Slavko Midzor - Pixsell
Slavko Midzor - Pixsell

Ulog na Da Luzu je velik, puno veći od ta tri boda u Ligi nacija

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 05.09.24. | 08:00

Zlatko Dalić je izabrao svoj put smjene generacija koji je manje stresan od ozbiljnijih rezova koji su se očekivali. Na njemu je da opravda očekivanja koja su uvijek visoka i velika, često i sasvim nerealna

Hrvatska je pred novim početkom! Portugal u Lisabonu na startu Lige nacija, a nakon Eura koji je završio razočaravajućim ostankom u skupini i nakon još dva odlaska iz senatorske kvote sam po sebi je prilika za novu eru Vatrenih.

Nakon Njemačke, očekivao se ipak ozbiljniji rez. Zapravo, očekivalo se da će i Dalić dignuti sidro pa nakon veličanstvenih uspjeha prepustiti nekom drugom tu smjenu generacija. Ipak, izbornik je ostao i opredijelio se na nešto manje stresan model. Iz reprezentaciji su otišli oni koji su to napravili svojevoljno, zadržani su neki na temelju nekih starih zasluga a priključeni su neki koji su to nagovjestili svojim igrama i talentom, ali od kojih zapravo i ne znamo što možemo očekivati...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Zapravo, možda je najbolju definiciju tranzita Vatrenih izgovorio kapetan Luka Modrić koji je sinoć iz Portugala poručio:

“To je proces koji je normalan svugdje, ali nismo velika zemlja da ide preko noći. Nemamo milijun igrača, da kažemo gotovo je i idemo samo mlade”.

Mala smo zemlja, ali očekivanja su velika, često i iznad nekih realnih i objektivnih mogućnosti. No, tako su nas navikli svojim uspjesima koji su sve samo nisu normalni u kontekstu Hrvatske. Jer, biti u finalu SP-a, osvojiti broncu i biti finalist Lige nacija jednostavno - nije normalno. I čim prije to shvatimo, bit će lakše nositi se s realnošću.

A ona sugerira ozbiljnog i opasnog suparnika na početku Lige nacija. Zaboravimo ono uoči Eura. Zapravo, kada bolje razmislimo, upravo nas je taj trijumf u lipnju i podigao toliko visoko da je pad u Njemačkoj bio tako bolan. Ovo je sasvim druga utakmica. Natjecateljska prije svega i s nekim novim zamislima s kojima će Dalić i njegovi suradnici okrenuti novi list.

Prije svega, a silom prilika, doći će do promjene sustava. Nismo pronašli brza krila preko noći, mučimo se s pozicijom desnog beka i ozljedama koje su poharale sastav ali zato krećemo s trojicom u zadnjoj liniji. Tri vrhunska stopera, a što Gvardiol, Pongračić i Šutalo definitivno jesu, činit će zid pred pouzdanim Livakovićem. U srednjoj liniji raspao se tercet “Modrić-Brozović-Kovačić”. Bomba je otišao u prijevremenu mirovinu a na upražnjeno mjesto stiže Martin Baturina. Zaslužio je to svojim igrama u Dinamu, silnim talentom i činjenicom da bi on mogao biti stup Vatrenih sljedećih desetak godina.

Na bokovima će ordinirati Jakić i Sosa koji će imati poprilično nezahvalan zadatak “tući” se s Portugalcima u svojoj trećini pa trčati u završnicu u onu njihovu. Naprijed je siguran Kramarić koji je na početku sezone pronašao top formu, a jedini upitnik nam je uz njegovog partnera u napadu. Hoće li to biti Ante Budimir ili Bruno Petković? Nekako dvojimo da će od prve minute Dalić gurnuti Matanovića, ali ne bi nas iznenadio.

Tko god istrči, jasno je da ga čeka težak posao. Portugal je četvrtfinale na Euru definirao kao neuspjeh i sigurno će se vaditi na finalistu Lige nacija i trećoj reprezentaciji Svijeta. Koliko uspješno, vidjet ćemo večeras na Da Luzu. Bit će to prava utakmica koja će dati odgovor ili barem neke smjernice na puno otvorenih pitanja.

Jasno je da bi eventualni dobar rezultat nalik na onom u lipnju bio idealan za samopouzdanje na početku natjecanja koje ima svoj značaj, barem u kontekstu nositelja za kvalifikacije za SP. Bio bi dobar početak u ovoj pomalo krnjoj smjeni generacija. Vratio bi dobro raspoloženje nakon debakla klupskog nogometa ovo ljeto, naravno izuzevši Dinamo iz te priče. Loš rezultat značio bi nove upitnike, novi pritisak na Dalića i atmosferu koja teško da može biti poticajna za ono što je pred izbornikom i stožerom. Dakle, ulog na Da Luzu je puno veći nego što se misli....

Utakmica počinje u 20.45 sati uz prijenos na NOVA TV, a sudit će je Umut Meler iz Turske. U isto vrijeme Škotska dočekuje Poljsku u drugoj utakmici u skupini 1. Lige nacija.

Očekivane postave:

Portugal (4-3-3):

Diogo Costa - Semedo, Dias, Inacio, Mendes - Fernandes, Palhinha, Vitinha - Silva, Ronaldo, Leao

Hrvatska (3-5-2):

Livaković - Pongračić, Šutalo, Gvardiol - Jakić, Modrić, Baturina, Kovačić, Sosa - Kramarić, Petković

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

VatreniReprezentativni nogometLiga nacijaHNSZlatko Dalić

Ostale Vijesti