Davor Javorovic/Pixsell
Davor Javorovic/Pixsell

Luka Modrić: “Ne znam koliko je realan SP, ali ovi igrači me čine mlađim”

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 04.09.24. | 22:44

Izbornik reprezentacije Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić najavili su u Lisabonu početak natjecanja u Ligi nacija.

Hrvatski nogometni reprezentativci stigli su u Lisabon kasno poslijepodne. Posljednji trening odradili su u Maksimiru pa je jedina obaveza uoči utakmice s Portugalom (četvrtak, 20.45 Nova TV) bila službena press konferencija na kojoj su večeras govorili izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo pitanje za Luku Modrića bilo je o Euru...

“Euro nije završio na način kakav smo očekivali. Prvi cilj bio je prolazak grupe, imali smo velika očekivanja. S pravom, kako smo igrali zadnjih godina. Razumljivo je da se stvorila euforija, i mi smo imali očekivanja, ali nekad stvari ne idu kako želimo. Dali smo sve od sebe, a to je najbitnije. Nije bilo kako smo se nadali. Prvi cilj je proći skupinu, nismo uspjelo. Bilo je puno optimizma. Nadam se da smo izvukli pouke. Imamo velika očekivanja od Lige nacija, želimo odigrati dobar turnir i nadam se da možemo opet otići do final foura i da se još igrača profilira”.

Što je Luku motiviralo da nastavi u reprezentaciji?

“Nije bitno koliko sam se lomio ili ne, bitno je da sam tu. I dalje sam motiviran kao u počecima. Imam veliku želju. Najveći ponos i želja i snovi su bili igrati za reprezentaciju. Ponosan sam što sam tu, što me izbornik i suigrači žele. I dalje se osjećam motivirano i to je ono zbog čega sam i dalje tu. Mogu pomoći i tu sam za sve što treba”.

Hoćemo li vas gledati na SP-u u Americi?

“Daleko je to. Ne mogu u mojim godinama planirati tako daleko. Treba ići utakmicu po utakmicu. Prvi cilj je odraditi što bolje Ligu nacija, pa ćemo vidjeti. Ne mogu više od toga. Treba slušati tijelo i vidjeti kako se osjećaš”.

Kakvu Hrvatsku možemo očekivati?

“Težak protivnik. Nije nam ležao Portugal do te prijateljske utakmice prije Eura. Ovo je drugačije, natjecateljska utakmica. Vidjet ćemo kakvi ćemo biti, nadam se pravi. Imamo preduvjete biti rastrčani i borbeni i da se pokažemo u pravom svijetlu protiv velikog protivnika. Nadam se da ćemo biti takvi”.

Portugal?

“Portugal ima vrhunske igrače iz najvećih svjetskih klubova. Pričamo o njima, znamo koliko su dobri. Ne bih izdvajao nikoga, ali meni se osim Cristiana sviđa Bernardo Silva koji je igrač po mom guštu”.

Kakve su nove mlađe generacije i kako gleda na budućnost?

“Ima dosta dobrih i talentiranih igrača koji mogu biti nositelji u budućnosti kao što smo mi bili. Čarli, Dudu, ja, Broz... Ima dosta talenta, sigurno. I kada si okružen tako mladim igračima, čine i tebe mlađim i tjeraju te da se boriš. Po prirodi sam kompetitivan. Tu smo mi da ima pomognemo da stasaju. To je proces koji je normalan svugdje, ali nismo velika zemlja da ide preko noći. Nemamo milijun igrača, da kažemo gotovo je i idemo samo mlade. Nemamo takvu bazu. Neki su duže, neki su novi ali imaju kvalitetu i nadam se da će donijeti sreće i uspjeha kao što smo mi donijeli zadnjih godina”.

Nakon Luke, javnosti se obratio izbornik Zlatko Dalić.

“Kod nas je puno upitnika s obzirom na odustajanja. Dva treninga su prošla, vidjet ćemo kako će izgledati. Čeka nas težak protivnik, svi su zdravi. Pokušat ćemo dati maksimum na ovom stadionu. Novi izazov, borba i novo stvaranje. Ima potencijala, treba vremena jer nije lako. Očekujem tešku utakmicu, ali dati ćemo sve od sebe. Probat ćemo s novim sistemima”, rekao je Dalić u uvodu pa se osvrnuo na zadnju utakmicu ovih suparnika.

“To je bila prijateljska utakmica, glavna proba. Možda nas je zavarala jer smo dobili jakog protivnika pa nije bilo dobro kasnije. Ovo ima veće značenje i očekujem drugačiju priču s obje strane”.

U Lisabonu nema navijača, ovi koji su tamo izražavaju zabrinutost...

“Uvijek sam optimist. Vjerujem u ovu reprezentaciju. Imamo dobrih igrača. Možemo li ponavljati stvari od sedam godina? Jako teško. To je bilo svjetsko čudo. To nije pošlo za rukom jačim i većim reprezentacijama. Ali, bit ćemo konkurentni. Najvažnije je da smo na velik natjecanjima. Nisam zabrinut, ali treba vremena”.

Hoće li Dalić dati priliku mlađima?

“Cilj je rezultat, ali nemamo druge prilike za probati nešto nego sada. Da vidimo gdje smo, tu gdje smo kvalitetni da to pokušamo sprovesti. Želja je plasirati se za daljnje natjecanje, pa potom da ostanemo u elitnoj skupini".



Tagovi

HNSZlatko DalićLuka ModrićLiga nacijaHrvatska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti