svakako će je trener Gennaro Gattuso sa svojim stožerom ozbiljno shvatiti budući da igra protiv talijanskog kolege Adolfa Sormanija što izaziva određeni respekt bez obzira što mu sunarodnjak vodi momčad koja je na Transfermarktu vrijedna tek nešto više od dva milijuna eura.

Sigurno je Gattuso upoznat s najvećom europskom pljuskom Bijelih u povijesti, ispadanja od Gzire United koju je tada vodio također Talijan – Sicilijanac Giovanni Tedesco. Uz mrvicu sreće nadmudrio je Sinišu Oreščanina, a Hajduk za te susrete uopće nije bio prijavio najboljeg igrača Miju Caktaša misleći 'lako ćemo'.

No, to je povijest, sada je Hajduk daleko moćniji, a utakmice s 'lučkim radnicima' zapravo bi trebale biti samo produžetak priprema za početak domaćeg prvenstva koje otvara 4. kolovoza protiv Slaven Belupa koji vodi nekadašnji stoper, a po potrebi i napadač Bijelih Ivan Radeljić.

Morao bi to biti nastavak priprema za ono što Splićane čeka dalje na putu u Konferencijskoj ligi, a testove s jakim europskim suparnicima, Šahtarom (1-1) i Fenerom (1-0) već su uspješno obavili.

Ostao je još jedan test, pripremna trening utakmica ovog četvrtka na pomoćnom terenu Poljuda sa Širokim Brijegom, koji trenira Toni Karačić. U Širokom je i Zvonimir Kožulj, 'zolja iz Bijelog Polja' koji je nekada igrao za Hajduk, a Hercegovci su u 'ofenzivi', jer su ovog ponedjeljka doveli još dva igrača koji su bili vezani za Poljud – stopera Stipu Vučura i krilnog napadača Domagoja Jelavića.

Toliko o prošlim i budućim suparnicima, jer najvažnija stvar na utakmici u četvrtak jest kako će se u Gattusov sustav uklopiti Ivan Perišić...

Hrvatski reprezentativac je nakon Eura dobio slobodno do prošle subote kada se priključio pripremama na Poljudu. Dvije najveće zvijezde su već tu, Gattuso i Marko Livaja, a sada očekujemo treću. Nema sumnje da je Perišić možda i najbolji nogometaš koji je igrao za Hajduk u ovom tisućljeću, ali tek treba doći na razinu da to može i pokazati.

Tome i služe pripremne utakmice, zatvorene za javnost, pa će navijači biti uskraćeni za doživljaj i dojam Bijelih pod Gattusovom komandom te Perišićem i Livajom u momčadi. Vijesti iz Turske koja je poznata po 'transfer-bombama' da Perišića traži Galatasaray, treba uzeti s rezervom, no ionako je on tu najmanje do kraja europske avanture Bijelih za koju se simpaziteri nadaju da bi mogla završiti plasmanom u skupinu Konferencijske lige.

Perišića čeka mjesto na lijevoj strani, vidjet ćemo, odnosno nećemo, je li spreman odmah za start u prvoj postavi, jer Gattuso je dosta otvoren kada se govori o nogometu i izravno najavljuje buduće događaje. Cilj mu je da oni za koje smatra da zaslužuju mjesto startera budu spremni za 85 minuta, a u kojemu obimu se Perišić uklapa u tu priču, dobit ćemo odgovor ovog četvrtka nakon što Hajduk objavi tko je i koliko igrao.

Tako postoji mogućnost da zajedno zaigraju na krilima 35-godišnji Perišić i 16-godišnji Bruno Durdov koji je oduševio na pripremama, zabio tri gola, a posebno atraktivan je bio onaj s Ruhom iz Lviva u Radomolju kada je zabio u stilu Laminea Yamala (17), friškog europskog prvaka sa Španjolskom.

Utakmica sa Širokim donijet će Gattusu konačne odgovore po pitanju kadra, Perišićeva stanja, Durdovljeve uloge, te mogu li mladi Luka Jurak i Marko Capan nositi vezni red ili će pak na račun 'minulog rada' starter bit jedan od kapetana Filip Krovinović, kad već nema Nike Sigura koji ima problema s gležnjem.



Tagovi

HajdukŠiroki BrijegGennaro GattusoMarko LivajaIvan PerišićBruno DurdovLuka JurakMarko CapanFilip KrovinovićHB TórshavnGzira UnitedSiniša OreščaninIvan RadeljićToni KaračićZvonimir KožuljStipe VučurDomagoj JelavićSlaven BelupoPoljudKonferencijska ligaHrvatska nogometna ligaLjetni prijelazni rok 2024.Mijo CaktašNiko Sigur

Ostale Vijesti